avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa de munca

Buna ziua,
In urma unei actiuni in instanta avand drept scop incadrarea in grupa 2 (Doi) de munca " conditii deosebite" instanta de judecata a hotarat: 1-Obliga paratul MApN sa recunoasca si sa acorde grupa a II-a de munca reclamantului. 2-Obliga paratul MApN sa elibereze adeverinte referitoare la grupa de munca.
Am depus dosarul de pensie la care am atasat si adeverinta referitoare la grupa de munca,insa, aceasta nu poate fi luata in calcul intrucat MApN refuza sa plateasca asigurarilor sociale pentru perioada in care am fost incadrat in grupa 2(doi) ca urmare "Sentintei instantei de judecata" Ce trebuie facut in aceasta situatie? era necesar ca instanta de judecata sa precizeze si obligativitatea platii catre asigurarile sociale pentru perioada in care am fost incadrat in grupa 2(doi) ?
Va multumesc,
Lefter
Cel mai recent răspuns: tlefter , utilizator 18:22, 20 Noiembrie 2016
Multumesc frumos,
Cu respect,
Lefter

Buna ziua,
Imi cer scuze ca revin dar am uitat sa precizez un amanunt cred eu important,anume,pana in data de 01.04.2001 am fost incadrat in grupa I-a (conditii speciale) de munca .Dupa aceasta data se "pare" ca s-a virat bani pana in anul 2005,asa apare in evidenta CJP. Asadar, ceva este in neregula iar odata cu aparitia legii 19/2000 (Art.198) a fost abrogat si cadrul legal pentru incadrarea locurilor de munca,In aceste conditii;
-Angajatorul (MApN) era obligat sa-mi mentina incadrarea in grupa I-a ?
-Care a fost cadrul legal folosit de instanta incat a hotarat ca nu mai ma incadrez in grupa I-a iar prin hotararea data obliga MApN sa acorde si sa recunoasca grupa a II-a ?pana in anul 2010 iar dupa 2010 sunt incadrat la conditii normale
Mentionez ca in acest timp cadrele militare care desfasoara aceleasi activitati ca mine sunt incadrate la conditii speciale si ulterior la "alte conditii"
Multumesc,
Lefter
Dupa 2001 s-a modificat legislatia si incadrarea in conditii deosebite de munca s-a facut conform prevederilor HG nr.261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare, anuale (ultima fiind HG nr. 1173/ 2014), iar in conditii speciale de munca conform HG nr. 1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare, anuale (ultima fiind HG nr. 1273/ 2012).
Nu existau obligatii de a mentine o anume grupa de munca. Se intocmeau documentatii care trebuiau avizate (nu stiu metodologia/ organismul de avizare in cadrul MApN) si in baza avizelor se facea nominalizarea lucratorilor de catre unitate pe locuri de munca incadrate in grupa de munca.
Introduceti elemente noi - gr.I, contributii platite pana in 2005. In mod normal pana in 2005 daca au fost platite contributiile aferente grupei de munca, casa de pensii trebuie sa tina cont de adeverinta eliberata.
Cadrul legal utilizat de catre instanta il regasiti in hotararea instantei. Pot fi avute in vedere documentele existente la dosarul cauzei si legislatia specifica, care se refera la speta respectiva.
Multumesc frumos,va doresc sa aveti parte numai de bine.
Lefter
Buna ziua,
Revin cu precizari,am adresat o petitie CNPP prin care am solicitat eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare incepand cu data de 01.04.2001 pana in acest moment.
Din certificat rezulta ca sunt incadrat in grupa "Conditii speciale" pana in anul 2005,iar din 2005 sunt incadrat la conditii normale. Asadar situatia este urmatoarea;
1-MApN mi-a eliberat adeverinta din care rezulta incadrarea in grupa "Conditii deosebite" pentru perioada 01.04.2001- 31.12.2010 si "Conditii normale" din 2010 pana in prezent.
2-CJP solicita declaratii rectificative intrucat pentru perioada aprilie 2001 iunie 2005 in evidenta lor apar ca am beneficiat de grupa "Conditii speciale" iar adeverinta emisa de MApN este emisa in baza hotararii instantei care ma incadreaza la "Conditii deosebite" desi cererea in instanta a fost pentru "Conditii speciale".Evident MApN refuza sa confirme plata catre bugetul de asigurari pentru perioada 2001 -2005 (Conditii speciale) si nu inteleg de ce ? dar si la plata diferentei potrivit hotararii instantei pana in anul 2010.
In aceste conditii CJP va emite decizia de pensie in baza inscrisurilor din cartea de munca si a certificatelor privind stagiul de cotizare sau va tine cont de adeverintele emise de MApN (Angajator) ? Adeverinte care se dovedesc fara valoare daca nu se plateste diferentele pentru grupa superioara catre bugetul de asigurari.
Va multumesc,
Lefter

Alte discuții în legătură

Incadrare grupa ii de munca Brokeru22 Brokeru22 Mama lucreaza in cadrul unui Serviciu de Ambulanta. Munca desfasurata in perioada martie 1990-aprilie 2001 a fost incadrata in grupa II de munca, are ... (vezi toată discuția)
Gr.i de munca vs conditii speciale ContSters42179 ContSters42179 Buna seara! Caz: peste 200 de persoane au lucrat pana la 01.04 2001 in cadrul sectiei Turnatorie (otel si fonta), gr.I de munca. Tot de la aceasta data firma ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca robertsega32 robertsega32 am avut proces cu un fost angajat care a solicitat acordarea grupei de munca. procesul a fost cvastigat de angajat. acum au solicitat si alti fost muncitori, ... (vezi toată discuția)