Patronul este obligat sa respecte Contractul colectiv de munca la nivel national 2007-2010? Contractul colevtiv de munca la nivel de firma, poate sa fie sub cel national?
Prevederile CCM National sunt obligatorii pentru toti angajatorii si minimale in ceea ce priveste stabilirea drepturilor din CCM-urile de unitate.
Am sunat la ITM raspunsul lor : firma nu este obligata sa respecte Contractul Colectiv de Munca la Nivel National 2009 - 2010.
Pentru nerespectarea prevederilor CCM National de catre patron inaintati o
sesizare scrisa catre ITM, nu telefonica. Nu cred ca vor da acelasi raspuns.
Am fost obligata sa platesc 1000 ron, in luna mai, din amenda care a fost data de Garda Financiara ( 2000 ron),
Orice retineri din salariu se fac pe baza unei hotarari judecatoresti definitive sau a unui angajament de plata. Sau pe baza raspunderii disciplinare.Dvs cum vi s-au oprit banii?
Poate ar fi bine sa angajati un avocat care sa incerce in prima faza o conciliere. Sa notifice angajatorul asupra incalcarilor drepturilor dvs ( atat prin nerespectarea drepturilor salariale prevazute in CCM cat si prin retinerile ilegale din salariu) si asupra doleantelor dvs.
Ulterior, actiune in instanta.