cris11bleu a scris:
Doresc sa divortez pentru ca sotul are probleme psihice, iar copilul de 3 ani este afectat de atmosfera proasta pe care o creeaza mereu in sanul familiei. Am o banuiala ca sotul doreste sa imi ia copilul. Care sunt situatiile si motivele pe care le poate invoca pentru a putea primi copilul in ingrijire? Am auzit ca parasire de domiciliu, mama imorala, mijloace insuficiente de trai. Doresc detalii la fiecare caz. Multumesc.
Potrivit art.38 alin.1 din Codul familiei, instanta judecãtoreascã poate desface cãsãtoria prin divort atunci când, datoritã unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vãtãmate si continuarea cãsãtoriei nu mai este posibilã. In alin.3 al aceluiasi articol se prevede ca oricare dintre soti poate cere divortul atunci când starea sãnãtãtii sale face imposibilã continuarea cãsãtoriei.
Instanta este cea care va stabili cui va fi incredintat minorul, pe bazaprobelor administrate in proces.În acest scop, instanta va asculta pãrintii si autoritatea tutelarã si, tinând seama de interesele copiilor, pe care de asemenea îi va asculta dacã au împlinit vârsta de zece ani, va hotãrî pentru fiecare dintre copii, dacã va fi încredintat tatãlui sau mamei.
Motivele de divort sunt diverse, fiecare parte poate invoca un asemenea motiv - din cele enumerate de dvs - , dar instanta va hotari daca cererea de divort intemeiata pe un astfel de motiv este fondata sau nu.