avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare cheltuieli interfon
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare cheltuieli interfon

Buna seara
Va rog sa ma ajutati: daca trebuie sa inlocuim vechiul interfon cu unul nou, avem deja ofertele firmelor, care calculeaza pretul pe apartament, cum vor plati proprietarii, avin d in vedere ca in bloc sint apartamente cu 2,3 si 4 camere?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:26, 5 Septembrie 2009
A fost doar un exemplu si nicidecum o convorbire telefonica. Nu cred ca m-am exprimat atat de complicat incat sa nu intelegeti.

"iar firma nu este stapinul asociatiei sa-i impuna modul de calcul acelei asociatii"

Dar Asociatia este stapanul firmei? Ii face cumva softul de facturare? Nicio firma nu va face aceasta impartire pe factura pentru ca asta, daca e cazul, e sarcina administratiei! Se face contract si calculatie in functie de nr. de apartamente care se racordeaza si materialele consumate!
Art.54 nu este deloc pe langa subiect ci este singurul articol in care se incadreaza impartirea facturii pentru inlocuirea instalatiei interfon si nu la service!

iar chiar dvs ati spus ca firma face calculul la numarul de apartamente. cine plateste diferenta, in aceasta suma intrind si un interfon care nu se monteaza ???

Da. Pentru ca interfonul(aparatul) se numara si se vinde in bucati si se plateste doar la nr. de bucati achizitionate nu in functie de cota-parte! Repartizarea costului cu intretinerea partii comune se face intr-adevar in functie de cota-parte dar nu confundati intretinerea cu montajul!!
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
Presedintele, utilizator
Incerc si eu sa lamuresc un pic problema:
Art. 44. -
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; .......

Iar articolele 53 si 54 se refera la cheltuieli de alta natura , cheltuieli care nu au fost stipulate in articolele celelalte din norme sau din lege .

Asa ca la instalarea unui sistem de interfon pe o scara trebuie sa respecte legea si sa se repartizeze costurile pe cota indiviza de proprietate - partea comuna din instalatie - si pe nr de apartamente partea de instalatie aferenta fiecarui apartament. Nicaieri in legislatie nu se spune ca repartizarea costurilor cu interfonul (partea comuna) s-ar face pe nr de persoane sau nr de apartamente .

procedati in acest fel la dvs la bloc si, daca se gaseste pe vreunul sa va dea in judecata, sa va vad pe unde scoateti camasa cind veti pierde procesul.
observ ca nu ati inteles inca mesajul initial ... s-a luat legatura cu firme pentru inlocuirea instalatiei. ori pentru ORICE firma, aceasta inseamna MONTAJ INSTALATIE NOUA, si trebuie tratata ca atare, facindu-se calculul in conformitate cu dispozitiile referitoare la instalatiile noi, adik pe cota-parte la partea comuna si individual fiecarui proprietar in parte.
iar argumentul ca firma nu face defalcari pe partea comuna si cea individuala nu tine ... sint extrem de putine firme care au un soft de facturare, acestea fiind destul de scumpe. iar daca dvs cereti aceasta separare , firma este obligata legal sa o faca. pentru ca nu puteti incarca asociatia cu intreaga suma ci numai cu partea comuna.
referitor la faptul ca a fost un exemplu ... orice firma care se respecta, daca vrea sa ia o lucrare si vrea sa aiba un cost exact al lucrarii, vine mai intii si vede despre ce este vorba la respectiva lucrare si revine cu o oferta ferma cu totalul de plata, nu cu un cost estimativ pe apartament. costul estimativ se face pentru a vedea cam cit ar costa la fiecare apartament care SI-AR DORI instalarea intefonului. iar facturarea, daca asociatia o doreste separat, o face separat. si este in interesul firmei sa indeplineasca doleanta asociatiei deoarece are de cistigat, pe linga lucrarea in sine, si abonamentul de service si eventuale lucrari ce nu tin de clauzele de service si care se factureaza separat. mai ales in conditiile economice actuale, cind este criza asta financiara.
raspundeti-mi la intrebare totusi ... primind o singura factura de la firma, cum plateste apartamentul care nu-si doreste interfon ? nu cumva este mai transparent sa stie de la bun inceput cit costa partea comuna si cit costa partea individuala ?
oricum, dupa cite am observat, sinteti zmeu in asociatie si pe forum dar licurici in relatia cu o astfel de firma. si spun asta deoarece preferati sa NU IMPUNETI firmei facturarea separata si sa primiti o singura factura:P
inca ceva, obligatia administratiei este sa imparta cheltuielile comune la care primeste facturi pe parte comuna(apa rece si calda, gaze, incalzire, electricitate, interfon, lift, etc), nu si cele individuale (cheltuieli cu separarea gazelor si cu partea individuala de la interfon)
si va rog sa mai cititi in art 54 unde anume scrie clar despre interfon, asa cum scrie in art 43 si 44. poate ne aratai si noua, ca nu stim sa citim pe muchie, asa cum faceti dvs :D
Bine dle felix34! Aveti dreptate! Ati interpretat corect legea si sunteti extrem de priceput... la despicat firu-n patru degeaba!

PS: Va rog sa postati o factura in genul celei descrise de dvs. ca sa ne convingem ca ne inselam!
Presedintele a scris:

Bine dle felix34! Aveti dreptate! Ati interpretat corect legea si sunteti extrem de priceput... la despicat firu-n patru degeaba!

PS: Va rog sa postati o factura in genul celei descrise de dvs. ca sa ne convingem ca ne inselam!
de ce nu vreti sa intelegeti ca AVETI DREPTUL LEGAL DE A CERE ACEASTA DEFALCARE A UNEI FACTURI ???
doi administratori va spun ca nu aveti dreptate si dvs dovediti ca sinteti GICA CONTRA. oare si dvs aveti atestat de administrator de la primarie ? ma indoiesc, ca altfel ati fi inteles cum sta treaba cu administrarea unui condominiu. este ultima oara cind va mai raspund pe aceasta tema, pentru ca inca o data dovediti ca sintei de reacredinta si rauvoitor, nestiind cee este aceea obiectivitate. asa cum am dovedit eu cind peraspera a adus un argument pe care ar fi trebuit ca dvs sa-l oferiti, domnule "presedinte". este vb despre topicul cu CIM
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
ContSters61266, utilizator

Alte discuții în legătură

Sistem video poparlan poparlan am montat in bloc sistem supraveghere video si am hotarat sa se plateasca la nr de apartamente este corect? (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli schimbare usa de intrare ili47 ili47 Locuim in bloc cu opt apartamente ,patru apartamente cu doua camere ,patru cu o camera.Parti indivizie 15% pt.ap.cu doua camere si 10% pt.ap.cu o camera. Cum ... (vezi toată discuția)