avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul superior al minorului

Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa:

- legea spune clar situatiile in care ne informam, consultam. Adica la alegerea scolii, pregatirea profesionala, medicul si interventiile chirurgicale, bunurile minorului, si cam asta e, du-te si te plimba
- nu te informez ca nu e in interesul copilului. Cu exemplificare: daca nu platesti tabara nu-ti zic ca pleaca in tabara. Daca nu platesti orele de pian, la revedere, nu stii. Adica cumva interesul copilului se traduce strict prin suportarea costurilor, asta cu toate ca nerezidentii platesc pensia de intretinere. Bine alti rezidenti merg pana intr-acolo in care primesc bani pentru plata activitatilor de la imbecilul de nerezident si tot nu le dau informatii, ca n-au chef
- nu-ti zic ca sa nu deranjezi copilul ca tu esti iresponsabil si poate faci de rusine copilul, adica nu-ti zic de fotbal ca poate apari la antrenament si eu ca mama n-am chef sa fii acolo si implicit daca eu n-am chef, nici copilul n-are chef, logic
- bla bla

Ok, te interesezi singur. Dar de exemplu e imposibil sa iei toti medicii de familie si sa ii suni pe rand sau toti profesorii de engleza, de balet si mai stiu eu ce. Concluzia clara este ca in asa zis interes al copilului (interes ce bineinteles il stie exclusiv parintele rezident) aceste informatii nu se transmit si uneori chiar nu le poti obtine singur. Mie personal plangerea pentru nerespectare unei hotarari judecatoresti nu mi se pare neaparat o solutie optima. Alte solutii legale eventual si testate in practica?
@againstPAS, aţi deschis topicul întrebând ce informaţii poate cere un tată despre copilul său , cu care nu locuieşte.Eu v-am răspuns în primele pagini că orice informaţie ce priveşte copilul, tot ce povestec cu colegii şi prietenii despre copil, fără a preciza ceva anume.
Dvs. însistaţi cu întrebările. V-am detailat ce puteţi cere în instanţă, adică orice; la un moment dat, un deţinut l-a chemat în instanţă pe Dumnezeu (din presă citire)
Trebuie să faceţi diferenţă între firesc şi nefiresc. Într-o relaţie firească, informaţiile curg, fără obligaţii şi sentinţe,fiindcă suntem oameni şi fiinţe sociale.Constrângerea şi forţa limitează plaja de acţiune, relaţia conflictuală are victimă copilul.Când am dat copilul la grădiniţă, l-am luat de mânuţă şi l-am plimbat la 3 grădiniţede acelaşi nivel, să văd care-i place şi am ţinut cont de opţiunea micuţului. Ar fi fost culmea să vină tăticul, să spună că nu vrea acea grădiniţă, ci alta. Eu sunt pentru o relaţie deschisă părinte-copil, chiar nereglementată de instanţă, pe care copilul să şi-o dorească şi în care părinţii să se înţeleagă civilizat.
Era o ştire în presă, despre o mamă cu mai mulţi copii de la tătici diferiţi , care-şi petreceau vacanţele împreună , toate familiile derivate cu toţi fraţii după taţi între ei.
Şi fiindcă tot aveţi treabă cu mamele alienatoare, aveţi aici temă de studiu:
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for... )
Martonze, dumneavoastra trebuie sa faceti diferenta intre ce vi se pare dumneavoastra firesc si ce pare altuia firesc. Din cauza asta, a parerilor si a viziunilor diferite vine legea sa reglementeze anumite aspecte. Ca poate firescul meu este nefirescul dumneavoastra, sau invers.
Observ insa o foarte mare aplecare a dumneavopastra dupa propria persona. Dumneavoastra trebuie sa mergeti musai cu copilul pentru ca sunteti draguta, dumneavoastra ati facut si ati dres, dumneavoastra credeti....... si cumva pare ca va asteptati ca daca dumneavoastra faceti ceva, restul muritorilor sa renunte la orice traire sau gandire proprie si sa va urmeze orbeste.
Nu ar fi fost culmea ca tatal sa vina si sa aiba alte criterii fata de dumneavoastra. Ce ar fi fost asa de extraodrinar ca doar si oamenii casatoriti au pareri diferite? Sa ne intelegem, faptul ca o persoana are alte ganduri decat ale dumneavoastra nu inseamna ca gandeste prost.

Doamna Martonze, avem treaba cu alienarea pentru ca aceasta poate fi facuta si de tata si de mama dar si de bunici. Daca tot intrati in dialog cu noi ar fi frumos, decent si constructiv sa si ascultati.

Nu fac parte din nici o asociatie. Scuze, au trecut mai mult de 10 minute si nu v-am reamintit.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2016
When, utilizator
@When, fiecare om e unic , ne deosebim unii de alţii şi gândim diferit, aveţi dreptate.Într-o căsnicie normală, este firesc ca părinţii să se înţeleagă, să-şi asculte argumentele şi să ajungă la un numitor comun.
Nu aceeaşi e situaţia între părinţi despărţiţi şi aflaţi în relaţii conflictuale, când fiecare vrea să arate "care pe care". Vedeţi dvs., şi cazurile diferă de la unul la altul şi modaltăţile de asigurare a confortului copilului de către părinţi.
Tu, ca tată sau mamă la care nu locuieşte copilul, poţi veni cu sugestii sau să impui un lucru, dacă participi financiar şi cu disponibilitate pentru realizarea lucrului impus.Tu nu-mi poţi impune mie să duc copilul la şcoala din sectorul 1 când eu locuiesc în sectorul 4 şi am serviciul la Voluntari, în schimb dacă tu te angajezi să duci/aduci zilnic copilul, pe cheltuiala şi timpul tău, sunt de acord. Tu nu ai dreptul moral să înscri copilul la afterschool care costă 600 lei, când tu plăteşti pensia alimentară de 180 lei, de acord, stimate tătic?
Când mă dau ca exemplu, nu înseamnă că deţin adevărul absolut, nici măcar medicamentele nu acţionează la fel la toate persoanele cărora li se prescrie, poate unora le chiar dăunează, dar când vezi că un medicament nu are efect, schimbi şi încerci altceva, aşa fac medicii.
Eu am arătat reţeta care la mine a avut efect sau care a dus la eşec.
Vă rog să citiţi linkurile postate, cine ştie, poate vă lămuriţi un pic asupra vinovăţiei mamelor :)
@Martonze - am inteles, deci ar fi culmea culmilor sa am pretentia sa-mi spun cuvantul in educatia propriului copil!

Pai tocmai ne-ati confirmat ca in cunostinta de cauza ati incalcat legea care spune ca parintii trebuie sa ia impreuna deciziile importante legate de copil. Sau aceste decizii sunt strict legate de valoarea pensiei pe care e in stare un tata sa o plateasca, nu?

Cu cat e pensia mai mare...cu atat tin cont de parerea tatalui, il poate duce unde vrea pe banii si cheltuiala lui, nu?

Deci, pana la urma, se rezuma totul la bani...nicidecum la interesul superior al copilului care e suprem si peste lege :)

Si unde sunt compromisurile alea pe care ma indemnati sa le fac pt binele copilului? Sau facem compromisuri doar cand primim pensie mai mare de la tata?

Da, sa stiti ca scolile din sectorul 1 sunt mai bune decat cele din sectorul 4 si asta ar trebui sa fie interesul superior al copilului...care primeaza peste lege :)

ah, va legati de valoarea pensiei pe care o plateste tatal, dar ati uitat sa precizati ca mai are un copil de crescut. ce sa zic? in conditiile astea...nici eu nu o sa fiu prea departe de el! d-aia imi reproseaza fosta sotie ca e trist ca mie nu mi-a crescut salariul in 2 ani si al ei s-a triplat si d-aia ii cumpara fetitei haine din mall si eu nicio caciula nu-s in stare sa-i iau :)

Multumesc! M-ati luminat acum!


Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2016
CostinIancu, utilizator
Gresit domnule Costin. Nu totul se rezuma la bani, in cele mai multe cazuri totul se rezuma la foarte multi bani. Adica daca mama decide ca minorul sa fie inscris la cea mai scumpa scoala privata din oras si tatal nu tine pasul ca pretentiile, clar nu mai decide nimic si nici nu e suficient de interesant sa mai fie pastrat in preajma copilului.

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)