Imi dau seama ca acest subiect nu poate fi epuizat prin cateva mesaje si ca s-a tot discutat insa as vrea sa cer respectuos niste idei, in mare, cu privire la procedura concedierii intregului colectiv in situatia in care asociatii decid sa inchida firma.
Care ar fi primii pasi pe care ar trebui sa ii faca angajatorul pentru a nu avea probleme ulterioare ?
M-ar interesa problemele legate de preaviz, salarii compensatorii, masuri specifice.
Revin, ma intereseaza pasii principali, in mare. Nu suntem in aceasta situatie insa e bine de stiut.
In afara de Codul Muncii si CCM, mai sunt alte legi care reglementeaza acestea ?
Multumesc,
Delia
1. Nu prea vad rolul ITM-ului in acest caz ... daca firma intra in lichidare.:)
2. Nici macar nu stim daca este vorba de o concediere colectiva sau individuala. Daca societatea are 10 salariati si intra in faliment, atunci nu este vorba de o concediere colectiva.;) ... insa teoretic se poate spune ca este colectiva ca se da afara toti salariatii.
si daca nu intra in lichidare, care e diferneta.. adica ce rol are ITM-ul pana la urma?
Pe bune, face ceva ITM dupa ce primeste notificarea de la angajator?
Daca nu sunt obiectii ridicate de sindicat sau reclamatii... nu am vazut sa aiba un alt rol activ ;)
Uite rolul ITM-ului in concedierea colectiva:
1. La solicitarea motivată a oricăreia dintre părţi, inspectoratul teritorial de muncă, cu consultarea agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă, poate dispune amânarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă avută în vedere nu pot fi soluţionate până la data stabilită în notificarea de concediere colectivă prevăzută la art. 71 ind.1 alin. (1) ca fiind data emiterii deciziilor de concediere.
2. La solicitarea motivată a oricăreia dintre părţi, inspectoratul teritorial de muncă, cu avizul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă, poate dispune reducerea perioadei prevăzute la alin. (1) al art.71 ind.1, fără a aduce atingere drepturilor individuale cu privire la perioada de preaviz.
P.S.
1. In mesajul initial era vorba de o ipoteza : daca asociatii decid sa inchida firma. Din dateşle furnizate nu se stie numarul de salariati ca sa vedem daca este sau nu vorba de o concediere colectiva.
2. Eu am sustinut ca ITM-ul in cazul in care asociatii decid lichidarea firmei nu mai are niciun rol , chiar daca este vorba de o concediere colectiva.
Da, stiu si eu acele articole, dar dupa cum vezi ITM "se activeaza" doar la solictarea uneia dijn parti. Altfel, doar ia act de concediere, nu?
IN fine , nu asta era de fapt nedumerirea mea, ci faptul ca ai sustinut ca in cazul falimentului nu mai este necesara/obligatorie informarea ITM depsre concediere.