avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz ilegal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz ilegal

In data de 09.05.2009 mi s-a acordat un preaviz , art. 65, 1, preaviz semnat de o persoana care nu avea nicio calitate in firma , nu avea hotarare AGA sa o faca. Preavizul a expirat in 09.06.2009 si inca nu mi-au desfacut contractul, nu au depus decizia nici la ITM, nu mi-au trimis-o nici mie. Am plecat de pe functie de Director Executiv dintr-o firma de dezvoltare imobiliara. Intrebarile ar fi:
1. Am dreptul la salarii compensatorii ( nu am CCM la nivel de unitate)?
2. Ce pot obtine de la ei in acest moment, cand nu au desfacut CIM?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: diabia , utilizator 14:13, 27 August 2009
Grace, situatia sta asa: in luna februarie am facut concedieri colective, eu ramanand ultimul angajat. Avem un proiect imobiliar pt care trebuia sa mai obtin niste avize si sa depun documentatia pt obtinerea AC.
De nicaieri a aparut un domn italian, prieten al asociatilor ( toti italieni neprezenti in Romania) , care mi-a dat preavizul , iti dai seama ca mi l-am scris singura, el nestiind nimic decat ca trebuie sa plec.
Am cerut atunci , si de atunci tot cer un act cu calitatea sau mandatul acestuia.
Mentionez ca la data acordarii preavizului nu primisem salariul din luna noiembrie.
Asta s-a rezolvat in luna iunie.
Acest domn are din iulie ( conform certificat ORC) calitatea de Administrator si el se ocupa de tot.Intelegi acum ignoranta sau nestiinta care a dus la lipsa deciziei.Asta deja nu ma mai priveste pe mine. Daca asociatii au renuntat la mine pt a aduce pe altcineva sa gestioneze firma, sa o faca.
In Cluj sunt multi investitori italieni care se prevaleaza de faptul ca sunt straini, si fac ce vor. E o practica acum sa aiba administratori italieni.
Actele pt somaj se depun in 30 de zile de la data emiterii deciziei nu de la data primirii de catre mine.Nu e chiar asa simplu.
Ca sa nu mai spun ca eu am cumparat un imobil de la aceasta firma, ei stiu ca am o rata de 600 euro/lunar. Stiu bine situatia mea
Pai cred ca cel ma util acum este sa iti scrii singur decizia de concediere cu art 65, sa le dai sa semneze si sa iti depuyi actele de incetare a contractului la ITM.

Este corect sa mentionezi in decizie acordarea unui salariu compensatoriu cf CCMUN
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi

Nu uiat apoi sa iti faci si adevreinta necesara pt somaj (anexa26)

Actele pentru somaj se depun asa:
lg 76/2002 art 38:
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

Multumesc mult Grace. Asta am sa fac . Revin cu un feed-back de la ei. Inca o data multumesc celor care mi-au raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii / ajutor somaj pintica pintica Buna seara, Am fost concediata in temeiul dispozitiilor art.65(1-2) coroborat cu art.55, lit.c din Codul Muncii si prev.art.19.25 din CCM si am primit o ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala...un sfat, va rog! lilisor24 lilisor24 Incepand cu 3 ian 2009, postul pe care l-am ocupat s-a desfiintat. Mi s-a prezentat o decizie de restructurare a postului pe care am semnat-o. Precizez ca este ... (vezi toată discuția)
primirea deciziei de concediere orber orber In data de 30 septembrie, dupa efectuarea celor 20 de zile de preaviz, urmeaza sa incetez activitatea la firma, deoarece postul meu a fost desfiintat.Am ... (vezi toată discuția)