avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Functia de presedinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Functia de presedinte

Buna ziua. Suntem o asociatie de locatari fara a putea avea personalitate juridica. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca imobilul nostru are statutul de locuinte sociale,propietar find P.M.B.- A.F.i. Majoritatea locatarilor din acest imobil locuiesc cu forme legale, adica au contracte de inchiriere cu PMB-AFI. Exista totus un locatar care ocupa ilegal un apartament cu 3 camere inca de la darea in folosinta a acestui imobil, din anul 2000. Povestea acestuia este lunga si nu ar avea rost sa o relatez aici. Nu cunoastem procedura prin care acest locatar a intrat in posesia functiei de PRESEDINTE inca din anul 2009 intrucat nu sa tinut nici un fel de sedinta de bloc in care acesta sa fie ales. Locatarii acestui imobil sunt total dezinteresati de acest fapt. Intrebarea mea este: poate ocupa functia de presedinte al asociatiei de locatari o persoana care nu detine acte legale pe apartamentul pe care il ocupa abuziv? nu are contract de inchiriere intre el si PMB-AFI, apartamentul figurand in evidentele PMB-AFI pe numele altei persoane care nu are nici un grad de rudenie cu acesta. Va rugam sa ma lamuriti, care este baza legala si ce demersuri putem face pentru ca acest locatar sa nu mai detina aceasta functie....Suntem un numar de vreo 12 locatari care ii contestam aceasta functie dar toate demersurile noastre au ramas fara vrun rezultat....sau facut sesizari la PMB-AFI, la Primaria sector 5, la sectia 18 politie....nu sa primit nici un raspuns....asteptam de la dv.un raspuns concret cu demersurile pe care le putem face in conformitate cu legile in viguare...
Cel mai recent răspuns: Nazly , utilizator 21:46, 23 Aprilie 2019
Art 3 din legea 230/2007 mentioneaza la definitii
g) asociatie de proprietari -– forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu;


Daca inteleg eu bine problema prezentata, in cazul dumneavoastra nu exista asociatie de proprietari, pentru ca nu sunteti proprietari. Nu mai amestecati legislatia ce tine de asociatiile de proprietari in aceasta discutie, pentru ca aceasta legislatie nu se aplica in cazul pe care il prezentati.

Asociatiile de locatari nu mai exista ca si persoane juridice (exemplu: o asociatie de locatari nu poate merge in instanta sa recupereze debite de la locatari, pentru ca nu exista legislatie ca sa permita existenta ei dpdv juridic).

Ce puteti face este sa infiintati un ONG care sa prevada in statut o multime de prevederi asemanatoare cu cele din legislatia ce tine de asociatii de proprietari. Acest statut trebuie sa fie agreat si semnat de toti locatarii pentru a putea fi folosit cu aceleasi scopuri ca si legislatia.
Acest model de asociere se foloseste in mod curent in blocurile ANL.
@aviziero,
Ma simt nevoit sa va contrazic putin.
Asociatii de locatari exista inca multe in Romania. Iar aceste se administreaza dupa aceeasi legislatie ca si asociatiile de proprietari, atat timp cat exista.
Este adevarata ca asociatiile de locatari aveau obligatia sa se transforme in asociatii de proprietari. Dar cum nu exista sanctiuni pentru neindeplinirea acestei obligatii, inca mai sunt multe asociatii de locatari.
Asociatia de locatari poate merge in instanta si sper sa arate aici concret unii reprezentanti ai asociatiilor de locatari ca au avut si au procese in instanta atat impotriva restantierilor cat si cu unii furnizori pentru neplata facturilor. Aceste asociatii au contracte cu furnizorii, au angajati, platesc contributii si impozite la stat...

cunosc foarte bine acest aspect privind asociatiile de locatari , aceste zise asociatii de locatari nu pot angaja si nu pot plati taxe si impozite ptr ca nu sunt inregistrate la administratia financiara , procesele in instanta intradevar se pot castiga ( si cunosc N cazuri) atat timp cat nu se invoca exceptia calitati procesuala , de fapt daca ne uitam in legislatia anterioara inca din 2002 , aceste asociatii erau OBLIGATE sa se reorganizeze ( daca nu au facut aceasta reorganizare se poate interpreta ca aceasta este vointa propietarilor ) asociatiile de locatari sau dizolvat in fapt , Va pot sta la dispozitie cu multe detalii in ce privesc "asociatiile de locatari"
Invit in discutie pe dl. Adam Grecu. Cred ca are o asociatie de locatari mare (peste 500 apartamente) si care functioneaza cu salariati, cu contracte, cu tot tabietul ca si asociatiile de proprietari.
revin cu cateva lamuriri :
asociatiile de locatari sunt istorie , ele au functionat potrivit Decretului Lege 387/1977 ( acest decret lege a fost abrogat ) conform legi 114/1996 , aceste asociatii de locatari are baza legala sa se reorganizeze in asociatii de propietari ,ulterior a aparut OG 85/2001 unde la Art 17 se mentioneaza " Asociatiile de locatari existente de la data intrari in vigoare a prezentei ordonante in cladirile in propietate in conditiile legi si care nu au fost reorganizate in asociatii de propietari potrivit legi 114/1996 cu modificari si completari ulterioare sunt RECUNOSCUTE ca asociatii de propietari .Aceastea au OBLGATIA ca in termen de 12 LUNI de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante sa se reorganizeze potrivit prevederilor legale , prin adoptarea de catre adunarea generala a propietarilor acordul de asociere si statutul propiu " ce intelegem ? asociatiile de locatari au fost recunoscute ca si asociatii de propietari si a avut un termen de gratie de 12 luni sa se reorganizeze ,in aceasta perioda o parte din asociatiile de locatari au obtinut inregistrare financiara dar legal aceasta inregistrare fiscala este valabila un an , dupa aceasta perioada asociatiile de locatari se dizolva ( termenul de 12 luni) ele functioneaza in continuare ptr ca nu au fost contestate ,la fel se intampla si cu contractele incheiate de aceste asa zise asociatii
Mentionez ca Legea 230/2007 a abrogat legiile sus mentionate , mai mult si in Noul Cod Civil la Art 659 se face referire la constituirea asociatiilor de propietari ,
daca ne uitam in DEX vedem ca "asociatiile de locatari este un nume impropiu fara sens cu legea 230/2007 Legea asociatiilor de propietari

Alte discuții în legătură

Reprezentant legal timpuriu timpuriu presedintele unei asociatie de locatari ( fara personalitate juridica ) ,poate fi consideret , reprezentant legal ? reprezentant conventional ? sau nu are nici ... (vezi toată discuția)
Functionarea asociatiei de proprietari timpuriu timpuriu locuiesc intr-un condomiu (bloc ) format din 40 de apartamemte (propietari deveniti in baza decretul lege nr 61/1990) datorita stari de copropietate fortata si ... (vezi toată discuția)
Presedinte al asociatiei de proprietari mirel1980 mirel1980 Buna ziua, As vrea sa aflu si eu un raspuns la urmatoarea situatie aparuta in cadrul Asociatiei noastre de Proprietari: De cativa ani, exista aleasa o ... (vezi toată discuția)