avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul superior al minorului

Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa:

- legea spune clar situatiile in care ne informam, consultam. Adica la alegerea scolii, pregatirea profesionala, medicul si interventiile chirurgicale, bunurile minorului, si cam asta e, du-te si te plimba
- nu te informez ca nu e in interesul copilului. Cu exemplificare: daca nu platesti tabara nu-ti zic ca pleaca in tabara. Daca nu platesti orele de pian, la revedere, nu stii. Adica cumva interesul copilului se traduce strict prin suportarea costurilor, asta cu toate ca nerezidentii platesc pensia de intretinere. Bine alti rezidenti merg pana intr-acolo in care primesc bani pentru plata activitatilor de la imbecilul de nerezident si tot nu le dau informatii, ca n-au chef
- nu-ti zic ca sa nu deranjezi copilul ca tu esti iresponsabil si poate faci de rusine copilul, adica nu-ti zic de fotbal ca poate apari la antrenament si eu ca mama n-am chef sa fii acolo si implicit daca eu n-am chef, nici copilul n-are chef, logic
- bla bla

Ok, te interesezi singur. Dar de exemplu e imposibil sa iei toti medicii de familie si sa ii suni pe rand sau toti profesorii de engleza, de balet si mai stiu eu ce. Concluzia clara este ca in asa zis interes al copilului (interes ce bineinteles il stie exclusiv parintele rezident) aceste informatii nu se transmit si uneori chiar nu le poti obtine singur. Mie personal plangerea pentru nerespectare unei hotarari judecatoresti nu mi se pare neaparat o solutie optima. Alte solutii legale eventual si testate in practica?
@When - va multumesc tare mult pentru detalierea concluziei psihologului cu privire la fosta partenera a prietenului dvs! Personal imi este de mare ajutor caci situatia este mai mult decat similara: si fosta mea sotie este strans legata de mama ei (mai ales dupa ce a murit tatal ei in urma cu 5 ani) si locuiesc impreuna, atunci cand locuiam impreuna ca si cuplu vorbeam cu mama ei la telefon de dimineata pana seara, chiar vorbea mai mult cu ea decat cu mine.

Am fost si eu la psiholog, eu singur, inainte sa ajungem la consiliere parentala la dgaspc si concluzia sedintelor a fost cam aceeasi (ce-i drept nu mi-a permis sa merg la f multe sedinte).

Implicarea dgaspc-ului in cazul meu a fost nefasta caci nu a facut decat sa sustina mama, chiar si atunci cand de fata cu ei gresea (gresea in comportamentul fata de copil, fata de mine nici nu mai zic...).

In situatia mea, mama vrea sa duca fetita la psiholog, considerand ca ea are probleme...ceea ce mi se pare f grav (v-am spus motivarea ei: ca nu povesteste ce face la gradi (desi mie imi spune) si nu-mi spune ce mananca la tine, ce faceti...).

Da, si eu consider ca terapia ar fi o solutie insa, dupa cum spunea si Cris1971, eu am discutat cu fosta sotie si i-am sugerat ca poate o ajuta sa mearga la psiholog...insa reactia ei a fost ca ea nu are nicio problema, copilul are si cu mine.

Deci...este o situatie disperata, in care incerci sa-ti salvezi propriul copil de la niste traume pt care nu are nicio vina...si nu ai cum.








Poate nu ar fi fost o idee rea sa mearga copilul la psiholog, nu cred ca ii facea rau chiar daca motivele initiale ar fi gresite. Psihologul nu va consilia pe ce are mama chef si va descoperi adevaratele motive.

Unii parinti nu prea vor sa se ajunga la consilierea si evaluarea minorului pentru ca atunci s-ar afla ca reactia copilului li se datoreaza. Nu mai simplu sustin pur si simplu ca refuzul copilului e datorat comportamentului tatalui? Ca sa nu mai zic ca nu mai vorbim de refuzul minorului mai nou, vorbim de ignore-ul copilului. Ca dupa refuz se ajunge la consiliere si penalitati. Dupa ignore la ce se ajunge?
againstPAS a scris:

Unii parinti nu prea vor sa se ajunga la consilierea si evaluarea minorului pentru ca atunci s-ar afla ca reactia copilului li se datoreaza.


Si in aceasta situatie, ce se mai poate face dpdv legal sau al procedurii? Sunt situatii in care si mamele si-ar dori (din diverse motive) intalniri intre DGSAPC si tati sau cand DGSAPC constata ca exista un abuz emotional asupra copilului din partea tatalui si acesta refuza consilierea pshihologica si nu stiu daca mai departe exista solutii pentru astfel de cazuri.
@CostinIancu DGSAPC este o insitutie depasita din toate punctele de vedere. Inteleg ca va considerati nedreptatit in chestiunea d-voastra dar sa stiti ca si eu, ca mama, am aceeasi parere despre aceasta "autoritate". Pe langa faptul ca am depusa o adresa la ei de aproximativ 6 luni, trebuie sa le solicit in fiecare luna un raspuns, sa trag de ei sa imi ofere solutii, concluzia fiind ca, daca nu ar reveni parintele respectiv, nici nu ar raspunde la astfel de sesizari. Parca vor sa le bage pe toate sub pres si cand le scrii ca vrei un raspuns, te intreaba contrariati ca ce raspuns mai astepti..
Nu stiu care ar putea fi Solutia legala pentru aceasta delasare din partea DGASPC.
Personal mi se pare ca parca nici nu ar exista aceasta institutie la noi in tare. Ofera niste vagi indrumari si daca parintii sunt de buna credinta atunci au success, altfel nimic. Nu se intampla nimic,.
Daca nu iti vezi copilul pentru ca nu are chef celalalt, nu se ia nici o masura, daca parintele nu vine la programul de vizita nu se ia nici o masura, daca copilul e batut sau ras in cap nu se ia nici o masura....... pana la urma cred ca sunt foarte multe personae pe acest forum interesate sa faca ceva pentru ca DGASPC sa apere efficient drepturile copilului.
Are cineva idee despre ce putem face?

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)