avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... parasirea domiciliului cu copilul minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

parasirea domiciliului cu copilul minor

buna ziua.
locuiesc in concubinaj cu tatal baietelului nostru de 1 an. apartamentul in care locuim este al lui eu avand domiciliul din buletin la o allta adresa. descoperind ca tatal copilului are o relatie in paralel, dupa desele certuri din casa care au ajuns la violenta fizica fara urme vizibile si martori, dupa amenintarile si teama ca imi va lua copilul, am decis sa il parasesc. stia de intentia mea de a-l parasi. in seara in care am plecat am locuit in casa parintilor mei unde am domiciliul legal . a doua zi am plecat spre "socrii" unde sunt si in prezent. in seara in care am plecat, vorbind cu el la telefon, nu i-am spus unde dorm cu baiatul. stia doar de intentia de a ajunge la socri.
intrebare :
pot reveni in bucuresti dar in apartamentul parintilor mei pentru a locui cu ei fara teama ca imi va lua copilul?
pot fi acuzata ca am rapit copilul?
apartamentul parintilor mei are 2 camere si e intr-un cartier cu o reputatie nu prea buna.
Cel mai recent răspuns: myboy , utilizator 17:16, 7 Septembrie 2009
faptul ca am plecat cu copilul si nu i-am spus unde sunt/dorm cu baiatul in acea seara ( mi-a adus el lucrurile copilului la socri) poate fi o acuza ca as fi o mama rea? poate fi folosit impotriva mea?
Nu puteti fi acuzata de nimic de catre concubin, deoarece nu aveati statutul de casatoriti, in intelesul legii iar relatia de concubinaj nu da dreptul unei persoane sa aiba vreun drept decat daca va apela la ajutorul instantei de judecata.
Daca minorul a fost recunoscut de tatal sau, va recomand sa introduceti o actiune de incredintare a minorului in contradictoriu cu tatal acestuia pentru a fi obligat a respecta hotararea instantei atat in ceea ce priveste incredintarea cat si plata pensiei de intretinere in favoarea minorului.
Daca minorul nu a fost recunoscut de tatal sau, va trebui sa introduceti o actiune de stabilire a paternitatii in termen de 1 an de la data incetarii convietuirii cu pretinsul tata, conform dispozitiilor art. 60 alin. 3 Codul familiei. ;)
icu 78 a scris:

faptul ca am plecat cu copilul si nu i-am spus unde sunt/dorm cu baiatul in acea seara ( mi-a adus el lucrurile copilului la socri) poate fi o acuza ca as fi o mama rea? poate fi folosit impotriva mea?


Astfel de acuze e posibil sa le invoce dar instanta nu le ia in seama.

E bine sa aveti o hotarare de incredintare a minorului pentru a lamuri juridic chestiunea cu drepturile si obligatiile fiecarui parinte.
Altfel, va puteti certa in continuare intrucat aveti drepturi egale in acest moment.(potrivit legii evident)

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Altfel, va puteti certa in continuare intrucat aveti drepturi egale in acest moment.(potrivit legii evident)


Incorect, Claudiu!
Pana in momentul de fata, tatal biologic nu si-a recunoscut copilul, astfel incat acesta nu are niciun drept legal asupra acestuia. Pentru a avea vreun drept, este necesar sa recunoasca acel copil mai intai si abia apoi sa obtina o hotarare judecatoreasca prin care sa i se confere vreun drept. Dar, pana atunci...;)
baiatul este recunoscut de tata. dar ma ameninta ca nu voi putea obtine eu custodia copilului. imi este foarte frica sa nu mi-l ia. felul precipitat in care am plecat, venitul reprezentat de indemnizatie si alocatia copilului ca si locuitul intr-un apartament de 2 camere impreuna cu parintii mei sper sa nu reprezinte "bile albe" in favoarea lui.
multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Vreau sa plec cu copilul de acasa, ce am de facut? elisa_c elisa_c Buna ziua!eu v-am mai scris si va multumesc pentru promtitudine!doar ca lucrurile se inrautetesc si as vrea sa stiu ce am de facut.vreau sa plec cu fetita de ... (vezi toată discuția)
Cum sa ma protejez LUNCA CRISTINA EXPERT CONTABIL LUNCA CRISTINA EXPERT CONTABIL Sunt casatorita, am un copil de 4 ani si vreau sa divortez. Am unde locui, financiar stau bine......sotul este un om violent si imi este frica pt copil si pt ... (vezi toată discuția)
Drepturile mamei asupra copilului rezultat din concubinaj c mary c mary am trait 10 ani in concubinaj cu un barbat,acum 6 ani nascand un copil. dupa nenumaratele lui infidelitati si umilinte si in urma tratamentului violent verbal ... (vezi toată discuția)