avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dreptul la un proces echitabil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Dreptul la un proces echitabil

Buna ziua,
In cadrul unui proces penal, inca din faza de urmarire penala a organelor de politie, mi-au fost respinse mai multe cererei de probatiune, inclusiv audierea la procuror.
In continuare, in cadrul procesului, imi sunt respinse anumite cererei de probatiune (cam aceleasi care le-au respins si politistii). Ma pot adresa judecatorului de drepturi si libertati pentru dreptul la un proces echitabil?
Pentru ca dupa modul in care s-a desfasurat ancheta si procesul, imi lasa foarte tare impresia ca nu se doreste aflarea adevarului, ci scoatarea mea ca vinovat.
Mentionez ca mi s-a facut o inscenare si vad ca este foarte greu sa imi dovedesc nevinovatia, din moment ce din start s-a presupus ca sunt vinovat.

Multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Ale80 , utilizator 09:12, 11 Octombrie 2016

Judecatorul poate fi recuzat(art.67 NCPP) ptr.motivele de incompatibilitate prevazute de art.64 NCPP.

In ce faza a procesului se poate recuza judecatorul? Si cine aproba dispozitia de recuzare?

Eu zic sa va consultati cu un avocat pe situatia concreta din dosarul dvs, o eventuala cerere de recuzare care se respinge nu o sa va ajute.
Este intr-adevar bine sa se studieze dosarul pentru a se intelege exact de avocat care este situatia referitoare la probe si ce rezulta.
Trebuie sa discutati cu avocatul cu dosarul in fata si nu pe vorbe...

Daca sunt chititi sa va condamne o cerere de recuzare va poate ajuta la CEDO daca procesul chiar se va desfasura cu incalcarea drepturilor fundamentale referitoare la dreptul la un proces echitabil.

Sunt si procese care chiar se pot desfasura la un mod in care condamnarea poate fi de neevitat daca judecatorul vrea neaparat sa condamne persoana dar aveti si apelul ca si cale de atac.

Mie imi pare clar ca veti ajunge in apel la cum se prezinta situatia...indiferent ce ar iesi la prima instanta...
Multumesc pentru raspuns. Este clar ca voi ajunge si la CEDO, nu doar in apel. Pentru ca nu voi accepta sa fiu condamnat fara sa fiu vinovat.
Dvs. spuneti ca m-ar ajuta la CEDO o cerere de recuzare? O sa fac si asta, pb e ca am un avocat mai moale, iar judecatorul i-o taie din start. Pe hartie a cerut si cere multe, insa nu il lasa sa vorbeasca.
Din cate stiu, ca si inculpat, am dreptul sa iau cuvant la fiecare sedinta. Asa este?
Pentru CEDO e important ce e scris.
Mai ales ca nu prea se consemnează tot de fel.

Nu prea aveți dreptul de a vorbi decât dacă va permite instanta în sensul de a pleda în apărarea dvs. dar aveți dreptul de a face precizări dacă judecătorul nu intelege...

Aveți dreptul de a da însă declarație de cate ori vreți sa precizați ceva.

Alte discuții în legătură

Recuzare judecator AurelianDan AurelianDan Speta este urmatoarea: un judecator a dat o solutie intr-un proces penal, in prima instanta pentru un cetatean,cu condamnare. Acelasi judecator,a fost ... (vezi toată discuția)
Cale de atac împotriva încheierilor de ședințã (noul cod de procedurã civilã) stelian67 stelian67 Astazi am avut un termen intr-un proces in baza O.G. 2/2001 pentru o presupusa contraventie la legea circulatiei . Mai exact mi-a fost ridicat certificatul de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la un proces echitabil reflexleg reflexleg Vreau sa expun o situatie: Pe un calculator se efectueaza o perchezitie informatica datele colectate sunt trimise de catre parchet partii vatamate care le ... (vezi toată discuția)