avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pre embauche
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pre embauche

Imi poate da cineva detalii despre conceptul de pre embauche? Care ar fi echivalentul in legislatia romaneasca?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:09, 6 Septembrie 2009
In dreptul roman, exista o asemenea posibilitate reglementata prin Legea nr.376 din 28/09/2004, privind bursele private si anume, contractul poate contine clauze prin care sa se stabileasca obligatia beneficiarului de a lucra dupa finalizarea studiilor, prin angajare pe o anumita perioada, pentru persoana juridica sau fizica ce acorda bursa privata, dar numai pe un post corespunzator studiilor absolvite.
in toate cazurile in care este utilizat in 'tara de origine', subiectul e interpretabil in Romania. De ce? Pentru ca toate sensurile pe care le gasim noi pentru aceasta expresie, au traducere mot-a-mot in limba franceza; iar aceste mot-a-mot-uri au sens diferit de expresia franceza de la care am pornit....
Cea mai corecta traducere este cea de 'pre-angajare'. Dar in practica romaneasca e numit 'ante-contract'; chiar si pentru acest sens este loc de multe interpretari, in dependenta directa de modul de completare si continutul actului propriu-zis. :whistle:
Nu sunt de parere ca tot ce este bun in afara tarii este bun si in tara.
Majoritatea legilor din tara au influenta franceza, dar sunt prost aplicate ori nu sunt bune pentru situatia actuala din tara.

Nu cred ca diferenta o face interpretarea sau traducerea cuvintelor din franceza in romana ... posibil ca notiunea de "pre-angajare" si cea de "ante-contract" sa fie sinonime dintr-un anumit punct de vedere.
Problema nu este modul de traducere sau interpretare a acestei notiuni , ci daca exista oportunitatea aplicarii ei in tara in domeniul dreptului muncii.
MASHASV:
1. Aveti dreptate dar, deocamdata, nu avem asa ceva in legislatia muncii.
2. Si, daca ar fi, cati angajatori credeti ca ar face uz de un contract de pre-angajare?
a facut firma la care lucrez... dar am avut, sa zicem asa, o 'conjunctura' favorabila si nu a fost cazul de intrebari/raspunsuri sau 'citari' in instanta - un patron strain, viitori angajati studenti sau proaspat absolventi si un RU fara experienta... :giggle: :oops:

daca s-ar implementa vreodata in legislatia romana, din punctul meu de vedere nu ar fi utila pentru nimeni... caci atunci cand ai intr-adevar nevoie sa angajezi, nu mai astepti momentul si sa trebuiasca sa semnezi asa un acord... iar daca ai dat de o persoana valoroasa nu mai stai pe ganduri si o angajezi imediat. Cam asta e situatia. In Franta se procedeaza prea des la procese de recrutare cu ceva timp inainte de nevoia reala de angajare, de aceea e util. In Romania insa toti se grabesc sa castige cat mai mult si nu sa creeze medii agreabile si promitatoare efectiv din pct de vdr motivational, salarial, promovarii etc.

Am recurs la discutia de pré-embauche doar pentru ca s-a pus intrebarea, in rest, sincer, daca imi permiteti sa 'exagerez', legislatia romana nu 'merita' inca asa o reglementare. :surrender:

Alte discuții în legătură

Formular a1 pascalau-costel pascalau-costel Buna ma numesc Pascalau Costel sunt administrator la o socetate romaneasca am intampinat o problema cam complicata pt mine. Am 3 angajati pe socetate si ... (vezi toată discuția)
Deplasare in tara pe durata concediului medical. Tuca Stelica Tuca Stelica BUNA ZIUA LUCREZ IN FRANTA SÍ AM AVUT UN ACCIDENT DE MUNCA AM TREI LUNI DE CONCEDIU MEDICAL Pot sa merg in Tara si ce trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Buna ziua lucrez de 6 ani on franta si am probleme cu spatele ... SILADI Ovidiu Marius SILADI Ovidiu Marius Buna ziua lucrez de 6 Ani on Franta si am probleme cu spatele și nu mai pot ridica și am fost la vizitele medicale a muncii și ma oprit din munca și a ... (vezi toată discuția)