avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire domiciliul tatalui - locul exact unde este ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire domiciliul tatalui - locul exact unde este dus minorul

Buna ziua,

sunt in proces cu fosta sotie pentru modificarea programului de vizita a fetitei noastre (in varsta de 4 ani) si pentru stabilirea domiciliului la mine.

in acest moment, am un program de vizita pentru fetita prin care o pot lua la domiciliul meu de vineri seara pana duminica seara, 2 weekend-uri pe luna.

domiciliul meu din buletin este la adresa unde locuieste si mama mea si unde ma duc si cu fetita, insa eu nu sunt trecut la intretinere la adresa respectiva deoarece in restul timpul locuiesc la prietena mea.

acum, in timpul procesului cat si inainte de acesta, fosta mea sotie insista sa-i spun adresa prietenei mele (pe motiv ca mai duc fetita si acolo ocazional). a adus chiar probe in instanta cum ca eu nu sunt trecut la intretinere la adresa din buletin (desi acolo s-a facut acheta sociala) iar judecatorul a trimis cerere catre asociatia de proprietari pentru a confirma acest lucru.
toate astea in conditiile in care si ea are un prieten la care isi petrece noptile impreuna cu fetita si nu mi-a comunicat niciodata adresa exacta.

intrebarea mea este: ce relevanta are pentru instanta faptul ca eu nu platesc intretinere la adresa din buletin, insa duc fetita acolo?
iar in cazul in care voi obtine domiciliul voi sta cu fetita la adresa din buletin si atunci ma voi trece si la intretinere.
ma poate obliga instanta sa declar adresa prietenei mele?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CostinIancu , utilizator 14:38, 20 Octombrie 2016
Am inteles ideea cu stabilitatea domiciliului pentru fetita, insa la domiciliul din buletin stau cu ea mereu. Ah, ca mergem si in vizita la prietena mea, banuiesc ca am tot dreptul din lume sa dorm cu fetita mea si in alte locuri decat domiciliul declarat (de ex, cand mergem la munte, mare, etc).

Ok, nu platesc intretinere acolo pt ca stau mai putin de 2 sapt/luna dar asta nu inseamna ca nu stau cu copilul acolo unde am declarat (indiferent de unde stau eu in restul timpului).

Si in cazul in care mi se va da mie domiciliul, acolo voi sta (stiu ca nu se schimba domiciliul asa de usor, aceasta a fost o cerinta a avocatului meu si eu nu stiam la acel moment ce sanse reale exista ca sa se si intample) chiar daca in acest moment nu platesc intretinere, dar voi plati.

Acolo unde stau la prietena mea poate sa fie considerata resedinta mea, insa nu acolo voi locui cu copilul, in cazul in care mi se va da mie domiciliul. Din aceasta cauza nici nu l-am precizat pe nicaieri pentru ca nu face obiectul de interes in acest proces.

Am gasit aceste definitii ale domiciliului care presupun ca se vor aplica si in cazul meu:

“Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde acesta declară că își are locuința principală.”

(2) Dacă prin lege nu se prevede altfel, o persoană fizică nu poate să aibă în același timp decât un singur domiciliu și o singură reședință, chiar și atunci când deține mai multe locuințe.”

In plus, dupa ce se va incheia procesul actual si voi ramane tot cu program de vizita, insa imi voi schimba domiciliul, sunt obligat iar sa deschid actiune in instanta pentru ancheta sociala?
Are vreun drept fosta mea sotie sa vina in inspectie la domiciliul meu?

Multumesc,

@Martonze - ba da, la adresa unde am domiciliul din buletin sunt trecut in cartea de imobil, insa nu platesc intretinere. Intretinerea o platesc la prietena mea, insa nu am viza de flotant.

@againstPAS - intr-adevar nu a fost o decizie prea buna sa cer si schimbarea domiciliului deoarece am vazut cat de greu se obtine, a fost recomandarea avocatului. M-am gandit doar ca la domiciliul meu sunt 2 camere si as sta doar eu cu mama mea (pensionara) si fetita, pe cand la fosta sotie este o garsoniera de 20 mp unde locuieste si cu mama ei si cu fetita (si mama ei si fosta sotie fumeaza in casa).
Trebuie in primul rand sa va ganditi ce e mai bine pentru copil, si nu doar la nevoile locative ale copilului. Nevoile emotionale in opinia mea primeaza. De altfel, daca imi permiteti un sfat, atata timp cat aveti o relatie normala cu copilul neingradita de mama, incercati sa nu iscati stari conflictuale. Sunt enorm de multi copii alienati de unul dintre parinti, sunt tati care nu si-au luat copiii la ei acasa nici macar un weekend desi copiii sunt la scoala, si asta nu pentru ca asa au decis unele mamici suparate pe fostii parteneri. Si aceste mamici defileaza in instante ba ca platesc ele scoala privata, ba ca apartamentul lor e mai mare, ignorand nevoia primara a copilului: sa fie iubit si ingrijit de ambii parinti in egala masura.
Despre fumat, sunt multe cazuri de parinti inconstienti ce fumeaza in casa cu copiii, habar nu am ce o fi in mintea lor.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2016
againstPAS, utilizator
@againstPAS - multumesc mult pentru sfaturi!
Nu va imaginati ca suntem in proces pentru ca avem o relatie foarte buna noi parintii.
Am intentat procesul in speranta ca voi obtine un program mai extins alaturi de fetita. Aveam deja un program semnat la notar dar care nu s-a respectat de catre mama si incepuse si alienarea (care inca mai continua, din pacate).
Acum, datorita procesului, respecta cu strictete programul ca sa dea bine in fata instantei. Cu toate astea as avea dreptul sa o vizitez pe fetita la domiciliul mamei, insa nu am acces asa ca am ales varianta sa merg la gradinita (desi si acolo mi-a zis ca imi face o favoare ca ma lasa sa vin :).
Din pacate instanta nu va tine cont de habitatul copilului alaturi de mama, o va lasa la mama pt ca asa se obisnuieste...insa in 20mp si cu 2 femei care fumeaza ca turcii, fetita e tot timpul ragusita.

Relevanta domiciliului unde duceți minorul contează pentru ca trebuie efectuata ancheta sociala în acel loc.

Depinde însă de întreaga abordare din proces și de toată conjunctura apărărilor din cauza
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Program vizitare copil minor de catre parinte cu domiciliul in strainatate. sim0na sim0na Dupa divort copilul minor (6 ani) a fost incredintat catre tata. Mama era in strainatate si a fost citata prin presa desi tatal stia unde se afla. Mama ... (vezi toată discuția)
Lncredintare minor smary12 smary12 buna ziua.am avut o relatie de 6 ani din care a rezultat o fetita.in urma neintelegerilor dintre noi,am pus capat acelei relatii si am parasit domiciliul fara ... (vezi toată discuția)
Avem custodie comună cu domiciliul la mama pentru fiica noastră, însă acum fosta soție vrea s-o abandoneze și să-și refacă viața. cum să opresc șantajul și amenințările ei? geoxgeorge1983 geoxgeorge1983 Buna seara Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat Sunt divortat de cateva luni si avem impreuna o fetita de 6 ani Divortul a fost pe cale amiabila , la ... (vezi toată discuția)