Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost stabilita la nivelul salariului minim pe economie, precizez, 175 lei insemna 25% din 700 lei cat era stabilit salariul minim pe economie brut).
Bun, in 2014 am deschis proces pentru majorare pensie intretinere, unde am cerut majorarea acesteia datorita cresterii salariului minim pe economie si stabilirea ei in cota procentuala de 25% pt a nu mai deranja instantele cu fiecare majorare a salariului minim. Solutia instantei a fost: admite cererea si stabilieste pensia de intretinere in procent de 25% din salariul minim pe economie.
Am inceput executarea, la care individul, bineinteles, a facut contestatie, unul dintre argumente fiind acela ca suma se calculeaza din netul salariului minim pe economie. Daca ar fi asa, o perioada de 5 luni, pensia de fapt ar fi sub 175 lei cat era deja stabilit inainte de cererea maririi si asta ce inseamna, ca mi s-a admis cererea de majorare dar de fapt copilul primeste mai putini bani?
Care este temeiul legal care reglementeaza ce suma se ia in calcul, brutul sau netul? Eu consider ca legea se refera la brut pt ca doar acea suma este clara si fixa, netul suporta mdificari in functie de mai multi factori, nr de persoane in intretinere, etc. si nici nu ai de unde stii exact suma neta decat daca te consulti cu un contabil, in schimb brutul este referinta clara a salariului minim pe economie. Intr-adevar, daca "taticul" ar munci si ar obtine venit egal cu salariul minim pe economie, ar prezenta instantei adeverinta de la locul de munca unde ar fi stipulat exact netul si ar fi lejer de calculat suma.
Italienii au decis ca o mama cu un copil, care castiga un net de la 1000Eur in sus, e asimilata familiei uniparentale. Ca urmare, multor mame le-a (s)cazut brusc net-ul.... :)
Cris1971
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Va inteleg, probabil era suficient daca motiva raportandu-se strict la referinta salariu minim pe economie care e 1450 Ron si punct dar a vrut probabil sa-l lamureasca pe "tatic" care o tinea pe-a lui ca el n-are venit si atunci raportarea se face la cel net ca nu-i corect ca el fara venit sa plateasca mai mult (25% din 1450 ron) decat cel care are salariu minim pe economie cu acte in regula si care plateste 25% din 1050.
"Nu conteaza ca judele a decis asa, conteaza daca a decis si daca executorul a respectat. De ce s-a decis asa se putea face vorbire in apelul sentintei, nu in executarea eri, caci executarea nu e o forma de atac a hotararii executate"
Paragraful de mai sus nu-l inteleg, sentinta care stabilea pensia spunea simplu" 25% din salariul minim pe economie", executorul a calculat 25% din 1450 Ron iar "taticul" a contestat executarea, la fond i s-a respins judecatorul motivand ca executorul a calculat corect, a facut apel, aici tatal si-a motivat apelul pe argumentul ca procentul se aplica salariului minim net ca nu-i corect ca el sa plateasca mai mult decat unul angajat cu salariul minim pe economie, etc etc (ce am expus mai sus) iar judecatorii de apel au inclus in motivare si faptul ca nu are raporturi de munca prin care sa dovedeasca salariul minim net pe economie, deci mie mi se pare logic, legal nu ma pricep daca e ca nu-s specialist in domeniu dar logica are argumentul asta.
Și trecând acum peste toate astea ați ajuns teoretic în faza recuperării, dar PRACTIC dacă debitorul nu are niciun venit, DE UNDE îi va popri executorul creanța`?
Se aduna, se toooot aduna si la un moment dat, ca in bancul cu Itzic si Strul: "cand vinde sticlele" .....oameni ne-am facut. Apropo, dobanda legala se poate cere?
Pensia alimentara
eugenia36
Buna ziua,
Am o intrebare legata de pensia alimentara.Sotul meu plateste o pensie alimentara in valoare de 150 lei la un salariu de 550 lei.De doua saptamini ... (vezi toată discuția)