avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Raport si bilant de lichidare
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Raport si bilant de lichidare

Buna ziua!
Am o firma de 1 an, care nu a avut activitate (totul este pe zero). Am inceput procedurile de lichidare si radiere. Nu am lichidator. Pana acum am facut totul singura. Va rog foarte mult sa ma indrumati cine sau cum pot sa fac raportul de lichidare si bilantul de lichidare. Ce reprezinta acest raport de lichidare? Exista formular ?
Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 22:39, 27 Septembrie 2016
babaangi a scris:
Am o firma de 1 an, care nu a avut activitate (totul este pe zero). Am inceput procedurile de lichidare si radiere. Nu am lichidator. Pana acum am facut totul singura. Va rog foarte mult sa ma indrumati cine sau cum pot sa fac raportul de lichidare si bilantul de lichidare. Ce reprezinta acest raport de lichidare? Exista formular ?


adrian stoica a scris:

Exact ce spuneam si eu :
in conformitate cu art 235 asociatii hotarasc dizolvarea si lichidarea simultana a societatii fara numirea unui lichidator


Dle. @adrian stoica,

Din mesajul initial al utilizartorului @babaangi, nu se observa defel ca SC s-ar afla in conditiile legale citate, respectiv ca "intre asociati exista un acord unanim cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii".

In alta ordine de idei, tot nu ati clarificat intrebarea mea precedenta: care sunt "alte cazuri prevazute de lege" si unde sunt ele specificate (enumerate) ??

Cu stima,
Practician in Insolventa Eugen MARCOV

In categoria ''alte cazuri prevazute de lege'' s-ar incadra :
Dizolvarea societatii prin hotararea adunarii generale a asociatilor ( cand acestia cad de acord asupra impartirii activului si pasivului ) sau hotararea asociatului unic .Dupa 30 de zile de la publicarea in monitorul oficial , in situatia in care creditorii nu solicita recuperarea creantelor , ( iar in categoria creditorilor includem si fiscul - care are posibilitatea initierii unui control fiscal ) , se poate trece la etapa radierii societatii , indeplind cerintele registrului comertului ( prezentarea bilantului de inchidere , a certificatului de atestare fiscala etc.).
costy1 a scris:
In categoria ''alte cazuri prevazute de lege'' s-ar incadra :
Dizolvarea societatii prin hotararea adunarii generale a asociatilor ( cand acestia cad de acord asupra impartirii activului si pasivului ) sau hotararea asociatului unic .Dupa 30 de zile de la publicarea in monitorul oficial , in situatia in care creditorii nu solicita recuperarea creantelor , ( iar in categoria creditorilor includem si fiscul - care are posibilitatea initierii unui control fiscal ) , se poate trece la etapa radierii societatii , indeplind cerintele registrului comertului
(prezentarea bilantului de inchidere , a certificatului de atestare fiscala etc.).


Scuzati-ma, conform prevederilor legale in vigoare, singura exceptie de la procedura de lichidare cu numirea unui profesionist in insolventa in pozitia de "lichidator" este (indiferent de variantele aratate de Dvs.) numai situatia in care "intre asociati exista un acord unanim cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii".

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen MARCOV
Foarte interesant articolul de pe site-ul ascentgroup.ro :


Societăţile comerciale se pot dizolva acum şi fără lichidator

2009-05-20 | Reliana Groza | Ascent Group | Share
Legea 31/1990 a fost din nou modificată în luna aprilie, printre noutăţile importante numărându-se şi posibilitatea dizolvării şi lichidării voluntare a societăţilor comerciale, fără numirea unui lichidator

Astfel art. 227 alin. (1), lit. b), d) din legea 31/1990, actualizata la data de 17.04.2009, descrie procedura dizolvării si lichidării voluntare fără numire de lichidator.

Aceasta procedura scuteşte agentul economic de necesitatea apelării la un lichidator autorizat si întocmirea raportului de lichidare de către acesta. De asemenea, această procedură elimină etapa publicării in Monitorul Oficial a bilanţului de lichidare şi a raportului de lichidare.

Procedura simplificată presupune parcurgerea a 3 etape, pe care le prezentăm în continuare:

Etapa I

1.Cerere de depunere şi menţionare acte (original);
2.Hotărârea adunării generale a asociaţilor/acţionarilor privind dizolvarea voluntara fără numire de lichidator.
3.Dacă este cazul: împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale (original).
4.Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale:
taxă judiciară de timbru, în original;
timbre judiciare;
taxa de registru;
tariful de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
La etapa a II-a se ajunge după trecerea termenului de 30 zile de la data publicării hotărârii AGA în Monitorul Oficial.

Etapa a II-a

1.Cerere de înregistrare (original);
2.Dovada publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii Adunării Generale şi trecerea termenului de 30 de zile timp in care creditorii societăţii pot efectua opoziţie la dizolvare.
3.Declaraţie pe propria răspundere dată de agentul economic nu are datorii şi ultima balanţă pe zero.
4.Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale:
taxa judiciară de timbru, în original;
timbre judiciare;
taxa de registru;
dacă este cazul, tariful de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Etapa a-III-a

1.Cerere de radiere (original);
2.Certificatul de înregistrare şi anexa/anexele la acesta (originale);
3.În cazul SA şi SCA se va depune, după caz, şi: registrele SA şi SCA.
4.Dacă este cazul: împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale (original).
5.Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale:
taxa judiciară de timbru, în original;
timbre judiciare;
taxa de registru;
tariful de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Copiile de pe actele doveditoare vor fi certificate pentru conformitate cu originalele, sub semnătură, cu menţionarea în clar a numelui, de către persoanele care, potrivit legii, pot întocmi şi semna cererea.
Buna seara,

Observ ca nu vreti sa intelegeti textul si spiritul legii.

Modificarile legii, asa cum le prezinta avocatul citat de Dvs., respecta aceiasi conditie pe care am scris-o de 4 ori in acest topic.
Lichidarea voluntara "fara lichidator" se face numai cand "intre asociati exista un acord unanim cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii".

Modificarea legislativa simplifica procedura fara a schimba principiul:
A.
Cf. prev. art. 227 alin. (1), lit. b), d) din legea 31/1990, modificata 2009, Etapa I, pct.2. Hotărârea adunării generale a asociaţilor/acţionarilor privind dizolvarea voluntara fără numire de lichidator:
- daca este un Asociat Unic sau daca Asociatii semneaza hotararea AG, asta inseamna ca "intre asociati exista un acord unanim cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii".
B.
Cf. prev. art. 227 alin. (1), lit. b), d) din legea 31/1990, modificata 2009, Etapa II, pct..3.Declaraţie pe propria răspundere dată de agentul economic nu are datorii şi ultima balanţă pe zero.
- daca este un Asociat Unic sau daca Asociatii semneaza o declaraţie pe propria răspundere că agentul economic nu are datorii şi ultima balanţă este pe zero, asta inseamna ca declarantii, personal, cu propriile bunuri si venituri "asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii".
Pentru Stat este mult mai bine si sigur: acum sau peste 10 ani, cand poate face controlul fiscal, fiscul va poate acuza in penal de fals in declaratii si uz de fals, daca declaratia pe proprie raspundere nu corespunde realitatii, nu este adevarata si nu este exacta.

In concluzie, principiul legal anterior nu s-a modificat, schimbandu-se doar modalitatea juridica de exprimare a lui.

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen MARCOV
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
legalmgm, utilizator

Alte discuții în legătură

Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Radiere firma help! bialuca1978 bialuca1978 Am o mare rugaminte daca ma puteti ajuta Problema mea este in felul urmator: am o firma a carei activitate este suspendata incepand cu ianuarie 2008. Am depus ... (vezi toată discuția)
Radiere - termen de 30 de zile de la publicare in m.o.? ota ota Spuneti-mi va rog, daca Hotararea de lichidare a fost publicata in M.O. in data de 4 martie a.c. pot depune actele pentru radiere in data de 2 mai a.c. Va ... (vezi toată discuția)