avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce pot face? - plata neregulata pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce pot face? - plata neregulata pensie de intretinere

Am o mica problema pentru care as ruga un raspuns autorizat in legatura ce neplata la timp a pensiei de intretinere a copilului. Fostul sot plateste pensia copilului pe a treia luna in urma,ex in septembrie ,pentru iulie.In luna iulie a trimis 2 pensii ,initial am crezut ca a facut acest lucru cu buna credinta,ca sa constat acum ca el incearca sa ma prosteasca cu neplata pensiei pe o luna, nu recunoaste nicicum ca una din luni nu e platita,desi am toate cupoanele postale. De asemeni,pe ultima luna platita,respectiv iulie, a trimis jumatate de pensie,afirmand ca,copilul a fost la el in vacanta 2 sapt,prin hotarare judecatoreasca,si nu ma intretine el pe mine,nu imi plateste .mie.......tot felul de prostii.
Nu a contribuit in nici un an scolar cu nimic pentru inceperea scolii,dar anul trecut a deschis proces pentru custodie comuna,cu tot felul de pretentii, care mai de care.
Rog sfaturi,ce pot face eu, pot lamuri undeva,cumva treaba asta? Ce ar trebui sa fac si unde?
Am uitat sa precizez ca fostul este plecat sofer de tir pe comunitate de anul trecut.
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: vat123 , utilizator 19:47, 29 Septembrie 2016
lora74 a scris:

Nu am nici un proces pe rol

Ati spus, indeschiderea subiectului asa:
lora74 a scris:

anul trecut a deschis proces pentru custodie comuna,cu tot felul de pretentii, care mai de care.

ce s-a intamplat cu procesul respectiv? S-a terminat? aveti, in urma lui, o hotarare definitiva?

lora74 a scris:

chiar daca copilul sta si toata vara la el,nu are dreptul sa se eschiveze de plata pensiei,altfel,parerea mea este ca, insista sa petreaca copilul timp la el,unde nu este grozav de ingrijit, tocmai pentru a nu imi plati MIE intretinere,rate,mancare si multe altele,exprimate constant de fostul.

aveti niste pareri care nu-s tocmai conforme cu legea
1. "grozav ingrijit" nu are valoare legala. Dvs poate/sigur nu aveti aceleasi pareri despre cum se ingrijeste un copil cu tatal lui. Asta nu inseamna ca parerile lui nu sunt valide sau legale. Totul se reduce la "este copilul in siguranta sau nu".
2. pensia de intretinere nu vi-o plateste dvs. Pensia de intretinere este a copilului. Daca el sta toata vara la tatal lui, evident ca, legal, dvs trebuie sa ii platiti intretinere copilului. Ca nu ii platiti e o alta poveste, care tine de ce scrie in hotararea judecatoreasca pe care o aveti.
3. fostul dvs sot, in relatia cu dvs este doar tatal copilului dvs; ca urmare, legal, nu trebuie sa va plateasca dvs "intretinere, rate, mancare si multe altele"
4. daca problema este una financiara, de ce nu lasati copilul sa stea o luna-doua in vacanta la tata si astfel sa il intretina acesta (asta a fost o parere, desi e o rezolvare legala)

Baza legala pentru cele de mai sus este, in principal, Art. 499 din noul cod civil.
:wassat:
legal vi s-a raspuns, cat are o hot, pe aia trebuie sa o respecte. insa, va zic si daca va convine si daca nu, ca oricand poate sa obtina alta hotarare sau , chiar daca incercati o executare silita pt jumatatea aia de pensie, poate sa isi rezolve problema pe calea contestatiei la executare si sa nu plateasca.
Ce aveti de recuperal si legal si moral, e pensia pe august. Puteti apela la executor pt suma ce ar reprezenta o luna si jumatate din pensia stabilita sau puteti incerca sa vb cu omul si sa il convingeti sa contribuie macar si in natura cu suma respectiva.
E definitivat procesul cu acea custodie, cat despre a sta copilul sa il intretina,ar fi doar in defavoarea copilului,sincer,nu urmaresc sa scot neaparat acea jumatate de pensie,a stat si anul trecut aceeasi perioada la el, am vrut sa vad cat e legal ce face el, chestia cu intretinerea mea si alte prostii sunt spuse evident de el,nu pretinse de mine. Multumesc totusi de ajutor
Aceeasi situatie este si la mine, S-a legaliuzat titlul pe teritoriul României mai departe nu mai stiu nimic, Dinsul achita cind vrea si cit vrea nu este nici o raspundere nici un organ competent care sa-l cheme sa-l intrebe din ce cauza nu achita.
vat123 a scris:

Aceeasi situatie este si la mine, S-a legaliuzat titlul pe teritoriul României mai departe nu mai stiu nimic, Dinsul achita cind vrea si cit vrea nu este nici o raspundere nici un organ competent care sa-l cheme sa-l intrebe din ce cauza nu achita.

Există posibilitatea de a cere executarea silită,

Alte discuții în legătură

Executare silită pensie de întreținere cerută de părintele la care minorul nu mai vrea să locuiască. este corect? Evelyn 10 Evelyn 10 Va rog sa mă ajutați ca să inteleg cum este legea. Baiatul a stat la mama după divorț. Cum a împlinit 15 ani din cauza neglijetei si agresiuni fizice si ... (vezi toată discuția)
Compensarea pensiei de intretinere minor SeaPoison SeaPoison Buna ziua, Fostul sot a cerut copilul sa stea la el in vacanta de vara 2 saptamani. La terminarea celor 2 saptamani a cerut sa il mai las 1 saptamana. Dupa ... (vezi toată discuția)
Buna parinte.program vizita clasic.copilul luat in vacanta mai ... Zifrumoasa Zifrumoasa Buna Parinte.program vizita clasic.copilul luat in vacanta mai exact luna iulie.nu plateste pensia intretinere pe motiv ca a cheltuit o si inca in plus cu ... (vezi toată discuția)