avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru partaj enorma
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru partaj enorma

Intrebare, daca va rog frumos:

Daca divorteaza doi soti, avand ca avere o vila care valoreaza si a fost cumparata cu 100.000 euro, din care ei au achitat un avans de 10.000 euro, restul de 90.000 euro fiind credit bancar.

Cum se calculeaza taxa de timbru?

5% din 100.000 euro (valoarea proprietatii care se partajeaza)?

sau

5% din 190.000 euro (valoarea proprietatii + valoare creditului)?

Pentru ca mie mi-au calculat 5% din 190.000 euro si am termen 3 zile sa fac cerere de reexaminare a modului de calcul.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2017
haiawata, utilizator
Haideti sa va spun care este parerea mea.

Cu umilinta, consider ca este o chestiune de minime cunostinte economice, pe care legiuitorul si judecatorii consider ca ar trebui sa le aiba. Cel putin judecatorii care judeca astfel de pricini...

Situatia economica a unei entitati (indiferent daca vorbim despre o familie sau despre o intreprindere) este reflectata in bilantul acesteia.
Bilantul are
- un ACTIV (adica ce are acea entitate economica: imobile, mijloace de transport, mobilier, economii la banca sau la saltea, etc...)
- si un PASIV (de unde are ceea ce are, adica - cu alte cuvinte - cum au fost obtinute, finantate activele detinute: aportul asociatilor, imprumuturi, donatii, etc....)

Intotdeauna ACTIV = PASIV. Adica, nu poti avea ceva fara sa-l fi finantat cumva. Bunurile, proprietatile, nu apar din neunde (nu traim intr-o lume magica, de basm)...

Buuunnn.....

Acuma, parerea mea este ca taxa de timbru ar trebui calculata la BILANT (ACTIV = PASIV). Taxa de timbru ar trebui calculata la ceea ce se imparte... Impartim o proprietate de 100.000 de euro, pe care am finantat-o cumva... Ce conteaza cum am finantat-o? Adica, daca am fi cumparat-o cu banii jos, atunci taxa de timbru se calcula la 100.000 euro, dar daca am finantat-o de la banca se calculeaza la 190.000 euro????

Nu putem amesteca ACTIVUL cu PASIVUL si sa calculam taxa de timbru la amandoua.... Adica si la "ce avem" si la "de unde avem".

ESTE ABERANT, de-a dreptul. Minime notiuni de logica lipsesc acestui rationament.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2017
haiawata, utilizator
haiawata a scris:

Asta inseamna acces liber la Justitie.


Ați ghicit. :(

Teoretic il aveți.

Practic, în cazul dvs., taxa de timbru reprezintă 34 de salarii minime brute garantate in plata! (în prezent/la data cererii este/era de 1250 lei și va fi de 1450 lei de la 1 feb 2017).


Și ce frumos grăiște Codul civil: „Nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune”.

Pe bune? Chiar nimeni?

Vorba nu mai știu cui: Genial să fii şi tot trebuie să te speli, să te-mbraci, să mănânci şi nu doar aşa pe alese, ci mereu.

Or, asta inseamnă:
- fie că HG pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tară nu vizează pe nimeni (caz in care nu ar fi fost necesară).
- fie că toți acei „nimeni” vizați de HG privind salariul de bază minim, sunt forțați să „aleagă” obligația de a râmâne în indiviziune, după ce s-au izbit de iluzia accesului la justiție.
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2017
romascanu, moderator
Eu am zis cum este..cum ne-am dori sa fie ..este o alta discutie. De mult ori m-am intrebat de-alungul anilor daca munca mea e in zadar si daca umanitatea mai are o speranta..Cateodata da, e in zadar.
Ma hranesc insa inca din acele alte dati cand se intampla sa fim si umani...
Toate cele bune,
av. Ileana Schwarz
Practic, în cazul dvs., taxa de timbru reprezintă 34 de salarii minime brute garantate in plata! (în prezent/la data cererii este/era de 1250 lei și va fi de 1450 lei de la 1 feb 2017).


Vreau sa va spun ca sunt de-a dreptul ingrozit. Si nu de marimea taxei de timbru, in primul rand. Ci, mai degraba, de lipsa de interes si de lipsa de logica (ancorata cat de cat in realitate) a oamenilor chemati sa faca Justitie in Romania.

Daca atatea cunostinte si atata rigoare in gandire au oamenii care ar trebui sa imparta dreptatea, atunci Dumnezeu sa ne pazeasca... Sa nu ne miram ca Romania este in situatia in care este, si va fi chiar mai rau...

Am sa fac precum taranul din povestea lui Creanga, "Prostia omeneasca"... Am sa plec in lume si cand voi intalni oameni mai prosti ca acestia poate ca am sa ma intorc.

Incredibil...

Legat de activ si pasiv, pe care judecatorii le incurca si le amesteca atat de dezinvolt, am sa pun urmatoarea problema juristilor de pe acest forum... Daca unii vor reusi sa o rezolve, poate ca nu e totul pierdut...

Totdeauna am crezut ca este o problema pentru copii de clasa a doua. Dar se pare ca ridica probleme serioase multor judecatori care stabilesc taxa de timbru si la activ si la pasiv...

Mama il trimite pe Bula in targ, cu o gaina de vanzare.

Bula merge in "iarmaroc", si cere mult pe gaina... 25 de lei. Asa ca nu gaseste nici un cumparator. Spre spartul targului, doi cetateni se asociaza si cumpara impreuna gaina lui Bula. Asa ca platesc pretul de 25 de lei cerut de Bula, fiecare cate 12,50 lei. Bula ia banii (25 de lei) iar cumparatorii iau gaina.

Merge Bula fericit acasa. Ajuns acolo, mama sa, femeie omenoasa, il cearta pentru ca a vandut gaina atat de scump, si il trimite inapoi in targ, sa-i caute pe cei doi cumparatori si sa le dea inapoi 5 lei... "Ajunge, Bulisor, daca vinzi gaina cu 20 de lei, suntem oameni...."

Pe drum, Bula - copil, ce sa-i faci? - din cei 5 lei pe care trebuia sa-i inapoieze cumparatorilor isi cumpara o inghetata cu 3 lei (ca era cald tare)...

Ajuns in targ, gaseste cumparatorii cu gaina si le da cei 2 lei care i-au mai ramas din cei 5 lei (de 3 lei si-a cumparat inghetata). La unul ii da 1 leu, iar celuilalt tot 1 leu...

Deci, fiecare cumparator a platit cate 12.50 lei - 1 leu = 11.50 lei.
Impreuna, 11.50 lei x 2 = 23 lei

Buuunnn.

Dar, 23 de lei + 3 lei (inghetatata lui Bula) = 26 de lei.

De unde a aparut 1 leu???? Daca cei doi cumparatori au venit in piata cu 25 de lei, de unde reiese acum ca de fapt au fost 26 de lei si nu 25 de lei???


Dumnezeu sa ne aiba in paza sa, caci avem nevoie....
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2017
haiawata, utilizator
taxa de timbru se calculeaza la tot ce impartiti: activ si pasiv, dar trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
- pentru a partaja creditul(datoria, pasivul) aveti nevoie de acordul creditorului; in lipsa acestuia, platiti taxa degeaba, pentru ca instanta nu va dispune partajarea creditului;
- in al doilea rand, daca tot stiati care sunt bunurile, cota de contributie, datoriile si calitatea de coproprietar asupra imobilului respectiv, de ce nu ati cerut direct partajul, platind taxa de 3%? ( Adica sa spuneti in actiune ca solicitati partajarea bunurilor si datoriilor comune obtinute in timpul casatoriei, prin contributie comuna si egala.)

Alte discuții în legătură

Taxa timbru cucuca cucuca am introdus actiune de partaj bunuri comune, dupa ce in prealabil sentinta de divort a ramas definitiva si irevocabila. Partajarea se referea la un bun imobil ... (vezi toată discuția)
Partaj in instanta credit ipotecar Koresan Koresan Cum se partajeaza in instanta, va rog urmatoarea situatie: Credit de nevoi personale, acum in sold de 40.ooo euro , pe inca 28 ani, garantat cu apartamentul ... (vezi toată discuția)
Este posibil in apel sa taxez la valoare pt o noua expertiza? stancescua stancescua Va rog, daca stie cineva sa-mi raspunda. Subiect: partaj In cererea de apel am avut 2 motive: 1. Instanta de fond nu s-a pronuntat pe unul din capetele din ... (vezi toată discuția)