Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost stabilita la nivelul salariului minim pe economie, precizez, 175 lei insemna 25% din 700 lei cat era stabilit salariul minim pe economie brut).
Bun, in 2014 am deschis proces pentru majorare pensie intretinere, unde am cerut majorarea acesteia datorita cresterii salariului minim pe economie si stabilirea ei in cota procentuala de 25% pt a nu mai deranja instantele cu fiecare majorare a salariului minim. Solutia instantei a fost: admite cererea si stabilieste pensia de intretinere in procent de 25% din salariul minim pe economie.
Am inceput executarea, la care individul, bineinteles, a facut contestatie, unul dintre argumente fiind acela ca suma se calculeaza din netul salariului minim pe economie. Daca ar fi asa, o perioada de 5 luni, pensia de fapt ar fi sub 175 lei cat era deja stabilit inainte de cererea maririi si asta ce inseamna, ca mi s-a admis cererea de majorare dar de fapt copilul primeste mai putini bani?
Care este temeiul legal care reglementeaza ce suma se ia in calcul, brutul sau netul? Eu consider ca legea se refera la brut pt ca doar acea suma este clara si fixa, netul suporta mdificari in functie de mai multi factori, nr de persoane in intretinere, etc. si nici nu ai de unde stii exact suma neta decat daca te consulti cu un contabil, in schimb brutul este referinta clara a salariului minim pe economie. Intr-adevar, daca "taticul" ar munci si ar obtine venit egal cu salariul minim pe economie, ar prezenta instantei adeverinta de la locul de munca unde ar fi stipulat exact netul si ar fi lejer de calculat suma.