avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... situatie neclara,va rog ajutor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

situatie neclara,va rog ajutor

buna ziua,
va rog sa ma lamuriti in situatia de mai jos:
am primit decizie de concediere ,inregistrata, prin posta,la data de 22 iunie, cu preaviz de efectuat (30 zile ) din acel moment,desfacerea CIM urmand a se efectua ca urmare a art65 Codul Muncii, la data de 22 iulie.Dupa efectuarea a 11 zile din preaviz, a fost necesar sa intru in concediu medical, eu avand si probleme de sanatate.Acum, se pune problema ca o alta transa de concedieri sa se efectueze in septembrie, dar ,ca si concediere colectiva.Eu, care am decizia din iunie, dar CIM NU MI-A INCETAT INCA,ce sanse am sa intru intre cei concediati colectiv, si cum trebuie sa procedez pentru aceasta??:sorry:
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 11:25, 26 August 2009
pardon, art.65, nu 61-adica acela cu desfiintarea postului.
Daca veti avea concediu medical pana in septembrie, veti intra in "transa" de concedieri colective. Concedieri colective inseamna:
Art. 68. [definiţia legală a concedierii colective]
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

Daca aveti certitudinea ca va fi respectata conditia pentru concediere colectiva, atunci aveti sanse sigure sa prindeti, deoarece, concediul medical suspenda preavizul, (partea de preaviz neexecutat se relua dupa c.m.) iar incetarea cim va avea loc dupa terminarea concediului medical si implicit a preavizului, la o data care sa va convina.;)
Ultima modificare: Marți, 25 August 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
Redau aici artiolul integral, mai ales ca am mai avut azi o discutie pe forum , la care nu s-a ajuns la o concluzie calar privind interpretarea aliniatului 2.

Art. 68. - (1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri


Intrebare pentru specialisti:
Daca exista doar 1 persoan concediata individual careia i s-a decalat data concedierii cu medical, oare se aplica sau nu regula de la art 1?
parerea mea este ca se aplica acea regula.

conteaza data deciziei nu istoricul ei.
trebuie avut grija ca decizia ptr acea persoana + deciziile celorlalte persoane, daca dau un nr care se inscrie in concediere colectiva atunci trebuie urmata procedura.
daca nu dau acel numar, atunci se continua pe procedura simplificata (adica concediere individuala). orocum, salariatul nu are nimic de pierdut. ptr el situatia este aceeasi.

Alte discuții în legătură

Concediere individuala ContSters109723 ContSters109723 Am fost informata in baza unei decizii(preaviz) din data de 17.07.09 (cand eram in CO)ca postul ocupat a fost desfiintat in urma unei Hotarari, din motive ... (vezi toată discuția)
Concediere marinjean marinjean Dacă într-o societate (200 angajati)se fac concedieri(ptr motive care nu tin de persoana salariatului) de 9% din personal(ptr a nu plăti salarii ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau nu RAMONICI RAMONICI Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Societatea la care lucrez este nevoita sa faca concedieri. Daca se vor concedia 9 angajati cu art 65 alin 1 si 5 ... (vezi toată discuția)