avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restituire garantie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restituire garantie

este legal ca angajatorul sa restituie garantie retinuta (euro) dupa 6 luni de la incetarea contractului?pot face ceva ptr a o recupera mai repede..avand in vedere ca nu se acorda dobanda..etc..pur si simplu profita de banii nostrii..fiind vb in general de o garantie de 2.000 euro ptr sofer transport persoane international.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:59, 12 Aprilie 2018
Legea nr.22/1969 prevede :
Art. 16 alin.1 - Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Unitatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

Adresati cererea patronului , directorului societatii prin care solicitati restituirea garantiei . In cerere mentionati si textul de lege mai sus mentionat.
De asemenea, puteti mentiona ca in caz de refuz sau de plata partiala nejustificata va veti adresa institutiilor abilitate pentru recuperarea acesteia.
Daca in contractul de garantie incheiat intre angajat si firma se specifica "pentru daunele ulterioare lichidarii, garantia se restituie in timp de 6 luni calendaristice", sunt obligat sa astept pana la 6 luni dupa garantie sau pot formula o cerere de eliberare a garantiei la data lichidarii?? Este legal ce s. a specificat in contract referitor la termenul acesta de asteptare de 6 luni?
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
Ervin1975, utilizator
Legea prevede ca, la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime, societatea este obligata sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile .....

Prin urmare, in situatia dvs trebuie sa ne mentionati daca s-a stabilit sau nu un prejudiciu ?
Nu este niciun prejudiciu, dar contractul de garantie specifica ca se restituie in termen de 6 luni de la lichidare. Este legal sa imi tina banii timp de 6 luni?
Legea prevede un termen de cel mult 10 zile, dar numai pentru situatiile in care nu s-a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime ...in opinia mea, nu este in concordanta cu prevederile legale acea mentiune de 6 luni.

Alte discuții în legătură

Restituire garantie si semnare nota de lichidare . terezbarbu terezbarbu Poate fi conditionat restituirea garantiei de gestiune de semnarea notei de lichidare daca decizia de incetarea CIM a avut loc cu o luna in urma ? (vezi toată discuția)
Bani tinuti ca si garantie intr-un depozit horiacluj horiacluj Buna seara, Pana in data de 30 aprilie am lucrat intr-un depozit de materiale inox. Apoi mi am dat demisia. Timp de 2 ani cat am lucrat, mi s au retinut din ... (vezi toată discuția)
Garantie nerestituita Oanastefania Oanastefania Conform contractului de garantie, in maxim 6 luni de la incetarea contractului individual de munca suma retinuta in contul garantiei se restituie fostului ... (vezi toată discuția)