Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost stabilita la nivelul salariului minim pe economie, precizez, 175 lei insemna 25% din 700 lei cat era stabilit salariul minim pe economie brut).
Bun, in 2014 am deschis proces pentru majorare pensie intretinere, unde am cerut majorarea acesteia datorita cresterii salariului minim pe economie si stabilirea ei in cota procentuala de 25% pt a nu mai deranja instantele cu fiecare majorare a salariului minim. Solutia instantei a fost: admite cererea si stabilieste pensia de intretinere in procent de 25% din salariul minim pe economie.
Am inceput executarea, la care individul, bineinteles, a facut contestatie, unul dintre argumente fiind acela ca suma se calculeaza din netul salariului minim pe economie. Daca ar fi asa, o perioada de 5 luni, pensia de fapt ar fi sub 175 lei cat era deja stabilit inainte de cererea maririi si asta ce inseamna, ca mi s-a admis cererea de majorare dar de fapt copilul primeste mai putini bani?
Care este temeiul legal care reglementeaza ce suma se ia in calcul, brutul sau netul? Eu consider ca legea se refera la brut pt ca doar acea suma este clara si fixa, netul suporta mdificari in functie de mai multi factori, nr de persoane in intretinere, etc. si nici nu ai de unde stii exact suma neta decat daca te consulti cu un contabil, in schimb brutul este referinta clara a salariului minim pe economie. Intr-adevar, daca "taticul" ar munci si ar obtine venit egal cu salariul minim pe economie, ar prezenta instantei adeverinta de la locul de munca unde ar fi stipulat exact netul si ar fi lejer de calculat suma.
sentinta suna cam asa: " stabileste pensia de intretinere in procent de 25% din salariul minim pe economie" iar in cererea de executare facuta la executor, am calculat la salariul brut pt. ca asa era stabilita in sentinta anterioara, cea dinainte de cererea de marire, era in suma fixa de 175 lei care insemna 25% din brutul de la acea data. In procesul asta, instanta nu avea nimic de stabilit, a respins doar contestatia lui la executare.
A facut apel la contestatia la executare iar unul dintre motive este calculul la brut nu la net, ce sanse credeti ca are avand in vedere ca in motivarea instantei la contestarea la executare la fond, apare urmatorul text:
" In primul rand, procedand la verificarea corectitudinii calculului intimatei cu privire la suma ce face obiectul acestei executari silite, instanta le retine ca fiind corecte dupa cum urmeaza:
175 lei X 26 luni pt perioada 07.07.2012 - 27.08.2014
....................................
262,5 X 9 luni pt perioada 01.07.2015 - 30.03.2016 (salariul minim pe economie in aceasta perioada a fost 1050 lei)"
deci clar actuala instanta a facut referire la salariul brut si, in opinia mea, corect a dedus ca si cealalta instanta (cea care a stabilit marirea pensiei si stabilirea ei in procent din salariul minim) tot la brut s-a referit pt. ca altfel, pensia ar fi scazut in perioada de cateva luni imediat dupa admiterea "maririi" cerute de noi.
"taticul" a facut si apel nemultumit de calculul la venitul brut, i-a fost respins ca nefondat si citez din motivarea instantei de apel, referitor la brut vs net:
"Calcularea sumei datorată în intervalul 7.07.2012-30.03.2016, de către creditoare şi de către prima instanţă, este corectă, avându-se în vedere cuantumul brut al venitului minim pe economia naţională, în circumstanţele neimpozitării acestuia, posibilă doar în cadrul raporturilor convenţionale de muncă. "
Deci, in cazul nostru, 2 instante au considerat ca suma se calculeaza ca procent din venitul minim pe economie BRUT. Am tinut sa mentionez si sa citez din sentinte poate ajuta vreo mamica aflata in aceeasi situatie.
Buna seara, in cazul prezentat anterior, dupa apel si ramanerea definitiva a sentintei, fostul sot a deschis proces cu cerere de revizuire - apel, ma gandesc ca pentru a sicana. Eu nu vad sa aiba vreo sansa cu aceasta cerere de revizuire. Cum se judeca revizuirea, se comunica partilor, daca da, ar trebui sa ma obosesc sa fac intampinare sau il las sa curga nefacand nimic? Multumesc mult
Treceţi prin toate etapele unui proces normal. Cererea lui se va comunica, la fel, scrieţi întâmpinare.
Dvs. trebuie să vă axaţi pe excepţii de inadmisibilitate, vedeţi pe ce aliniat din condiţiile de admisibilitate se bazează domnul în cererea sa.