avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... investire cu formula executorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

investire cu formula executorie

Buna ziua
Am o nelamurire. Succesiunea intre descendent si sotie supravietuitoare (nu mama descendentului) a fost dezbatuta in instanta. Prin decizia Tribunalului ramasa irevocabila au fost stabilite cotele. Trebuie investita cu formula executorie aceasta decizie ? - avand in vedere ca in prezent ne judecam in actiune in constatare (hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare) deoarece imobilul a fost cumparat de defunct du chitanta de mana.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: vichi_90 , utilizator 12:49, 6 Septembrie 2009
Va multumesc pentru raspuns. In acesti 3 ani ne judecam in actiune in constatare - hotarare care sa tina loc de contract de vanzare - cumparare in cotele stabilite. Pot investi cu formula executorie decizia in privinta cotelor avand in vedere faptul ca in acest proces am depus aceasta decizie la dosar?
Mentiunez ca decizia este legalizata in 2006 si sunt inscrisa pe rol la fisc, platesc impozitul pe cota mea.
Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
vichi_90, utilizator
Daca in acea decizie au fost stabilite cotele, iar dvs. doriti sa executati silit , investiti acea decizie cu formula executorie.Apoi va adresati unui executor judecatoresc.
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
tudorioan a scris:

Nu prea daca in aceasta perioada de 3 ani, impliniti in iulie 2009, nu s-a mai indeplinit niciun act de procedura! Intervine prescriptia!


Posibil sa nu mai puteti sa investiti cu formula executorie (ambele hot.), dar va intreb:pe cine doriti sa executati?
Hotararile respective sunt declarative de drepturi si nu constitutive, nu vad rostul!
Art. 405 Cod pr.civ. ''Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie. ''
Insa av. cermak gruia are dreptate: pe cine doriti sa executati silit ? ca doar ececutarea silita se prescrie nu drepturile dobandite prin hotarare care in nici un caz nu se sterg prin prescriptie.
Ma gandesc sa nu-mi pierd cota din mostenire daca nu am investit-o deoarece cealalta mostenitoare incearca sa-mi tagaduiasca dreptul meu de descendent.
Va multumesc

Alte discuții în legătură

In cat timp se poate executa o hotarare? dmdc dmdc Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie gigelas gigelas O hotarare definitiva si irevocabila,investita cu formula executorie,are vreun termen limita de a fi pusa in executare ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Termen wap54 wap54 Ce valabilitate, cat timp de la investirea unei hotarari ca executorie are acest caracter? una an, doi....cand devine fara valoarare de la investire? (vezi toată discuția)