avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Functia de presedinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Functia de presedinte

Buna ziua. Suntem o asociatie de locatari fara a putea avea personalitate juridica. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca imobilul nostru are statutul de locuinte sociale,propietar find P.M.B.- A.F.i. Majoritatea locatarilor din acest imobil locuiesc cu forme legale, adica au contracte de inchiriere cu PMB-AFI. Exista totus un locatar care ocupa ilegal un apartament cu 3 camere inca de la darea in folosinta a acestui imobil, din anul 2000. Povestea acestuia este lunga si nu ar avea rost sa o relatez aici. Nu cunoastem procedura prin care acest locatar a intrat in posesia functiei de PRESEDINTE inca din anul 2009 intrucat nu sa tinut nici un fel de sedinta de bloc in care acesta sa fie ales. Locatarii acestui imobil sunt total dezinteresati de acest fapt. Intrebarea mea este: poate ocupa functia de presedinte al asociatiei de locatari o persoana care nu detine acte legale pe apartamentul pe care il ocupa abuziv? nu are contract de inchiriere intre el si PMB-AFI, apartamentul figurand in evidentele PMB-AFI pe numele altei persoane care nu are nici un grad de rudenie cu acesta. Va rugam sa ma lamuriti, care este baza legala si ce demersuri putem face pentru ca acest locatar sa nu mai detina aceasta functie....Suntem un numar de vreo 12 locatari care ii contestam aceasta functie dar toate demersurile noastre au ramas fara vrun rezultat....sau facut sesizari la PMB-AFI, la Primaria sector 5, la sectia 18 politie....nu sa primit nici un raspuns....asteptam de la dv.un raspuns concret cu demersurile pe care le putem face in conformitate cu legile in viguare...
Cel mai recent răspuns: Nazly , utilizator 21:46, 23 Aprilie 2019
Vreau sa va multumesc pentru raspunsuri.

Daca e cineva care ne poate prezenta un caz concret, mie mi-ar fi util chiar in aceasta perioada sa aflu despre caz.
Cunosc foarte bine un caz in care o" asociatie de locatari" pierde un proces initiat de aceasta asociatie , in contradictoriu cu un restantier , ptr ca asociatia nu are calitate procesuala si calitate de folosinta , aceasta exceptie a fost invocata de parat ( propietarul restantier ) cu cateva luni anterior acestui proces aceeasi asociatie de locatari castiga proces cu alt restantier ,dar acel restantier nu invoca exceptia calitati procesuale ,asa probabil se intampla in mai toate procesele initiate de asa zise "asociatii de locatari "
In ce priveste cazul de fata avand in vedere ca nu este bloc de propietari , aici chiar se poate constitui asociatie de locatari ( locatar este sinonim cu chirias ) dar aceasta asociatie de locatari nu poate functiona in baza legi 230/2007 si pe legea ONG-urilor ,Presedintele la care se face referire nu are nici o calitate , se poate face plangere penala impotriva sa , ptr uzurpare calitati oficiale
Este adevarat ca asociatia noastra este de locatari, desi din 504 apartamente cat are asociatia in componeta, 502 sunt "proprietari", iar 2 ap. sunt ocupate de chiriasi la "stat"
Sa lamurim lucrurile:
- eu am preluat asociatia cu mult timp in urma, forma de organizare fiind "de locatari";
- in anul 1995 (19 mai) am mers la Directia generala a finantelor publice si controlului financiar a judetului Iasi a jud. Iasi pentru a ne interesa cum am putea sa intram si noi in legalitate (la acel timp oricum nu indeplineam conditiile de transformare in as. prop.) si ni s-a sugerat sa intocmim o cerere tipizata prin care am solicitat inregistrarea la DGFP, conf. prev. L nr. 31/1990 si a L nr. 41/1991.
Cererea s-a timbrat cu doua timbre fiscale, fiecare in valoare de 50 lei.
Pe data de 30.05.1995 ni s-a eliberat un Certificat de inregistrare fiscala, apoi, pe data de 09.06.1995 ni s-a eliberat formularul tipizat de Certificat de inregistrare fiscala eliberat de M. Fin. prin care ni s-a precizat CIF-ul pe care il avem si acum.

Sigur, noi cand am solicitat cele de mai sus, am fost inregistrati la DGFP si luna de luna am devenit buni platitori de taxe, impozite si contributii sociale pentru angajati si asociatie. Drept sa va spun, nu stiu ce era inainte - faza este ca de atunci, intrand in rand cu lumea, aceasta DGFP nu ne-a mai "slabit" din evidentele lor si cum faceam un pas gresit, ne si trezeam cu somatii, scrisori de amenintare... Spun acest lucru deoarece cunosc mai multe situatii in care asociatii de locatari si chiar de proprietari nu si-au depus Declaratia 010 (vectorul fiscal) si o "lalaiesc" asa, nu ii intreaba nimeni de sanatate, etc.

Daca este sa discutam de obligativitatea transformarii as. de locatari in as. prop., da, cunoastem si noi aceaste prevederi, insa de la vointa la putinta mai este...
La noi in localitate, onor judecatorul delegat pretinde ceea ce Legea deocamdata nu obliga, ca dosarul de infiintare sa cuprinda cel putin 50%+1 dintre proprietari sa aiba proprietatea intabulata, astfel incat, chiar si in momentul de fata - nu s-a reusit.
Desi aceasta cerinta a judecatorului delegat este nelegala, nu am reusit sa-i induplecam, chiar in conditiile in care ne-am adresat si la institutia Avocatul poporului de unde am primit un raspuns logic - la infiintarea as. prop. nu este nevoie ca proprietarii

Pe de alta parte, ceea ce @timpuriu ne arata ca stie cazuri in care o as. de locatari a pierdut procese intentate unor proprietari rau platnici deoarece nu ar avea calitate procesuala activa.
Probabil ca asa o fi, insa as. de locatari nu obliga pe nimeni sa consume servicii si utilitati prin as. de locatari daca aceasta este forma de organizare sau Cine consuma trebuie sa plateasca. Este foarte adevarat ca situatia noastra acum nu este tocmai chsher, insa asta-i treaba - deocamdata, iar faza cu Legea ONG-urilor pe care o invocati, va spun clar ca sunteti intr-o mare eroare. Daca tot aveti timp, cititi doar inceputul Legii privind ONG-urile in contradictoriu cu L 230/2007. Atat doar si o sa dumiriti.

Noi ca si entitate diferita de as. prop. avem incheiate contracte de servicii si utilitati, suntem recunoscuti si respectati in toate relatiile cu furnizorii, avem CIF, avem cont la banca, avem angajati cu cim, iar conducerea as. cu contracte de mandat, retinem la sursa obligatiile bugetare, completam si trimitem D112, achitam lunar la trezorerie toate obligatiile.
Pot sa va spun ca am avut pana acum peste 150 de procese in judecatorie si nu am avut nicio problema vis-a-vis de cele aratate de dvs. Sigur, au mai fost probleme, isa nu dintre acestea, probleme pe care le-am rezolvat si practic nu am pierdut niciun proces.
Daca cineva nu vrea sa consume servicii si utilitati de la noi, sa spuna si sa-si faca contracte separate, insa raman neacoperite cheltuielile comune...

Daca mai sunt probleme neclarificate, va rog sa ma intrebati si daca pot, va raspund.
D-nul Adam Grecu , acord de asociere aveti? statut aveti?
Reglementari in ce privesc asociatiile de propietari au aparut ca "anexa nr 2 " al legi 114/1996 deci ulterior cand dumneavoastra ati incris asociatia la administratia financiara ca si societate comerciala , cititi cu atentie OG 85/2001 ,Art 659 NCC , si legea 230/2007 pana la capat , ati castigat procese in instanta si o sa m-ai castigati cu conditia sa nu se invoce calitatea procesua si de folosinta , va rog sa va uitati putin pe jurisprudenta, in ce priveste aceasta speta , cand m-am referit la organizarea in ONG , a fost strict ptr cazul prezentat aici , fiind un bloc de chiriasi ( locatari) , este imposibil sa se organizeze conform L230/2007 , organizarea in ONG se face nu ptr a administra imobilul si ptr a face fata mai bine abuzurilor facute de N persoane sau institutii
Bun, atunci ce ne sfatuiti sa facem?

Cum am mai spus si cu alte prilejuri, singurul nostru inpedient in a ne transforma in as. de proprietari este „pretentia” judecatorului delegat - cel care se ocupa efectiv de primirea, verificarea si aprobarea dosarelor in vederea obtinerii personalitatii juridice.
Oricum, noi am demarat cateva actiuni de determinare a proprietarilor sa-si intabuleze locuintele - si avem deja cateva rezultate. Se pare ca totusi costul cam ridicat al operatiunii de intabulare face ca rezultatele sa nu fie cele scontate de catre noi. Avem promisiuni ca daca mergem „la grupa mare” (cam cate 10-15 proprietari) costurile sa fie mai mici (cam 250-300 lei/proprietar).
Ideea este sa avem majoritatea pe fiecare scara!

Alte discuții în legătură

Reprezentant legal timpuriu timpuriu presedintele unei asociatie de locatari ( fara personalitate juridica ) ,poate fi consideret , reprezentant legal ? reprezentant conventional ? sau nu are nici ... (vezi toată discuția)
Functionarea asociatiei de proprietari timpuriu timpuriu locuiesc intr-un condomiu (bloc ) format din 40 de apartamemte (propietari deveniti in baza decretul lege nr 61/1990) datorita stari de copropietate fortata si ... (vezi toată discuția)
Presedinte al asociatiei de proprietari mirel1980 mirel1980 Buna ziua, As vrea sa aflu si eu un raspuns la urmatoarea situatie aparuta in cadrul Asociatiei noastre de Proprietari: De cativa ani, exista aleasa o ... (vezi toată discuția)