avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... partile comune ale unui bloc(asociatie de locatari)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

partile comune ale unui bloc(asociatie de locatari)

Buna ziua,
Cf. art 3 din Legea 230/2007 "partile comune dintr-un condominiu care nu sunt apartamente/spatii cu alta destinatie"
Intrebarea mea: copertina de la ultimul etaj este in continuarea terasei blocului (la cca 5-70cm de atic; face parte din partile comune?
Pe aceasta copertina s-a adunat zapada inghetata care cazand a detriorat unitatea exterioara a unui aparat de aer conditioant de la un etaj inferior. Propietarul imi cere sa-i platesc reparatiile. cum este corect?
Va multumesc
Dana Barbu
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:41, 16 Februarie 2017
Mergând pe prevederi legale, după care eu mă ghidez în activitatea de concepere și edificare a obiectelor de arhitectură, (pentru detalii puteți consulta modul de defalcare al costurilor lucrărilor de anvelopare cu fonduri europene - POR 2014-2020, pentru că spre deosebire de cazul celor realizate de către primării, aici se defalcă cheltuielile corect), deci, suprafața anvelopată, parte opacă și parte vitrată, ce se aplică pe suprafața aferentă unui apartament este în proprietatea proprietarului respectiv, iar suprafața aferentă spațiilor comune (ex. casa scării) aparține suprafețelor în indiviziune. La fel și terasa și lucrările ce se fac în subsol.
Mergând pe raționamentul dumneavoastră - o dată cu anveloparea s-au înlocuit și ferestrele, acestea aparțin primăriei?
Precizez, sunt prevederi legale nu „după raționamentul meu” sau „după părerea mea”.
Atata timp cat ferestrele le-au inlocuit pe cele deja existente in proprietatea individuala iar proprietarii platesc indiferent de modalitatea de finantare o cota de 20% se intelege ca ferestrele inlocuite apartin proprietarului. Iar cei 20% depasesc in mod sigur valoarea ferestrelor.
Conform legii 230/2007 fatada, terasa, subsolul sunt componente ale partilor comune.
Cheltuielile cu lucrari efectuate la fatade (indiferent ca este vorba de polistirenizare:) sau simpla zugravire) sunt repartizate catre partile comune.

Art. 44
(1)Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, (...); alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Puteti pune un link catre modul de defalcare al costurilor lucrărilor de anvelopare cu fonduri europene - POR 2014-2020?
Si eventual sa indicati unde se precizeaza ca "suprafața anvelopată, parte opacă și parte vitrată, ce se aplică pe suprafața aferentă unui apartament este în proprietatea proprietarului respectiv".
Aveti idee daca exista standarde de cost pentru reabilitare si unde se pot gasi? Negoita le tine ascunse prin pivnite!
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2017
cyan, moderator
@cyan - Spuneți „Conform legii 230/2007 fatada, terasa, subsolul sunt componente ale partilor comune.”
Fațada cuprinde părți opace și părți vitrate. După interpretarea dumneavoastră, ferestrele - care constituie partea vitrată a fațadei - sunt părți comune. Eronat.
Art. 44 pe care-l invocați, pe lângă „litera și spiritul Legii” mai trebuie citit și în baza unor cunoștințe profesionale calificate, care să legitimeze tocmai litera și spiritul Legii.
Ferestrele de pe casa scarii intra in partile comune, cele ale apartamentelor sunt individuale tot asa cum usa de la intrarea in bloc intra in pc iar usa de la intrarea in apart apartine proprietarului.
Daca nu ar fi individuale atunci inlocuirea ferestrelor ar trebui facuta din fondurile asociatiei.
Partea opaca a fatadei constituie parte comuna. Va rog sa precizati unde se specifica ca este proprietatea proprietarului.

Buna ziua,
Am scris depesa la Primarie, catre mi-a raspuns: "e de datoria propietarilor in cf cu Legea nr.230/2007 art. 34, dar nu-mi spun punctual ca acesta copertina e in propritatea mea sau e in propietatea comuna.
Art 34 suna asa:
"(1) Administrarea, intretinerea, investitiile si reparatiile asupra proprietatii comune sunt in sarcina asociatiei de proprietari.
(2) Asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de administrator sau incheie contracte cu persoane juridice specializate si autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrarii, intretinerii, investitiilor si reparatiilor asupra proprietatii comune".

Alte discuții în legătură

Terasa blocului stefanfane stefanfane Buna ziua ,am o intrebare :Repararea terasei unui bloc include si repararea ultimului balcon( stau intr-un bloc cu 4 etaje ,la etajul 4) trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Acoperisul balconului de la ultimul etaj geresy geresy Bună ziua, Locuiesc la etajul 10/10. Acum 2 săptămâni s-au montat schele pentru realizarea izolaţiei termice la faţada blocului. Zilele trecute ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa balcon saab saab Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta ... (vezi toată discuția)