Cris1971 a scris:
@gi-jane, exact, in cazul meu nu cred ca o putea "majora" de la 175 la 168 lei, din cate cunosc exista ceva principiu care stipuleaza faptul ca o cerere admisa nu poate avea ca rezultat o pierdere a ce-ai avut inainte, gresesc?
In cazul textului ""instanța obligă pârâtul la 1/4 din salariul minim", executorul cum interpreteaza?
Executorul trebuie să aplice articolele 530 și 529 fără să interpreteze nimic, deoarece riscă dosar penal pentru, fie abuz în serviciu, fie neglijență gravă în serviciu, fie amândouă.
`
Nu există ART. de lege care să stabilească raportarea la venitul brut, pe când articole care stabilesc clar raport la venitul net sunt vreo 2.
`
Nu a fost vorba de o majorare în cazul obiectului acțiunii dvs, ci de stabilirea pensiei lunare prin raport la salariul minim ÎN COTĂ PROCENTUALĂ.
În cotă procentuală este legal și să scadă, și să rămână constant, dat și să crească.
`
Ați cerut singură cota procentuală, iar instanța doar va admis cererea.
`
În speța dvs aveți răbdare să vedeți ce va hotărî judecătorul când va judeca contestația, dar și aici trebuie să știți că sentința va putea fi atacată cu apel la Tribunal.
`
Executorul având în fața o decizie care stabilește cota procentuală, trebuie să aplice cum scrie în lege:
`
Art. 530, alin 3, cod civil - Modalităţile de executare:
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul NET lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.
`
Art. 529, alin. 2, cod civil - Cuantumul întreţinerii:
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar NET pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.