avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv se respecta sau nu ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv se respecta sau nu ?

In data de 07.08.2009 am primit preaviz , 20 de zile lucratoare, in aceasta perioada am lucrat 4 ore pe zi, ieri (02.09.2009) am fost informata telefonic ca nu o sa platita pt 8 ore si nu o sa primesc nici un salar compensatoriu. Patronul este obligat sa respecte Contractul colectiv de munca la nivel national 2007-2010? Contractul colevtiv de munca la nivel de firma, poate sa fie sub cel national? Ultima zi de lucru este 04.09, pentru cele 4 zile din luna septembrie o sa fiu platita in data de 05.10 ? Am fost obligata sa platesc 1000 ron, in luna mai, din amenda care a fost data de Garda Financiara ( 2000 ron), nu era in atributiile mele sarcina respectiva, suma este mai mare decat salarul si a trebuit sa o platesc integral in termen de 15 zile. Cum sa procedez ?

Am sunat la ITM raspunsul lor : firma nu este obligata sa respecte Contractul Colectiv de Munca la Nivel National 2009 - 2010.
Un avocat spune ca trebuie sa respecte.
Cine are dreptate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:25, 4 Septembrie 2009
Patronul este obligat sa respecte Contractul colectiv de munca la nivel national 2007-2010? Contractul colevtiv de munca la nivel de firma, poate sa fie sub cel national?


Prevederile CCM National sunt obligatorii pentru toti angajatorii si minimale in ceea ce priveste stabilirea drepturilor din CCM-urile de unitate.

Am sunat la ITM raspunsul lor : firma nu este obligata sa respecte Contractul Colectiv de Munca la Nivel National 2009 - 2010.

Pentru nerespectarea prevederilor CCM National de catre patron inaintati o sesizare scrisa catre ITM, nu telefonica. Nu cred ca vor da acelasi raspuns.

Am fost obligata sa platesc 1000 ron, in luna mai, din amenda care a fost data de Garda Financiara ( 2000 ron),

Orice retineri din salariu se fac pe baza unei hotarari judecatoresti definitive sau a unui angajament de plata. Sau pe baza raspunderii disciplinare.Dvs cum vi s-au oprit banii?

Poate ar fi bine sa angajati un avocat care sa incerce in prima faza o conciliere. Sa notifice angajatorul asupra incalcarilor drepturilor dvs ( atat prin nerespectarea drepturilor salariale prevazute in CCM cat si prin retinerile ilegale din salariu) si asupra doleantelor dvs.
Ulterior, actiune in instanta.
Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca conform art. 8(3) din Legea 130/1996.
Totodată, vă aducem la cunoştinţă că programul de lucru pe durata preavizului legal va fi: salariatii au dreptul sa absenteze 4 ore/zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fără ca acest fapt să afecteze salariul şi celelalte drepturi, dar nici buna desfăşurare a activităţii societatii. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de conducătorul unităţii.
Art. 78 alin. 1 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national prevede: "La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acetora o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi."
Succese
Angajament de plata.
Chiar si cu semnarea unui angajament de plata, retinerea acelor bani din salariu poate fi atacata cu un bun avocat.

Aveti o copie a angajamentului? Pe el trebuie sa scrie ce reprezinta acei bani...
Sau ati primit o chianta? Cum sunt oare inregistrati acei bani? Sunt lucruri de cae un avocat se poate lega...

In ce priveste nerespectarea drepturilor conferite de CCM national, ati primit aici precizari clare si la obiect care va arata ca aveti dreptul la tot ce este reglementata prin CCMUN.

In cazul in care faceti sesizare la ITM cu siguranta veti primi in scris confirmarea aplicabilitatii CCMUN.
Puteti face o cerere la societate pentru drepturile dvs, indicand si textele legale pe care va bazati (indicate de colegi anterior), poate aveti sansa sa rezolvati problema amiabil.
Daca nu, va puteti solicta drepturile la TRibunal, sectia litigii de munca si veti avea castig de cauza, pentru ca sunt drepturi reglementate expres.
Dupa cum s-a mentionat se poate cere in instanta constatarea nulitatii angajamentului de plata dar aceasta cerere trebuie bine fundamentata pentru a avea sorti de izbanda.
Banii reprezentand angajamentul de plata v-au fost opriti din salariu sau au fost depusi de dvs la casierie pe baza de chitanta?

Alte discuții în legătură

Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Salarile compensatorii conform art.78 alin.1 grosselisabe_SB grosselisabe_SB am lucrat in perioada 01.09.2008-14.11.2009la unitatea de trasport local din sibiu.din cauza desfintarii troleibuzelor ne-a dat preavizul,dar in loc sa ne dea ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii cami e cami e Stie cineva cate salarii compensatorii trebuie sa primeasca un salariat disponibilizat , sistem privat, ramura de activitate comert? Firma are 120 angajati si ... (vezi toată discuția)