avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum pot obtine un certificat de concubinaj?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum pot obtine un certificat de concubinaj?

Buna ziua!

Cazul meu nu cred ca este nou, probabil au mai incercat si altii si nu au reusit si au renuntat. Stiu ca in noul cod civil apare si reglementarea statutului de cuplu consensual dar sunt in criza de timp si nu pot astepta sa se anunte data intrarii in vigoare . Am nevoie petru dosarul de emigrare in Canada de certificarea relatiei mele consensuale. Am auzit variante cum ca pot merge la Autoritatea Tutelara sa cer o ancheta sociala ....am fost si am intrebat in treacat un functionar care a facut niste ochii ff mari...ei nu fac asa ceva...Daca ma puteti ajuta cu solutii..eventual daca s-au mai intamplat cazuri asemanatoare ..Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana1405 , utilizator 15:27, 7 Septembrie 2010
av_cre a scris:

stimata doamna,
in primul rand sa imi comunicati din punctul dvs de vedere care este art care reglementeaza IMORALITATEA , apoi ar trebui sa aveti in vedere art 969 C civ .
de asemenea la o scurta analiza a legii care reglementeaza exercitarea profesiei de notar public, pentru o mai simpla cautare nr este 36/1995R, potrivit cu care notarii publici pot si au dreptul de a intocmi orice act cu respectarea dreptului comun . In conditiile in care nu exista o reglementare prohibita a unui asemenea contract cum de altfel nici una permisiva mergand pe latura dreptului comun cred ca art invocat anterior are o mare si o deosebita aplicabiliate, permitand astfel iesirea din intunericul nestiintei.
referitor la cea de a doua parte a raspunsului dvs ,pe langa faptul ca este unul evaziv si neintemeiat ,dati dovada ca va limitati strict la ceea ce scrie in articol omitand ceea ce la TGD (TEORIA GENERALA A DREPTULUI anul 1 drept) se numeste interpretarea legii.
fata de cel de al doilea raspuns al dvs, se refera strict la Directiva 2004/38/CE, ori eu m-am referit la cu totul alte texte de lege.
cu stima


Totusi eu am rezerve seriase ca notarii vor incheia un astfel de contract pe care sa il autentifice.
Nici bani nu cred ca le prea ies la afacerea aceasta...

O varianta ar putea fi la avocat care poate aplica stampile pe el dupa ce l-ar redacta.Ar putea fi de ajutor.

Cat priveste nulitatea contractului daca acesta ar fi incheiat nu prea vad cine ar putea sa atace actul juridic odata ce a fost incheiat.;)Ma refer la varianta cu redactarea si certificarea actului juridic de catre avocat.
In concluzie ideea ar fi una buna si utila.

Cat priveste insa directiva, acesta se refera la spatiul UE, iar deplasarea persoanei se face in Canada, ceea ce nu ar atrage aplicarea Directivei sus mentionata.
Un motiv in plus pentru ca notarul sa refuze autentificarea actului ( sau aplicarea stampilei sale, daca vreti).

avocat Claudiu Lascoschi
stimate coleg
se pare ca persoana in cauza deja a incheiat un contract, iar in ceea ce priveste directiva , era raspunsul pentru o doamna care a inteles gresit articolele pe care le-am enumerat intr-unul din mesaje
Daca a incheiat contractul persoana nu vad ce probleme ar mai avea.
Inscrisul ii trebuie pt statul canadian si nu pentru a-l folosi in Romania.
In trecut si nu in urma cu multi ani concubinajul era considerat imoral.
In prezent ( eu insa consider de foarte multi ani asa) se considera o situatie de fapt necontrara legii si fara existenta unei cauze ilicite.Conventiile europene la care Romania este parte obliga in acest sens.
Insa si in prezent pot exista instante care sa considere imoral concubinajul.Depinde foarte mult de argumentarea avocatului sau avocatilor intrucat instantele nu sunt obligate sa faca din oficiu aplicarea unei prevederi din CEDO DIN OFICIU in lipsa unei jurisprudente consacrate.Aceasta este sarcina avocatului.

avocat Claudiu Lascoschi
“Certificat de concubinaj” e o notiune fara continut.
Certificarea concubinajului poate insemna altceva – o dovada a faptului ca un cuplu gospodareste impreuna fara a avea un certificat de casatorie (uniune libera consensuala). Proba pt aceasta stare de fapt ar trebui sa se poata face prin… orice mijloc de proba, iar canadienii e posibil sa accepte, luand in considerare faptul ca tzara din care vine un anume cuplu nu are reglementata aceasta forma de convietuire.

Aveti declaratia prietenilor – nu are mare fortza probanta deoarece sunt prieteni si ar putea minti (asumandu-si un risc minim).
Chiar locuiti efectiv la aceeasi adresa de cel putin un an?
Av. Lascoschi: “Daca asociatia refuza emiterea unei astfel de adeverinte ar trebui sa” deschideti “proces” (adaug): presedintelui asociatiei.
Ideea cea mai buna – sunt obligati sa va elibereze o adeverinta prin care sa ateste ca locuiti efectiv la aceeasi adresa – chiar daca ati ignorat dispozitiile legii si cel care nu locuieste la adresa din C.I. n-a cerut “viza de resedinta”. In adeverinta vor scrie ca va “e de folos la dosarul pt )
Pt ca (va citez) “sunt 2 comunisti batrani care au refuzat categoric sa dea declaratia respectiva” le cereti adeverinta (de fapt, o cereti – in scris, dublu exemplar, cu nr de inregistrare – presedintelui asociatiei, nu administratorului) nu le cereti declaratie. Si daca sunt “asa de comunisti” inseamna ca asociatia are o carte de imobil actualizata la zi – acolo trebuie sa scrie numele persoanelor care locuiesc la adresa respectiva.
Chemarea in judecata (citatia pe care o va primi presedintele care nu elibereaza o adeverinta care sa ateste care sunt persoanele care locuiesc la adresa cutare, ca doar nu declara ca traiti acolo in concubinaj) e probabil sa-l arunce in negrele amintiri ale comunismului, sa il sperie – si sa obtineti adeverinta prin care presedintele “declara” ca amandoi locuiti la adresa cutare de N ani, conform cartii de imobil… Nu cred ca un asemenea proces ar dura…

Improbabil ca vreo instanta judecatoreasca din Ro sa considere, azi, imorala “uniunea libera consensuala”!

Art 12 din Pactul International cu privire la drepturile civile si politice nu va ajuta – aveti dreptul sa circulati liber (sa parasiti un stat, inclusiv al dv, cf acestor dispozitii) dar pt a va stabili pe teritoriul altui stat trebuie sa indepliniti cerintele statului respectiv in legatura cu aceasta. Cat despre art 13 din Declaratia Universala – acelasi lucru.

Bafta! Sa plecati la mai bine!
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
trope_doi, utilizator
Pe normele de drept international din conventiile sau tratatele internationale interpretate argumentat si elegant se poate ajunge la concluzii incredibile;)Prin urmare, o instanta care initial nu intelege mare lucru, ulterior, atunci cand va intelege va da castig de cauza.;)

Chestiunea cu imoralitatea concubinajului poate exista in ceea ce priveste cauza unui act juridic.Nu este deloc batut in cuie ca nicio instanta nu va pronunta o hotarare in sens contrar.Depinde de la caz la caz si mai ales depinde de cauza sau scopul actului juridic.;)Aici e toata treaba.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Emigrare canada andre0283 andre0283 sunt divortata si am o fetita in varsta de doi ani si cinci luni,care mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoresca imediat dupa nastere.as dori sa ... (vezi toată discuția)
Casatorie sau uniune consensuala ? Costinel Burca Costinel Burca Dupa ce am citit acest forum , am vazut ca nu s-a inteles prea bine care este diferenta dintre casatorie si uniunea consensuala , asa ca este bine sa fie ... (vezi toată discuția)
Scrisoare de neobiectie cdebreczy cdebreczy buna tuturor imi cer scuze, dar sunt proaspat intrat si voi aborda un subiect care, probabil, a mai fost atacat... cel al scrisorii de ... (vezi toată discuția)