avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent din salariul minim pe economie.

Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost stabilita la nivelul salariului minim pe economie, precizez, 175 lei insemna 25% din 700 lei cat era stabilit salariul minim pe economie brut).

Bun, in 2014 am deschis proces pentru majorare pensie intretinere, unde am cerut majorarea acesteia datorita cresterii salariului minim pe economie si stabilirea ei in cota procentuala de 25% pt a nu mai deranja instantele cu fiecare majorare a salariului minim. Solutia instantei a fost: admite cererea si stabilieste pensia de intretinere in procent de 25% din salariul minim pe economie.

Am inceput executarea, la care individul, bineinteles, a facut contestatie, unul dintre argumente fiind acela ca suma se calculeaza din netul salariului minim pe economie. Daca ar fi asa, o perioada de 5 luni, pensia de fapt ar fi sub 175 lei cat era deja stabilit inainte de cererea maririi si asta ce inseamna, ca mi s-a admis cererea de majorare dar de fapt copilul primeste mai putini bani?

Care este temeiul legal care reglementeaza ce suma se ia in calcul, brutul sau netul? Eu consider ca legea se refera la brut pt ca doar acea suma este clara si fixa, netul suporta mdificari in functie de mai multi factori, nr de persoane in intretinere, etc. si nici nu ai de unde stii exact suma neta decat daca te consulti cu un contabil, in schimb brutul este referinta clara a salariului minim pe economie. Intr-adevar, daca "taticul" ar munci si ar obtine venit egal cu salariul minim pe economie, ar prezenta instantei adeverinta de la locul de munca unde ar fi stipulat exact netul si ar fi lejer de calculat suma.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2016
Cris1971, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:12, 15 Noiembrie 2017
www.avocatnet.ro/content/for...

am gasit si eu la vremea respectiva si raportate le net si altele rapirtate la brut, si in topicul respectiv s-a dovedit ca a fost calculata la brut si eu am avut in 2011 raportata la brut.
Ramane de vazut ce rezolva omul la contestatie. Parerea mea ca nimic.
Si mai am credinta ca instanta hotaraste daca se raporteza la venitul net sau brut si avand in vedere intreaga situatie in cazul pe care il judeca.
Din ce spete am gasit raportate la venitul minim net, oamenii erau amarati, fie saraci, fie bolnavi , fie si bolnavi si cu mai multi copii in intretinere. Asta e doar un feeling.


in cazul lui @cris, e clar ca instanta a avut in vedere salariul minim brut ca a admis cererea de majorare, era raportat la brut la cei 700 cum era si a majorat - a admis cererea.. nu putea sa o majoreze si din 175 sa o majoreze la 152 ( netul la 800)..
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2016
gi-jane2, moderator
Dapix a scris:

deci la o contestație în interesul legii, ICCJ va stabili că din NET este legal, pentru că așa prevede ART. 529 cod civil.


@Dapix, aveti dreptate in cazul tatilor care efectiv primesc salariul respectiv si vireaza respectivele contributii, in cazul in care este adus salariul minim doar ca referinta, se presupune ca brutul este si netul, sau cel putin asa este logic. Eu nu cred ca in acest caz, o contestatie in interesul legii ar putea stabili ca NET-ul este legal.


@gi-jane, exact, in cazul meu nu cred ca o putea "majora" de la 175 la 168 lei, din cate cunosc exista ceva principiu care stipuleaza faptul ca o cerere admisa nu poate avea ca rezultat o pierdere a ce-ai avut inainte, gresesc?

In cazul textului ""instanța obligă pârâtul la 1/4 din salariul minim", executorul cum interpreteaza?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2016
Cris1971, utilizator
Cris, greşiţi.
o cerere admisa nu poate avea ca rezultat o pierdere a ce-ai avut inainte, gresesc?

Asta se referă la căile de atac, din Codul de procedură civilă
Art. 481
Neînrăutăţirea situaţiei în propria cale de atac

Apelantului nu i se poate crea în propria cale de atac o situaţie mai rea decât aceea din hotărârea atacată, în afară de cazul în care el consimte expres la aceasta sau în cazurile anume prevăzute de lege.
Cris1971 a scris:

@gi-jane, exact, in cazul meu nu cred ca o putea "majora" de la 175 la 168 lei, din cate cunosc exista ceva principiu care stipuleaza faptul ca o cerere admisa nu poate avea ca rezultat o pierdere a ce-ai avut inainte, gresesc?

In cazul textului ""instanța obligă pârâtul la 1/4 din salariul minim", executorul cum interpreteaza?

Executorul trebuie să aplice articolele 530 și 529 fără să interpreteze nimic, deoarece riscă dosar penal pentru, fie abuz în serviciu, fie neglijență gravă în serviciu, fie amândouă.
`
Nu există ART. de lege care să stabilească raportarea la venitul brut, pe când articole care stabilesc clar raport la venitul net sunt vreo 2.
`
Nu a fost vorba de o majorare în cazul obiectului acțiunii dvs, ci de stabilirea pensiei lunare prin raport la salariul minim ÎN COTĂ PROCENTUALĂ.
În cotă procentuală este legal și să scadă, și să rămână constant, dat și să crească.
`
Ați cerut singură cota procentuală, iar instanța doar va admis cererea.
`
În speța dvs aveți răbdare să vedeți ce va hotărî judecătorul când va judeca contestația, dar și aici trebuie să știți că sentința va putea fi atacată cu apel la Tribunal.
`
Executorul având în fața o decizie care stabilește cota procentuală, trebuie să aplice cum scrie în lege:
`
Art. 530, alin 3, cod civil - Modalităţile de executare:
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul NET lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.
`
Art. 529, alin. 2, cod civil - Cuantumul întreţinerii:
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar NET pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2016
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are treaba executorul cu ce a stabilit instanta și cu ce prevede codul civil cu privire la pensie, el pune în executare hotărârea asa cum e. Ca drept dovada ca tatal a contestat socitindu-se nedreptățit. Probabil ca suma reprezinta pensia raportata la brut.
@ Criș, ori cereți lămurirea dispozitivului și cu rezultatul va prezentați la contestatie, ori așteptați rezultatul contestațieioricum, trebuie sa depuneti întâmpinare.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara- calcul raportat la venitul minim lauraraul lauraraul Pensia alimentara se calculeaza 25% din venitul minim pe economie brut 750ron?Sau din venitul net ? Domnul a adus adeverinta ca nu are venituri atunci ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara eugenia36 eugenia36 Buna ziua, Am o intrebare legata de pensia alimentara.Sotul meu plateste o pensie alimentara in valoare de 150 lei la un salariu de 550 lei.De doua saptamini ... (vezi toată discuția)
Explicati-mi hotarararea judecatoreasca !(va rog) karenina-roman karenina-roman Va rog frumos,explicati-mi si mie urmatoarea hot.jud.: ,,Majoreaza obligatia de intretinere stabilita prin sentinta civila nr.x/zzzz,a judecatoriei X , de la ... (vezi toată discuția)