avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Domiciliul minorului proprietar de imobil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Domiciliul minorului proprietar de imobil

Buna ziua.Am fost casatorita 10 ani, am un copil minor. Casa in care am locuit a fost a socrilor, am facut investitii majore. Socrii i-au donat copilului meu o parte din casa, apoi, dupa divort, ne-au alungat.In urma divortului avem custodie comuna, iar domiciliul copilului este la mama. In casa locuieste acum fostul sot impreuna cu concubina, buletinul meu a ramas la aceeasi adresa. Am deschis partaj in urma divortului, tinand cont ca am plecat doar cu hainele de pe noi, a ramas acolo toata agoniseala mea.Copilul meu poate sa isi recupereze locuinta si in ce conditii?
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2016
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: isabelamar , utilizator 10:07, 4 Noiembrie 2016
Nu se speculează, ci chiar exercitati impreuna autoritatea parinteasca, vedeți ce va scrie exact în hotărâre.
Din ce spuneți însă, părintele nu administrează în vreun fel, ci se folosește de bunul copilului în beneficiul lui.



Art. 501
Administrarea bunurilor copilului
(1) Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a administra bunurile copilului lor minor, precum şi de a-l reprezenta în actele juridice civile ori de a-i încuviinţa aceste acte, după caz.
(2) După împlinirea vârstei de 14 ani minorul îşi exercită drepturile şi îşi execută obligaţiile singur, în condiţiile legii, însă numai cu încuviinţarea părinţilor şi, după caz, a instanţei de tutelă.

Detalii: [ link extern ]

Copilul va fi titularul cererii, reclamantul , asistat de dvs in calitate de parinte.
paratii vor fi bunicii.
Pana se va termina procesul, poate face 18 ani si mai departe, va decide el pe cine primeste sau nu in acea casa.
Pana nu se termnina procesul de iesire din indiviziune, nu are cum cere evacuarea celor 2 din casa. Acum casa e un intreg din care copilul are doar o cota parte, iar cei doi pot spune ca stau in partea bunicilor.
ce mai puteti face daca vreti sa si stati, ati putea face ( acum dvs, dupa ce implineste copilul 14 ani- copilul asistat de dvs) tot o cerere la instanta pt reintegrare in locuinta, dar va dati seama ca si daca ati reusi e mai greu de locuit impreuna.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2016
gi-jane2, moderator
Partajul e act de dispozitie si nu de administrare Il va putea face doar dupa 18 ani in nume propriu.

Eu opinez ca se poate numi un curator special pt demersuri si avocat din oficiu.
da, bunul copilului este folosit strict de tata, dar asta nu deranjeaza pe nimeni...., tatal are o multime de drepturi
autoritate parinteasca este pe hartie, pentru ca de cand ne-a alungat nu s-a interesat niciodata de copil
mi s-a cerut dovada de curator special dar pe motiv ca sunt in conflict cu fosta familie (partaj)
si ca tatal are dreptul sa administreze averea copilului primaria nu elibereaza asa ceva.

pentru ca s-a depus chitanta de plata a taxei judiciare de timbru prin mail, scanata, s-a considerat ca nu s-a scris pe ea "conform cu originalul" si mi s-a respins cererea. In plus, vor o evaluare a casei, in conditiile in care noi am plecat fortat de acolo si nu am acces la documente. Avocatul meu a dat o valoare estimativa locuintei, si a precizat ca in urma expertizei hotarate prin instanta, vom achita taxa de timbru corespunzator, si totusi mi s-a respins cererea.
ce as mai putea face in aceasta situatie?
conform donatiei, dreptul de proprietate a fost transmis imediat
de ce ar trebui sa implineasca 18 ani, pentru ca daca nu interveneau problemele in familie, nimeni nu se lega de faptul ca este minor
in ceea ce priveste curatorul special, primaria nu emite asa ceva, a emis la incjeierea donatiei dar mi s-a spus ca pentru iesirea din indiviziune nu se pune problema
iar in ceea ce priveste un avocat din oficiu...parerea mea este ca atata timp cat nu este platit de mine, probabil ca nu va apara interesele minorului
isabelamar a scris:

din trei avocati consultati au rezultat trei pareri diferite...
Asa ca intelegeti de unde si nedumerirea mea...nu toti au citit Codul civil?!


Pe speța aceasta, care nu-i simplă deloc, eu singură am vreo trei păreri :)
De fapt, dacă nu m-aș „certa cu mine însămi” între părerea dintâi și aia de pe urmă, înseamnă că n-am ajuns încă la soluția cea mai bună pe speța în cauză.

Ceea ce face tatăl pare mai degrabă gestiune frauduloasă decât grija administrării. (Aș fi curioasă să știu cât plătește pensie).
Cred că le-aș cere (notifica) întăi de toate ...chirie/lipsă de folosință. Lui și, mai cu seamă, ei/colegei lui de recamier. Păi stai frate, grija administrării nu înseamnă să exerciți tu ...exerciții preliminare facerii copiilor în casa în care ar trebui să stau eu/copilul ale cărui bunuri sunt administrate; în vreme ce eu/copilul stau pe unde apuc, plătind chirie din banii de mâncare, rechizite etc.

Din păcate, cam toate ideiile ce-mi trec prin minte nu vă includ și pe dvs. Altminteri, mi-ar plăcea să văd fața unui polițist chemat de concubina încuiată pe dinafară de un copil zâmbăreț zicând: a! mă scuzați, eu eram proprietarul ... (NU faceți asta, fiindcă există riscul să citească ei aiurea codul ...penal).

Donația aceea a fost ce mai nefericită idee. Iar primul avocat, fie a fost un pic cam pesimit, fie a citit în acte ceea ce au n-am cum să ghicesc în zațul de cafea de dimineață, fie și una și alta, și atunci a văzut în viitor într-o perspectivă ceva mai largă. Câți copii au socroșeniile dvs./donatorii? Al doilea avocat probabil că a văzut cam ce-am văzut și eu în paragraful anterior, dar fiind prea aproape de gardul codului penal s-a abținut să-și ducă ideile pânâ la capăt...


Primăria, ori știe ceva, dar nu știe destul, ori, prea dese ori îmi pare că unii anjajați sunt verificați după IQ-ul mai mic sau egal cu talia. Mă scot din minți ăștia care dau doar jumătăți de informații, care nu mai reprezintă decât minciuni întregi.


mi s-a cerut dovada de curator special


Cine v-a cerut dovada? Instanța!? De unde? Din Absurdistan?

Art. 58. - (1) NCPC ...„instanţa va numi un curator special în caz de conflict de interese între reprezentantul legal şi cel reprezentat ...
...
(3) Numirea acestor curatori se va face de instanţa care judecă procesul, dintre avocaţii anume desemnaţi în acest scop de barou pentru fiecare instanţă judecătorească. Curatorul special are toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege pentru reprezentantul legal.

Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2016
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cerere introducere alte persoane in proces georgiana neacsu georgiana neacsu Buna ziua. Am depus cerere de partaj bunuri comune in august 2016. Fostul sot este parat, parintii lui intervenienti. Au fost administrare probe, au fost ... (vezi toată discuția)
Ma poate da afara cu copiii? fr_esp fr_esp Eu cu sotul meu am locuit impreuna intr-o casa proprietate a mamei lui, unde avem si domiciliul stabil(in buletin), In tot acest timp am adus imbunatatiri ... (vezi toată discuția)
Divort prin notar Byby29 Byby29 Buna ziua! Intrebarea mea este urmatoarea: Concubinul meu a divortat anul acesta in martie ,la notar ei avand un copil minor au cazut de comun acord ca minorul ... (vezi toată discuția)