avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fiecare poate plati ce doreste?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fiecare poate plati ce doreste?

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
avem un proprietar care, lunar, vine si spune: din intretinerea pe luna asta platesc mai putin salariul femeii de serviciu, abonamentul la lift, salariul administratorului.
Are voie sa plateasca ce vrea?
Ii putem refuza incasarea daca nu plateste toata suma?
Prin acest mod, a strans deja datorii de peste 5000 lei. Auzisem de o prevedere din codul fiscal conform careia la plata unor obligatii financiare se sting intai datoriile cele mai vechi. Este aplicabila si la asociatiile de proprietari? Ma puteti ajuta cu un articol de lege?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:02, 12 Octombrie 2016
cred ca foarte usor se poate rezolva aceasta situatie ,printr-o hotarare a AG sau o decizie CE prin care sa stabileasca ordinea de stingere a debitelor , aceasta hotarare ( decizie )are ca baza legala art 1508/NCC
timpuriu@ asociatia a luat aceasta hotarare care a si fost afisata la avizier. Respectivul vine cu tot felul de bazaconii si conditioneaza plata doar daca i se trece pe chitanta luna in curs si suma pe care el vrea sa o plateasca.
daca exista o hotarare in acest sens este cu atat mai bine , aceasta hotare trebuie aplicata , propietarul ,este obligat sa respecte aceasta hotarare sau sa o conteste in instanta ,
pana atunci dumneavoastra incasati potrivit hotarari pe care ati si afisat-o la avizierul blocului si care are baza legala ,
Blocatar18p a scris:

.........
Ii putem refuza incasarea daca nu plateste toata suma?
.........
Cum as proceda eu in asemenea situatie?
Il las sa vorbeasca, ii completez chitanta cu "restante", fara alta explicatie (pentru ca el trebuie sa plateasca intai restantele si apoi cota curenta).
Listez inainte de a veni la incasari aceste articole de care v-am vorbit din Noul Cod Civil, cu explicatia ca bunuri de acelasi fel = cote de intretinere din luni diferite.
Ii aratati ca nu poate plati cotele curente care nu au ajuns la scadenta inaintea restantelor.
Ii spuneti ca (,) categoriile de cheltuieli din lista nu sunt optionale, altfel ar trebui sa va aduca text de lege in care s-ar specifica caracterul facultativ al unora dintre ele.

Daca, dupa ce i-am completat chitanta, nu vrea sa dea banii, anulez chitanta si.... cu asta basta.
Fac un raport catre cenzor si comitet in care arat de ce am anulat chitanta cu pricina si cereti o decizie.
Cu aceasta decizie luata conform legii si nu negocierii cu proprietarul va veti comporta in viitor cu el.

Pentru restanta acumulata ar trebui sa il dati in judecata.
Din experienta pe care o am, asemenea personaje sunt de-o incapatanare formidabila, nutrind resentimente puternice pentru tot ce se cheama autoritate si o frustrare din care i se trage tot acest comportament care nu are lecuire decat in fata instantei si, apoi, daca este cazul, in fata executorului judecatoresc.

M-as mira sa va intelegeti cu el.

Eu daca as fi in locul administratorului dumneavoastra nu as discuta cu acest restantier. Daca el nu ma plateste pentru ceea ce fac, pentru munca mea, pentru ca-i eliberez chitante..., eu de ce sa-l servesc, de ce sa-l ascult, de ce sa-l bag in seama!
Presedintele sa faca bine si sa-l actioneze cat mai repede in judecata.

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)
Regulament incasare restante contestate lunar denissse denissse Buna ziua. Sunt administrator si as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea problema legata de incasarea unor restante pe care proprietarul nu le considera ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)