Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost stabilita la nivelul salariului minim pe economie, precizez, 175 lei insemna 25% din 700 lei cat era stabilit salariul minim pe economie brut).
Bun, in 2014 am deschis proces pentru majorare pensie intretinere, unde am cerut majorarea acesteia datorita cresterii salariului minim pe economie si stabilirea ei in cota procentuala de 25% pt a nu mai deranja instantele cu fiecare majorare a salariului minim. Solutia instantei a fost: admite cererea si stabilieste pensia de intretinere in procent de 25% din salariul minim pe economie.
Am inceput executarea, la care individul, bineinteles, a facut contestatie, unul dintre argumente fiind acela ca suma se calculeaza din netul salariului minim pe economie. Daca ar fi asa, o perioada de 5 luni, pensia de fapt ar fi sub 175 lei cat era deja stabilit inainte de cererea maririi si asta ce inseamna, ca mi s-a admis cererea de majorare dar de fapt copilul primeste mai putini bani?
Care este temeiul legal care reglementeaza ce suma se ia in calcul, brutul sau netul? Eu consider ca legea se refera la brut pt ca doar acea suma este clara si fixa, netul suporta mdificari in functie de mai multi factori, nr de persoane in intretinere, etc. si nici nu ai de unde stii exact suma neta decat daca te consulti cu un contabil, in schimb brutul este referinta clara a salariului minim pe economie. Intr-adevar, daca "taticul" ar munci si ar obtine venit egal cu salariul minim pe economie, ar prezenta instantei adeverinta de la locul de munca unde ar fi stipulat exact netul si ar fi lejer de calculat suma.
Tot legat de acest subiect, ma aflu intr-o situatie asemenatoare.
Tatal biologic al fetitei mele m-a dat in judecata pentru reducerea pensiei, pe motiv ca nu mai are serviciu.
Instanta a stabilit reducerea de la 1000 lei la 1/4 din venitul minim net pe economie, fara a preciza suma exacta.
Dupa "grele calcule" (probabil) =D>, tatal biologic a stabilit ca trebuie sa-mi vireze suma de 235,25 RON in cont (din care banca imi ia, tot mie :D, comision de transfer de 4,00 RON).
Domnul afirma ca din sepetembrie 2015 nu are job, desi se vede de la o posta ca nu e muritor de foame, dimpotriva....
As vrea sa stiu cum se calculeaza acest "sfert", pentru ca, pana la urma, este vorba de dreptul unui copil, mai presus de orice,
Ma gandeam sa cer instantei sa completeze hotararea, cu date mai exacte....dar ma gandeam ca exista in jurisprudenta ceva care sa ma ajute...
"Incasari interbancare în lei pentru tranzactia....."
Adica nici nu stiu daca e de ras sau de plans.....Tot mie imi ia banca comision din dreptul copilului meu...
Pensia alimentara
eugenia36
Buna ziua,
Am o intrebare legata de pensia alimentara.Sotul meu plateste o pensie alimentara in valoare de 150 lei la un salariu de 550 lei.De doua saptamini ... (vezi toată discuția)