Mama mea a decedat anul trecut si dorim sa facem dezbaterea succesiunii. Ea era si coplatitor la un credit de nevoi personale cu ipoteca contractat de fratele meu. Intrebare: in urma decesului mamei sau a dezbaterii mostenirii este posibil ca acel credit sa fie afectat in vreun fel? Banca poate impune conditii mai aspre? Putem demara procedurile de dezbatere sau e mai bine sa stam linistiti?
O sa incerc sa va dau toate detaliile. In 2008 fratele meu a luat un credit de nevoi personale cu ipoteca, in franci elvetieni, pe 40 de ani. Au fost ipotecate 2 apartamente, unul al parintilor mei si unul al lui, iar mama mea a fost trecuta coplatitor. In afara de apartamentul in care locuia cu tatal meu (si care a fost ipotecat) mama mai detinea un apartament (al bunicii, nu stiu cum a fost obtinut, prin vanzare-cumparare sau donatie). Bunica si mama au decedat anul trecut.
Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Care ar fi cea mai buna varianta? Sa refuz mostenirea? Sa dezbata mostenirea doar fratele si tatal meu? Am vrea sa vindem apartamentul in care a locuit bunica, ne poate impiedica ceva sau cineva sa facem acest lucru? Banca este notificata in vreun fel cu privire la situatia actuala?
Nu e cazul sa refuzati mostenirea, daca fratele nu ar mai putea plati, se vor vinde imobilele ipotecate, iar pt ce ati plati in calitate de mostenitor al defunctei, veti putea recupera de la frate prin actiune in regres.
Nu veti plati oricum ar fi mai mult decat valoarea bunurilor mostenite. Adica practic, si daca veti plati, nu platiti din buzunar, ci din ce mosteniti.
V-am spus, cititi contractul, vorbiti cu fratele, nu mosteniti calitatea de coplatitor sau cum sunteti trecuti acolo...
Cu apartamentul, nu stiu daca imobilul acela e unul dintre cele doua ipotecate.
Ideea e ca eu nu vreau sa platesc nimic. Fratele e reticent cu privire la dezbaterea mostenirii pentru ca i-ar fi spus un avocat ca notarul va notifica banca cu privire la mostenire, sau ceva de genul acesta, iar banca ar putea considera ca, prin moartea mamei, valoarea creditului nu mai este acoperita de garantii. Sau cel putin asa am inteles eu
"In lipsa asigurarii, banca se indreapta spre codebitori. Daca acestia nu exista, firul duce catre mostenitori, pe care insa banca nu ii poate obliga sa achite in continuare ratele, in cazul in care acestia renunta la mostenire sau, in momentul in care se face succesiunea, fie specifica altfel - se asaza la masa credala si primesc ce ramane dupa ce banca si-a recuperat banii, fie nu stiu de existenta datoriilor.
“Daca la data realizarii succesiunii notariale nu stii de existenta unor datorii, nu poti fi obligat sa platesti datoriile, intrucat consimtamantul de vointa a fost viciat prin prisma faptului ca, daca ai fi cunoscut existenta datoriilor, nu ai fi acceptat succesiunea sau ai fi facut-o sub beneficiu de inventar”, explica avocatul Iulian Urban."
Mostenirea
roxicutza86
buna ziua.tatal mea a decedat acum 2 luni,iar in urma decesului a lasat 2 credite la o societate nebancara< unul e card de credit,iar celalalt e card de ... (vezi toată discuția)