este legal ca angajatorul sa restituie garantie retinuta (euro) dupa 6 luni de la incetarea contractului?pot face ceva ptr a o recupera mai repede..avand in vedere ca nu se acorda dobanda..etc..pur si simplu profita de banii nostrii..fiind vb in general de o garantie de 2.000 euro ptr sofer transport persoane international.
am obtinut copie dupa contract de garantie IN NUMERAR (este legal asa ceva?).am intrebat daca banii sunt intr-un cont cum spune legea si mi-a raspuns putin incurcata ca sunt in casieria societetii...este normal?
de asemenea este specificat faptul ca : ptr acoperirea eventualelor pagube produse firmei si constatate ulterior lichidarii,garantia va fi restituita gestionarului la 6 luni de la data lichidarii pe baza de cerere scrisa.
este legal acest aspect?totusi nu inteleg ce gestionar sunt daca nu am in primire nici o masina..cum spuneam doar soferul 1 face acte ca ia in primire masina..eu ca sofer 3 azi pot fi pe o masina,maine pe alta.
Conform art. 1 din Legea nr. 54/1994, gestionarul "este acel angajat al agentului economic, care are ca atribuţii principale de serviciu primirea, păstrarea şi eliberarea de bunuri aflate în administrarea, folosinţa sau deţinerea, chiar temporară, a agenţilor economici, indiferent de modul de dobândire şi de locul unde se află bunurile.”
Avand in vedere ca si dvs. conduceti masina unitatii si puteti cauza din diverse motive, pagube materiale, vi se poate retine garantie.
Gestionarul are obligaţia să constituie o garanţie în numerar pe baza de contract încheiat în scris. Art. 12 din lege prevede că “garanţia în numerar va fi de minimum un salariu şi de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului, fără a depăşi valoarea bunurilor încredinţate.”
Garanţiile în numerar reţinute gestionarilor vor fi recalculate periodic în funcţie de schimbările intervenite în salariile tarifare brute ale gestionarilor.
Garanţia în numerar reţinută gestionarului va fi depusă intr-un cont special, deschis pe numele gestionarului la bancă sau C.E.C. Pentru garanţia în numerar depusă se acordă o dobândă anuală stabilită de depozitarul (banca) garanţiei. Nu poate fi tinuta in caserie la dispozitia societatii.
Garanţia poate fi ridicată de către gestionarul titular de cont, în următoarele situaţii:
- la încetarea contractului de muncă;
- la trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, în condiţiile în care gestionarul nu a cauzat o pagubă sau când paguba a fost acoperită în întregime.
Nu este obligatorie constituirea garanţiei în numerar pentru salariatul care înlocuieşte temporar un alt gestionar sau căruia i se încredinţează o gestiune pe o perioadă de cel mult 60 de zile până la numirea unui gestionar.
deci garantia trebuie depusa intr-un cont la CEC sau o alta banca pe numele gestionarului dar in favoarea angajatorului pana la terminarea contractului..nu stiu daca m-am exprimat cum trebuie insa nu asta este problema..
in caz ca doresc sa recupereze o anumita paguba..trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca si cu aceasta poate obtine banii din contul de garantie,nu?
vreau sa clarific acest aspect ptr ca la societatea unde sunt angajat..banii sunt in casieria societatii...si in caz de ceva..pe baza unui simplu referat imi retine din garantie suma pe care o considera ei a o au de recuperat...fara posibilitatea de a putea face ceva..
zic asta ptr ca sunt instiintat sa ma prezint la casieria societatii in termen de 5 zile sa achit suma de xxx conform referatului cu nr. xxx in caz contrar urmand sa-mi retina din veniturile lunare pana la acoperirea pagubei..ceva de genul..insa nu scrie nicaieri ca am dreptul sa contest in termen de xxx etc.
Angajatorul TREBUIE sa introduca o actiune in pretentii in instanta impotriva dv. prin care sa faca dovada prejudiciului provocat in patrimoniul sau, vinovatia dv., legatura de cauzalitate dintre culpa dv. si prejudiciul creat.
Numai pe baza unei hotarari definitive, irevocabile si executorii va poate executa garantia si apoi, daca aceasta este insuficienta, alte venituri sau bunuri ale dv. pana la acoperirea creantei. ;)
Ma puteti ajuta cu un model de cerere de returnare a garantiei?
Mai am preaviz de 3 zile, lucrez in gestiune si am nevoie de o cerere facuta e cineva care cunoaste legea pentru ca din cate am inteles nimeni nu a primit toata garantia completa ..din anumite motive, ii se punea in spate anumite lipsuri, probleme si alte chesti. Eu am pastrat toata chitantie care atesta ca mi-au retrag o anumite suma lunara, care zic ei ajung intr-un cont pe numele meu, in caz de o sa fie vreo problema.