avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum pot obtine un certificat de concubinaj?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum pot obtine un certificat de concubinaj?

Buna ziua!

Cazul meu nu cred ca este nou, probabil au mai incercat si altii si nu au reusit si au renuntat. Stiu ca in noul cod civil apare si reglementarea statutului de cuplu consensual dar sunt in criza de timp si nu pot astepta sa se anunte data intrarii in vigoare . Am nevoie petru dosarul de emigrare in Canada de certificarea relatiei mele consensuale. Am auzit variante cum ca pot merge la Autoritatea Tutelara sa cer o ancheta sociala ....am fost si am intrebat in treacat un functionar care a facut niste ochii ff mari...ei nu fac asa ceva...Daca ma puteti ajuta cu solutii..eventual daca s-au mai intamplat cazuri asemanatoare ..Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana1405 , utilizator 15:27, 7 Septembrie 2010
Cred ca notarul va alege sa nu legalizeze un contract de uniune libera consensuala nu pt ca ar fi o cauza imorala – sa fim seriosi! (de regula, d.p.d.v. juridic se considera imoral ceea ce si este ilegal – adica, “imoralitati” reglementate prin dispozitii legale – de ar fi altfel ar trebui amendati sau inchisi o multime de cetateni din toata lumea) – ci pt ca… nu e tocmai un contract, ci o “declaratie pe proprie raspundere” (a celor doi) cum ca, de un an, gospodaresc impreuna ca sot si sotie. O declaratie care ar putea fi mincinoasa… Chiar daca notarul nu raspunde pt declaratiile respectivilor ramane un mare semn de intrebare referitor la acest gen de “contract”. O declaratie despre care cred ca nu va fi luata in considerare pt emigrare din acelasi motiv pt care o casatorie incheiata acum ar putea fi considerata una de convenienta si, astfel, dosarul ar fi respins.
Ar trebui sa dovedeasca in vreun fel, dar nu prin declaratii proprii sau ale prietenilor… Raman la ideea cartii de imobil si a adeverintei de la asociatia de proprietari – ar fi solutia care i-ar putea duce mai aproape de reusita.

Pt interpretari ale tratatelor internationale – elegant si interesant, as zice – nu au timp evelyna si partenerul sau.

Dv, dle av Lascoschi, ati scris esentialul: “Dar cei de la ambasada ce va solicita in concret? Nu v-au sugerat nimic?”
Nu ati primit raspuns deoarece, banuiesc, evelyna nu s-a gandit sa intrebe cam ce act ar fi considerat dovada avand in vedere ca in RO nu este reglementata aceasta “institutie”.

Dar aici…
“Intre ancheta sociala de la primarie si declaratia unor martori nu prea vad diferente substantiale”.
… trebuie sa va contrazic: declaratiile – fie acestea chiar si pe proprie raspundere – sunt mai putin credibile decat un document parafat de reprezentantii unei institutii a statului. Diferenta o face stampila – chiar daca ne putem imagina ca prin sistemul P.C.R. se poate obtine aproape orice.
stimati colegi,
pana la urma care ar fi solutia cea mai simpla?, pentru ca se pare ca nu pot obtine acel inscris de la adminstrator, asa ca...................?
casatoria nu are sens, deci pe cei doi ii intereseaza CE POT FACE.
deci................?
Varinata cu avocatul care certifica declaratiile celor doi concubini este cea mai realizabila.
Eu nu am inteles ce anume vor exact cei de la ambasada.
Sau, altfel spus ce anume ar accepta ei pentru ca pana la urma e vorba de un act care sa foloseasca canadienilor si nu romanilor.

Trope_doi, notarul nu incheie un astfel de act decat daca are acordul Camerei Notarilor.
Notarul nu autentifica un act asa pur si simplu daca nu stie ce efecte produce.
Daca nu produce efecte juridice iarasi nu va incheia actul respectiv.
Deci, oricum o dam, notarul nu va incheia actul.:D

avocat Claudiu Lascoschi
Pai, ce-am zis despre notari?! Ca nu vor incheia un asemenea act – si au zis-o si altii inaintea mea! Chiar si asa, despre o declaratie pe proprie raspundere se poate afirma ca notarul stie ce efecte produce.

Varianta cu avocatul care certifica declaratia ar fi realizabila – dar ar ramane tot o declaratie “pe proprie raspundere”. :bow:

Vorba dnei Radulescu: ce se poate face?

Ca presedintele asociatiei nu vrea sa elibereze o adeverinta in care sa scrie ca la adresa cutare, din data cutare (conform cartii de imobil) locuiesc X si Y (cei doi au nume diferite si rezulta ca locuiesc impreuna, deci se poate presupune ca formeaza un cuplu); adeverinta care le este necesara pentru completarea dosarului de emigrare… Nu prea imi vine a crede ca nu vrea sa le elibereze o asemenea adeverinta! Doar daca ei nu locuiesc impreuna de cel putin un an, sau au cerut presedintelui sa le “dea o declaratie ca ei sunt concubini” – ceea ce e logic ca acesta nu va scrie!

Daca, totusi, refuzul e real, il pot chema pe presedinte in judecata pe motiv ca nu vrea sa le elibereze adeverinta prin care se arata ca la adresa cutare etc s.a.m.d…. – nimic despre relatia de concubinaj; ar fi total aiurea sa scrie in adeverinta: “se adevereste prin prezenta ca cei doi sunt concubini” – ar fi de-a dreptul peste stangul! O asemenea adeverinta – in conformitate cu datele in scrise in cartea de imobil (cica un document oficial) – poate constitui prezumtia ca cei doi gospodaresc impreuna.


editare ulterioara:
Cat am rasucit clatita cand pe-o parte cand pe alta a sarit ideea: daca nici nu vor canadienii sa accepte cupluri necasatorite? Nu am auzit pana acum sa emigreze astfel vreun cuplu necasatorit – stiu multe cupluri si cateva persoane singure care au emigrat (iar cele singure s-au casatorit mai apoi cu partenerul respectiv si s-au stabilit impreuna in Canada).

Am senzatia ca nu vor sa fie considerati “discriminatori” pe baza religioasa – in zona Quebec pensionarii au vrut – nu stiu daca au si reusit – sa instituie o nu-stiu-ce-taxa pt patrimoniul religios. Catolicii sunt majoritari in Canada si se stie parerea papei despre cuplurile care traiesc in afara casatoriei… Cum cele mai multe state care au instituit uniunea consensuala sunt catolice popii, probabil, incearca sa mentina cat mai scazut nr-ul acestor cupluri – asa ca… fac ce fac si au cerinte de genul acesta – stiind ca in statele de unde ei primesc (la nivel de politica de stat) emigranti, nu este reglementat acest gen de contract: uniunea bla-bla…

Din cate am inteles citind, pe ici pe colo, politica de imigratie se face la biserica… Iar daca e asa… ar fi amabil din partea evelynei sa ne scrie ce a reusit sa rezolve. Si, tot daca e asa: nu va reusi, din pacate.
Dar, poate ma insel, deoarece – in ciuda protestelor unora – in Canada a fost legalizata casatoria intre persoane de acelasi sex.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
trope_doi, utilizator
buna seara,
cred ca ati dat de fapt solutia ideala
sa il cheme pe administratorul asociatiei in judecata, de fapt asociatia prin reprezentant legal in obligatia de a face pt eliberarea acelei aqdeverinte, pt ca in fata instantei cat ar fi ei 2 comunisti, isi pierd din aroganta.
va felicit

Alte discuții în legătură

Emigrare canada andre0283 andre0283 sunt divortata si am o fetita in varsta de doi ani si cinci luni,care mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoresca imediat dupa nastere.as dori sa ... (vezi toată discuția)
Casatorie sau uniune consensuala ? Costinel Burca Costinel Burca Dupa ce am citit acest forum , am vazut ca nu s-a inteles prea bine care este diferenta dintre casatorie si uniunea consensuala , asa ca este bine sa fie ... (vezi toată discuția)
Scrisoare de neobiectie cdebreczy cdebreczy buna tuturor imi cer scuze, dar sunt proaspat intrat si voi aborda un subiect care, probabil, a mai fost atacat... cel al scrisorii de ... (vezi toată discuția)