avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea in cazul restructurarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea in cazul restructurarii

Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti si pe mine cum este bine sa procedez in cazul in care socieatea a hotarat sa-si restranga activitatea.Lucrez(inca) la un SRL. Miercuri 2 septembrie am fost chemata in biroul "sefei de departament"si m a anuntat verbal ca din data de 1 octombrie nu voi mai lucra la aceasta firma.
Eu stiu ca : trebuie sa fiu instiintata in scris(nu verbal asa cum s a intamplat),preavizul este de 20 de zile lucratoare din momentul instiintarii in scris.Azi suntem in 7 septembrie e posibil sa faca acea instiintare azi cu data de 2 septembrie (precizez ca asi vrea sa scap cat mai repede din aceasta firma),in cazul in care voi primi instiintarea azi cu data de 2 voi cere si eu ca cele 20 de zile de preaviz in care timpul de lucru este de 4 ore, sa se transforme in 10 zile cu timpul de lucru de 8 ore.Stiu ca ar fi la mica intelegere acest lucru caci legal nu este corect.Ar putea sa-mi faca rau acest lucru in privinta somajului?
Accept orice sugestie din partea d-voastra .Cum a-ti proceda in locul meu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:25, 10 Septembrie 2009
Interzicerea de a efectua angajari este prevazuta numai in cazul concedierilor colective si nu si a celor individuale.

Angajatorul poate face angajari oricand doreste acesta, insa mai putin relevant ar fi daca acestea sunt facute pe postul desfiintat. In acest din urma caz, desfiinţarea locului de muncă nu este efectivă, deoarece concedierea este urmată, la scurt timp, de reînfiinţarea postului.
Este vorba despre concediere colectiva.In cazul in care se fac angajari pe acealsi post cum pot afla? Banuiesc ca nu am cum ,asa- i?
Iata ce spune Codul muncii:
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
In acest caz, angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
În situaţia în care în această perioadă se reiau activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligaţia de a transmite salariaţilor care au fost concediaţi o comunicare scrisă în acest sens şi de a-i reangaja pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, fără examen sau concurs ori perioadă de probă.
Salariaţii au la dispoziţie un termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data comunicării angajatorului, pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la locul de muncă oferit.
În situaţia în care salariaţii care au dreptul de a fi reangajaţi potrivit legii nu îşi manifestă în scris consimţământul în termenul prevăzude lege sau refuză locul de muncă oferit, angajatorul poate face noi încadrări pe locurile de muncă rămase vacante.
Am inteles ideea,legal este sa ma intrebe in scris daca vreau sa ma intorc.In cazul in care angajatorul incalca legea si nu ma intreaba ,eu cum pot afla acest lucru? Nu cred ca daca ma duc la ITM si intreb "s - au mai inregistrat contracte de munca pe firma cutarica imi va raspunde cineva"? Pe langa acest CIM cu 8 ore mai am si 2 Contracte de colaborare cu cate 2 ore la firme care asociati,administratori sunt tot cei de la prima firma (CIM 8 ore) Aceste Contracte de Colaborare se incheie la fel ca si CIM? Ce drepturi am in urma concedieri (restructurarilor) de la o firma unde am Contract de Colaborare?

Alte discuții în legătură

Disponibilizare mihaelaak mihaelaak Buna ziua, In urma cu o saptamana am fost disponibilizata, iar acest lucru mi s-a adus la cunostina cu 2 zile inainte de a intra in previz. Compania nu are ... (vezi toată discuția)
Compensarea in bani a co la incetarea raporturilor de munca. nobo nobo De maine intru in preaviz, 14 zile lucratoare, concediu nu mai pot lua, pentru ca este altcineva programat sa plece si as vrea sa stiu daca agajatorul are ... (vezi toată discuția)
Desfintarea locului de munca adle adle Buna ziua, In cazul in care mi se reduce locul de munca(reducere de personal)cu preaviz de 15 zile. Trebuie sa fiu prezenta 8 ore/ zi la munca? Va ... (vezi toată discuția)