avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita, refuzul minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita, refuzul minorului

Buna ziua. Mama este divortata de un an, cu un copil de 14 ani pe care instanta i l-a incredintat la divort..
Copilul desi are locuinta proprietate, in ea locuieste tatal cu concubina pe motiv ca nu are unde altundeva sa se duca, tatal si-a alungat copilul, iar minorul locuieste cu chirie impreuna cu mama lui.
La divort instanta a dat vina lui exclusiva.Nemultumit, a facut apel in care singura dorinta a fost ca instanta sa stabileasca domiciliul copilului in alta casa, nicidecum in proprietatea acestuia din urma.
Acum tatal a deschis dosar pentru vizitare minor,
Pe copil nu l-a cautat de un an, nu il ajuta cu nimic financiar.
Minorul nici nu vrea sa auda de el, va fi audiat la instanta si probabil va spune ca nu vrea relatii cu tatal.
Ce pateste mama in acest caz?
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Acum imi este clara situatia.
Totusi,ce ma nelinisteste este cat conteaza parerea minorului in fata instantei sau se va considera ca este invatat de mama ce sa raspunda.

D-nă, nebănuite sunt căile Domnului! Unele instanţe cer, de la începutul procesului, evaluarea psihologică a minorului de către cabinete psihologice particulare, pe care trebuie să o plătească părinţii.Este bine ca mama să ceară evaluarea de către instituţiile statului - DGASPC, Autoritatea Tutelară - sau să plătească reclamantul.
Apoi, se va face ancheta psihosocială la domiciliile părinţilor, asta e gratis.
Când va fi audiat minorul, să spună ce simte.Mama trebuie să-i repete de pe acum că din partea ei, el poate să se bucure de tatăl său când vrea, că e alegerea lui, e copil mare.
Indiferent ce consideră instanţa, program de vizită va primi tatăl, astea sunt directivele europene. Dar trebuie să propuneţi mai mulţi martori, care să fie audiaţi la termene diferite, şi evaluarea durează, mai intervine vacanţa judecătorească ...procesul de fond poate dura şi un an sau mai mult, depinde de cum se descurcă avocatul mamei. Apoi, până se comunică sentinţa, până la apel...apelul, durează şi astea.
Solicitați ca audierea sa fie făcută în prezența unui psiholog tocmai ptr a nu exista suspiciunea că mama ar fi influențat în vreun fel copilul.
mama a cerut evaluare din partea DGASPC si saptamana viitoare urmeaza sa inceapa consilierea.
martorul mamei este persoana care sta cu copilul cat mama este la serviciu si stie cel mai bine situatia.
tatal vine cu un martor care nu a vazut copilul niciodata, dar care stie perfect ca el nu e lasat de mama sa vada minorul :hm:
ancheta s-a facut doar la domiciliul tatalui.
judecatorul nu doreste ca procesul sa se intinda prea mult, a fost deja un termen si la al doilea vrea sa termine.
ideea este ca indiferent de hotararea instantei, minorul nu vrea sa isi vada tatal, acesta l-a alungat din casa ca sa poate sa locuiasca el acolo cu femeia din cauza careia s-a produs divortul.
Apelul va fi in functie de hotararea care va fi luata, dar mama nu stiu daca vrea sa aiba si alte cheltuieli, sta cu chirie si minorul este in grija sa exclusiva.
adisan, o sa incerc, multumesc de sfat.
ideea cu psihologul e foarte buna, desi dupa parerea mea e greu sa influentezi un copil de 14 ani
sa vedem daca va accepta judecatorul
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Martie 2017
georgiana neacsu, utilizator

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Se ia sau nu în considerare într-un proces civil o expertiză psihiatrică a minorului? Martonze Martonze Bună ziua, În procesul de modificare a programului de relaţii cu copilul, tatăl cere expertizarea psihiatrică a acestuia la Serviciul de medicină ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului ZorbaGrecu ZorbaGrecu Buna seara Va solicit explicatii referitor la aceasta infractiune prevazuta in vechiul cod penal dar in cel actual : Art. 379 (1) [i]Reţinerea de ... (vezi toată discuția)