avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara marire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara marire

Buna ziua,in 2014 am divorțat,sotul e plătit cu minim în acte dar așa are triplu,si a luat si Masina,fapt pt care mi a dat 6mil pensie.au trecut 2 ani,copilul e cls 1,s au mărit preturile,necesitatile copil,intre timp eu am făcut și hernie de disc si nu mai pot munci,am 47si nu mă mai vor angajatorii.ce pot faceam șanse dacă e suma data de el,nu pe acte,sa mi mărească?ca daca nu vrea îmi pot pune cheltuieli de judecată?2pers cu 6 mil nu putem trăi.eu n am ajutor.chiar numai ei 6 mil nu i ajung.cine poate creste cu 6mil azi un copil.iar eu mor de foame,si el deși are,nu vrea să dea.am vreo modalitate de mărire,ca m am si îmbolnăvit?
Cel mai recent răspuns: ContSters410033 , utilizator 10:15, 16 Noiembrie 2016
Din ce am citit, am inteles ca tatal legal ar putea fi obligat doar la pensia corespunzatoare salariului minim, ca atat are in acte, dar ca a fost de acord sa va dea 600 Ron lunar. Eu zic sa stati linistita si sa nu declansati un conflict cu el ca se va enerva si va va da doar cei 230 la care este obligat.

Incercati daca nu puteti munci sa obtineti o pensie de boala pentru a mai beneficia de cativa banuti.

600 lei este o suma nu foarte mare dar relativ rezonabila pentru cheltuielile unui copil, cu atentie la cheltuieli bineinteles.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2016
Cris1971, utilizator
Dvs sunteți bolnavă. Dacă obțineți pensie de boală veți avea undeva între 400-500 lei pensie.
Tata plătește copilului 600 lei, destul de mult, față de cât ar fi obligat prin lege, numai 231 lei.
În 2016 2(două) milioane de angajați lucrează numai pe salariul minim(925 net).
Copilul dvs primește triplu față de majoritatea copiilor, pentru că majoritatea plătesc 231 lei pt 1 copil.
5.089,6 mii de pensionari, trăiesc cu numai 400 lei pensie în 2016. - Copilul are cu 50% mai mult decât atâtea mii de pensionari.

Vă recomand să vă adresați serviciului de asistență socială de la primărie, și să solicitați ajutor social și venit minim garantat, până reușiți să vă angajați sau să vă pensionați.
Aveți acest drept - se va efectua o anchetă socială.
eu sunt de acord partial cu ce s-a scris.ca a dat el 600 inseamna ca stia ca cu 200 s-ar face de ras ca si-a luat Opel de 11.000.nu prea sunt de acord ca daca in acte apare minim tatii sa cheltuiasca ei pentru ei,legea ar trebui sa tina cu copii mai mult,nu cu tatii,ar trebui cautati mai mult,sa se mearga pe la fieme sa se vada evaziunile.nu,un copil cu 6 mil la 7 ani nu poate creste,se stie cat costa rechizite,haine,mancarea e dubla fata de cat era in 2014.ma refeream la constiinta lui daca legea chiar nu poate face nimic sa l oblige.
Legat de ce s-a comentat ca unii pensionari au doar 400 lei,aceia sunt cei care nu au vrut sa munceasca,mama are 13 mil si a muncit 45 ani.inseamna ca aceia nu au vrut sa munceasca.deci nu e elocvent.tatal meu a murit la 59 ani si nici nu a apucat pensia de cat a muncit in viata.daca nu muncea avea si el 400 lei dar era in viata.Si legat de 600 lei mama ca pensionara da toate dariele casei,de 3 ori mai mult ca el care are peste 20 mil si mi se pare nedrept.Adica ea trebuie sa dea cu 13 mil si el nu participa la caldura,la nimic,mama trebuie ,asta e legal.Dar nu e drept.
Apoi eu medical nu am dreptul,ca hernia de disc neoperata cu sechele in Roamania nu da pensie.Pensia se da daca esti aproape mort,in carje,cu cancer.Mie nu mi se da,ma considera buna de munca.Am un picior paralizat dar nefiind operata ca si asta costa,nu mi se da pensie nici 2 mil.intrebati.Alata nedreptate.Credeam ca lumea stie cate ceva dar vad ca nu.Nu au trecut prin ce tec eu.Am muncit cu hernie la munca de jos cu faciltate dar nu am voie si practic nu pot.Asa ca tatii care si fac Opel si stiu ca e o femeie bolnava si o pensionara si ei dau un sfert din cat dau ele nu cred ca s barbati,tati.Legea nu stiu de ce nu ia masuri.Ca se vrea binele copiilor,nu?
Dacă nu vă mai puteți descurca, având în vedere și starea de sănătate care vă e șubredă, chemați-l în judecată pe tata copilului, și cereți să se schimbe domiciliu' minorului la tata prin obligație judecătorească, iar dvs îi veți plăti 231 lei pensie de întreținere.
Altă alternativă legală nu aveți, dacă nu mai puteți munci, DECÂT SĂ TRANSFERAȚI copilul la locuința tatălui, și pentru DVS să cereți ajutor social și venitul minim garanta de pa primărie.
Veți depune și acte medicale la dosarul de anchetă socială.
`
Legea stabilește că și dvs trebuie să mai puneți bani la întreținerea minorului, pe lângă cei 600 lei pe care îi dă tata.

Art. 499 din NOUL COD CIVIL - Obligaţia de întreţinere:
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2016
Dapix, utilizator
E fără sens ce se spune,cum eu ca mama să mi dau copilul crescut 7 ani.am spus că oricum mama mea și chiar si eu dăm de 3ori mai mult ca el.si el cum sa aiba grija,el a plecat de acasă sa fie singur,e la Servici toată ziua,copulul are școală la noi,el e singur.nu se pricepe.judecatorii mie mi l au dat si nu aveam Servici tocmai sa o îngrijesc ca am timp,e fata,si el să dea bani ca are.spuneti ca un tara care nu dă un tel să is copilul când o mama nu poate trăi o zi fără copil?cred că bărbații judeca așa .greșit.eu am născut,mi s a spus că va avea grijă de noi apoi a plecat.oricum mama da mai mult si se ocupă mai mult.de ce l ar lua el?nu a castigat.copiii tre sa stea cu mamele.daca tatii pleacă nu trebuie dati la orfelinat.sa si mai ia el un job si sa dea bani.ca pe mașini are.

Alte discuții în legătură

Marire pensie alimentara stabilita fix de sot la divort ContSters373704 ContSters373704 Buna ziua, am divortat in 2014 dec si fostul sot mi-a acordat nu mie ci copilului sau o pensie de 6 mil desi inainte dadea 7 si mai ajuta si cu ... (vezi toată discuția)
Mi a fost deschis dosar să mi ia tatăl copilul după 7ani la mine ContSters410033 ContSters410033 Buna ziua,in 2014 am divorțat si minora de 5 ani mi a fost dată mie la domiciliu,tatal să dea pensie,custodie comuna.deodata pe 5 dec acum după ce 7 ani am ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara elli20 elli20 Am inteles ca pensia alimentara se calculeaza 25% din salariul sotului.Insa daca el nu lucreaza cat o sa primeasca copilul meu? Daca nu lucreaza cu carte de ... (vezi toată discuția)