avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul superior al minorului

Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa:

- legea spune clar situatiile in care ne informam, consultam. Adica la alegerea scolii, pregatirea profesionala, medicul si interventiile chirurgicale, bunurile minorului, si cam asta e, du-te si te plimba
- nu te informez ca nu e in interesul copilului. Cu exemplificare: daca nu platesti tabara nu-ti zic ca pleaca in tabara. Daca nu platesti orele de pian, la revedere, nu stii. Adica cumva interesul copilului se traduce strict prin suportarea costurilor, asta cu toate ca nerezidentii platesc pensia de intretinere. Bine alti rezidenti merg pana intr-acolo in care primesc bani pentru plata activitatilor de la imbecilul de nerezident si tot nu le dau informatii, ca n-au chef
- nu-ti zic ca sa nu deranjezi copilul ca tu esti iresponsabil si poate faci de rusine copilul, adica nu-ti zic de fotbal ca poate apari la antrenament si eu ca mama n-am chef sa fii acolo si implicit daca eu n-am chef, nici copilul n-are chef, logic
- bla bla

Ok, te interesezi singur. Dar de exemplu e imposibil sa iei toti medicii de familie si sa ii suni pe rand sau toti profesorii de engleza, de balet si mai stiu eu ce. Concluzia clara este ca in asa zis interes al copilului (interes ce bineinteles il stie exclusiv parintele rezident) aceste informatii nu se transmit si uneori chiar nu le poti obtine singur. Mie personal plangerea pentru nerespectare unei hotarari judecatoresti nu mi se pare neaparat o solutie optima. Alte solutii legale eventual si testate in practica?
@Cris, dacă situaţia e aşa cum o descrie When, aveţi dreptate. Poate dacă am asculta mama, am avea mai multe date ca să judecăm. Cel puţin copiii mai mărişori, care merg la şcoală, sport, interacţionează cu multe persoane, ascultă pe unii şi pe alţii, nu poţi să-l minţi cum vrei tu. Nu poţi să minţi că mama/tata nu îl caută, când acela sună la poartă, la telefon. Copilul meu a deschis poarta şi la cine nu trebuie, de obicei el mă anunţă, când e acasă, că sună cineva.Se uită şi cine mă sună, de curiozitate.
When, este firesc ca acea mama să se ferească de martorii fostului soţ, aş suspecta-o de dereglări psihice să meargă cu dvs. la petrecere după ce aţi mers martor în proces :)
Am spus să meargă tatal la psiholog ca să afle părerea psihologului despre mama copilului şi să-l sfătuiască ce conduită să adopte faţă de ea, nu să se trateze el.
Martonze, mama va raspunde ca tatal e violent, ca o ameninta si asa mai departe.
Daca e asa de ce nu poate arata nici un sms de amenintare? Ca doar spune ca primeste zilnc. De asemenea, cum sa mai crezi ca nu minte cand omul doar a sunat la poarta si deja a avut plangere la politie? Repet, eu am fost cu el, a stat cu noi toata ziua, nu a putut sa se intoarca fara mine si sa faca scandal. De asemenea, din cauza acuzatiilor mamei merge mereu cu cate o cunostinta, prieten sau chiar avocatul lui.
Nu am fost martor la nici un proces, nu s-a ajuns la proces. Am dat doar declaratie la politie. Nu stiu cum s-a terminat de fapt, o sa intreb. Nu am fost nici la procesul de divort.
Doamna a rupt legaturile cand culmea, eu eram foarte impartial. Inca nu fusesem la ea la poarta.
Repet, nu suntem doar noi, sunt oameni pe care-I cunoaste de o viata. Care doar au remarcat aceasta disparitie brusca.
Parerea psihologului este ca mama sufera de pe urma unui incest emotional, sper ca am zis bine termenul. O sa va descriu in limbaj comun ce am inteles eu, probabil termenii sunt altii. Se pare ca mama, de mica a fost impovarata cu problemele parintilor ei, ea netraindu-si copilaria. Acum relatia cu parintii este nefiresc de apropiata iar acestia, cand au simtit ca o pierd au chemat-o imediat aproape si incearca sa controleze si viata copilului. Si acum ca v-am povestit realizez ca cel care a facut plangere la politie a fost batranul, tatal doamnei cu care s-a mutat.
In momentul de fata psiholoaga a spus ca acest comportament al mamei vine dintr-o mare suferinta, provenita intai din imposibilitatea parintilor de a o pune pe primul loc copil fiind si acum prin faptul ca relatia cu ei este nefiresc de apropiata cu acestia.
Mama are urgenta nevoie de terapie.
Psiholoaga a sfatuit sa nu se apropie singur de fosta sotie pentru ca mai rau va face. Pe de alta parte, desi timpul ar ajuta-o pe ea sa se linisteasca curge in defavoarea minorului.
Din ce am inteles eu, poate am inteles gresit, cei care alieneaza sunt oameni cu o foarte mare durere, suferinta sufleteasca. Nu sunt de acord ca sunt inculti sau egoisti. Durerea face monstii din oameni.

Doamna in cauza, fosta noastra prietena nu va fi niciodata fericita daca nu reuseste sa se rupa de parintii ei. Ideal ar fi sa vina la terapie, sa inteleaga de ce si cum s-a intamplat, sa se rupa de legaturile bolnavicioase si sa-si continue firesc viata.

Martonze, vorbim pe datele expuse, intr-adevar exista si varianta ca lucrurile sa fie vazute altfel din cealalta perspectiva dar asumand ca e asa cum descrie userul, concluziile sunt cele pe care le discutam.

When, eu am insiruit 3 variante pe care le-am considerat a fi responsabile de comportamentele mamei: tulburari psihice (emotionale), egoism dus la extrem sau capacitate intelectuala redusa (desi aici e discutabil, trebuie sa se amestece si cu egoism pt ca sunt si mame mai reduse intelectual care isi iubesc si protejeaza copiii). Din ce povestiti pare a se incadra la prima categorie ... e trist, in cazurile astea ii va fi foarte greu sa accepte ca de fapt are o problema si in concecinta, nu va merge la psiholog sa fie ajutata. Din pacate, copilul e si el o victima, cea mai nevinovata.
@Cris1971, situaţia descrisă mai sus corespunde stării mamei părăsite de cel în care s-a încrezut cel mai mult şi pe care-l vede ca omul care vrea să-i ia şi ceea ce are mai de preţ în viaţă: copilul. Unde se putea refugia femeia dacă nu la părinţi? indiferent care a fost relaţia lor anterioară.
Şi încă ceva:ameninţările pot veni şi verbal, nu numai prin sms, prost ar fi tatăl să lase urme. Şi eu am fost ameninţată, strangulată, bătută - fără martori, că omul nu e prost.Şi eu m-am refugiat la părinţi, deşi îmi doresc o viaţă independentă, dar o femeie singură e mult mai vulnerabilă. Este clar că doamna are tulburări emoţionale, se simte hăituită, vedeţi plângerea penală, prietenii comuni dau declaraţie la poliţie, te fereşti de ei, îi vezi pe toţi duşmani .

Cea mai mare vină în asemenea probleme o are statul român, fiindcă în asemenea situaţii, ar trebui ca Protecţia Copilului să se implice în aşa manieră, încât să nu sufere copilul, dar să şi medieze între părinţi, asemenea instituţiilor de profil din alte ţări, unde se asigură spaţii special amenajate pentru petrecerea timpului dintre părinţi şi copii, sub supraveghere specializată şi părinţii sunt consiliaţi.
Martonze, cautati ca intotdeauna scuze.
Relatia doamnei cu parintii a fost mereu una mai dificila. Cu certuri, telefoane de zeci de ori in fiecare zi. Prietenul meu nu are asa o relatie apropiata cu ai lui, a presupus ca asa este normal, ca esti mai protector cand ai fata si nu s-a bagat intre ei.
Da, acum doamna s-a mutat la parinti si face doar ce o lasa parintii. Cat o fi de normal la 38 de ani e alta discutie.
Cum ar putea tatal sa ameninte verbal daca nu are nici un numar de telefon unde sa comunice cu fosta sotie? In plus, chiar vi se pare profilul de om violent verbal cel care singur merge la psiholog, care incearca sa construiasca? Cu ce a gresit omul asta exceptand faptul ca e barbat?

Prietenii comuni dau declaratie la politie dupa ce tu ai incercat mintind sa ii faci probleme fostului partener. Dar legatura cu toti fusese rupta cu mult inainte.
Martonze, exact ce v-ar determina ca fostul partener sa vina, sa sune frumos la sonerie apoi dumneavoastra sa urmariti dupa perdea cum pleaca si sa mergeti la politie sa spuneti ca v-a dat cu picioarele in usa, ca v-a injurat? Ati putea face asta?

In plus, iar e ceva ce nu se potriveste, un om care ameninta si care vrea sa faca rau face plangeri, reclamatii, face probleme,nu? Si totusi prietenul meu in atata timp nu a facut asta ci a incercat sa gaseasca solutii. Tot ce a facut a fost sa se dezvinovateasca cand a fost chemat la politie.

Iar bomboana de pe coliva este ca fosta sotie a precizat ca primeste de pe numarul fostului sot mesaje de amenintare. Asta inseamna ca le are, ca le poate arata, nu? Se pare ca nu. In plus, a fost scos desfasurator de pe numarul de pe care spune ca a primit mesajele si ghiciti ce, nu se vede nimic.

Probabil ca se simta amenintata, probabil ca sufera. Insa problema este la ea si in opinia mea este atroce ca un copil sufera din cauza asta din cauza problemelor unui parinte.
Aici e cazul sa se intervina. Pentru ca unele lucruri sunt simplu de observant.

Vedeti cazurile prezentate de parinti aici, in special de mame. Primesc pensie alimentara pentru copil de 200 de lei, nerezidentul nu se implica. Nu vrea sa ia copilul de la scoala, nu vine la programul de vzita cu lunile, doar mai suna din cand in cand. Si copilul asteapta si asteapta. Clar avem de-a face cu un nerezident dezinteresat, e evident pentru oricine.

Mai avem cazurile de nerezidenti implicati. Pensii mari, stiu exact cat poarta copilul la picior si ce masuri are, ce-i place sa manance si ce-l face sa rada. Suna mereu si incearca sa pastreze legatura. Si au parte de o gramade de acuzatii false, de motive pentru care nu li se da copilul, iar aici e caz de alienare.

Si avem a treia varianta in care amandoi parintii sunt implicati insa au tinchele emotionale de coada si mari problem in comunicare. Si e foarte important ca si acestia sa fie ajutati.

Pentru nimic de mai sus nu cred ca gasesti sprijin la DGASPC sau in alta institutie.
Insa adevarul zic eu ca e usor de observat.

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)