avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea in cazul restructurarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea in cazul restructurarii

Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti si pe mine cum este bine sa procedez in cazul in care socieatea a hotarat sa-si restranga activitatea.Lucrez(inca) la un SRL. Miercuri 2 septembrie am fost chemata in biroul "sefei de departament"si m a anuntat verbal ca din data de 1 octombrie nu voi mai lucra la aceasta firma.
Eu stiu ca : trebuie sa fiu instiintata in scris(nu verbal asa cum s a intamplat),preavizul este de 20 de zile lucratoare din momentul instiintarii in scris.Azi suntem in 7 septembrie e posibil sa faca acea instiintare azi cu data de 2 septembrie (precizez ca asi vrea sa scap cat mai repede din aceasta firma),in cazul in care voi primi instiintarea azi cu data de 2 voi cere si eu ca cele 20 de zile de preaviz in care timpul de lucru este de 4 ore, sa se transforme in 10 zile cu timpul de lucru de 8 ore.Stiu ca ar fi la mica intelegere acest lucru caci legal nu este corect.Ar putea sa-mi faca rau acest lucru in privinta somajului?
Accept orice sugestie din partea d-voastra .Cum a-ti proceda in locul meu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:25, 10 Septembrie 2009
Contractele de colaborare nu sunt supuse dispozitiilor Codului Muncii, ci prevederilor Codului Civil.
Acestea pot fi reziliate de comun acord sau unilateral, in conditiile prevazute in contract.
Nu aveti niciun beneficiu in urma rezilierii unui asemenea contract (de exemplu, sa beneficiati de somaj, de salarii compensatorii etc.).
Aveti contract de colaborare sau contract de munca cu timp partial (de 2 ore pe zi)?
daca cumva aveti tcontracte de munca de 2 0re, in cazul concedierii, aveti absolut aceleasi drepturi ca un angajat cu norma intreaga.
Mi-ti deschis ochii in privinta contracului ,cred ca este contr.de munca cu timp partial caci apar in statul normal (nu exista un stat pt colaboratori)si se platesc taxe aferente salariilor plus ca de cate ori imi luam concediu la firma in care lucrez cu 8 ore ma puneau sa fac cerere de concediu si pt celelalte unde lucrez 2 ore.Va multumesc!
Inca 2 intrebari va rog,Cu ce art. ar trebui sa se incheie contr de munca in aceste situatii pt a putea intra in somaj si a beneficia de toate drepturile?Si este legal ca unii salariati sa primeasca 3 sal compensatorii iar altii unu ,avand in vedere ca sunt angajatii aceleiasi firme?
Pentru a beneficia de somaj este obligatoriu incetarea c.i.m. pentru motive neimputabile salariatului. Temeiul de drept care poate indeplini aceasta conditie il constituie : art.31 alin.4 ind.1, art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare.

Exista aceasta posibilitate de diferentiere a salariilor compensatorii (in unele CCM - uri aceasta se face in functie de vechimea in munca sau in unitate) numai daca cest lucru este prevazut in CCM la nivel de unitate.

Alte discuții în legătură

Disponibilizare mihaelaak mihaelaak Buna ziua, In urma cu o saptamana am fost disponibilizata, iar acest lucru mi s-a adus la cunostina cu 2 zile inainte de a intra in previz. Compania nu are ... (vezi toată discuția)
Compensarea in bani a co la incetarea raporturilor de munca. nobo nobo De maine intru in preaviz, 14 zile lucratoare, concediu nu mai pot lua, pentru ca este altcineva programat sa plece si as vrea sa stiu daca agajatorul are ... (vezi toată discuția)
Desfintarea locului de munca adle adle Buna ziua, In cazul in care mi se reduce locul de munca(reducere de personal)cu preaviz de 15 zile. Trebuie sa fiu prezenta 8 ore/ zi la munca? Va ... (vezi toată discuția)