Nu este vorba despre o garsoniera in acest caz, este vorba despre o vila situată intr-o zona foarte buna a orașului in care locuiesc.
Iar proprietarul din acte este copilul!
Eu înclin sa cred ca instanța va judeca corect și va da un program de vizita corespunzător vârstei copilului și dovezilor din spatele acțiunii.
De la stabilirea unui program de vizita minor pana la executarea silită a casei copilului este drum lung, dar care nu are legătura cu întrebarea inițială.
Dvs ati vorbit despre penalitati si v-am raspuns.
Intrebarea dvs initiala a fost: "Minorul nici nu vrea sa auda de el, va fi audiat la instanta si probabil va spune ca nu vrea relatii cu tatal.
Ce pateste mama in acest caz?"
Raspunsul la ce pateste mama vi l-am detailat, incercand sa va arat ce se poate intampla.
Dvs nu ati intrebat despre ce fel de program de vizita poate primi in instanta.
Programele de vizitare sunt standard. Sa speram ca veti avea norocul de a avea un judecator care va fixa un program cu durata de vizita progresiva. Apoi programul va fi cam 1ul si al 3lea week end, fie de vineri, fie de sambata pana duminica seara. Daca tanarul nu pleaca cu tatal am detailat ce se intampla. Dar poate pleaca si totul devine ok.
De la stabilirea programului pana la penalitati nu e drum lung, ci de cateva luni doar.
Succes. Sa fie bine.
asta asa e, doar ca mi se pare un pic fortat trecutul direct la penalitati.
intrebarea mea este cine si cum va stabili in instanta vina mamei la refuzul minorului de a merge cu tatal?
apoi programul este standard, dar nu se tine cont de comportamentul tatalui in aceasta perioada?!
adica copilul este alungat, lipsit de sprijin, tatal nu il cauta dar acelasi tata beneficiaza de bun ul propriu al minorului pe motiv ca are dreptul sa ii administreze averea ...si tot mama este penalizata?
eu nu pot sa oblig copilul sa plece impotriva vointei lui, sau nu am dau afara pe usa ca trebuie sa plece la tata, asta e clar.
Opinia copilului conteaza in vreun fel? Ca mi se pare ca tatal are doar drepturi, nimeni nu a vorbit pana acum si despre obligatii.
Intrebarile dvs sunt "welcome to the club".
Nu exusta niciun articol de lege care sa permita judecatorului sa NU acorde program de vizitare. Deci, odata ce i se va cere, va da!
Dreptul la vizita e drept pentru parinte si obligatie pentru copil. NU exista niciun articol conform caruia parintele sa poata fi obligat sa vina la vizita, sa i se conditioneze tipul de program de frecventa cu care a venit, s-a interesat s-a implicat in viata copilului. De exemplu, dupa ce nu vine 5 ani, vine de doua ori la rand, chiar fara sa va anunte, nu va gaseste acasa cu copilul si face 2 lucruri: plangere penala ptr infractiunea de nerespectare a masurilor privitoare la minor si executarea silita a hot jud prin care i s-a dat programul. Rezultat: a deschis simultan un dosar penal si calea de penalizare a mamei.
Opinia copilului din pacate nu conteaza. Audierea lui e parte din procesul ne facem ca facem.
Cine zice ca nu e asa sa arate o hot jud in care scrie ca tatal nu primeste program ptr ca copilul nu vrea, sau ptr ca tatal nu s-a comportat cum trebuie.
Ca sa lamurim ce stabileste legea, citam:
"Art. 912
Refuzul minorului
(1) Dacă executorul constată că însuşi minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune faţă de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemna constatările sale şi pe care îl va comunica părţilor şi reprezentantului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
(2) Reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcţie de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 3 luni. Cererea se soluţionează de urgenţă în camera de consiliu, prin încheiere nesupusă niciunei căi de atac, pronunţată cu citarea părinţilor şi, după caz, a persoanei la care se află copilul. Dispoziţiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile.
urmeaza punctele 3, 4 si 5 pe care vi le-am citat deja.
Scrie undeva ca se va analiza de ce refuza minorul? Scrie macar ca vor fi avute in vedere concluziile psihologului? Scrie ca se va lua in calcul opinia copilului?
Nici vorba, se incheie glorios cu penalitatile, re citez punctul 5:
"(5) Dacă şi în cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizată din cauza refuzului minorului, creditorul poate sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul în vederea aplicării unei penalităţi..."
Ce ne spune textul? Daca si dupa consiliere minorul nu vrea sa se vada cu parintele, el parintele, adica creditorul, daca vrea cere penalitati si primeste!
Deci, ca sa primeascapenalitati trebuie sa indeplineasca 2 conditii: 1a, minorul sa nu vrea a2a: el parintele sa ceara instantei aplicarea de penalitati. Game over.
Pentru a va lamuri suplimentar intrati pe rolli.ro si scrieti la cautare program vizitare sau program legaturi personale si apucati-va sa cititi hotarari ca sa stiti singura cum stau lucrurile. Cand gasiti vreo hotarare in care sa scrie ca nu se acorda program pentru ca parintele s-a purtat necorespunzator, va rog sincer postati-o. La fel daca gasiti vreo hotarare in care judecatorul sa fi respins aplicarea de penalitati, postati-o. Din pacate va spun ca nu exista astfel de hotarari. Lectura si cercetarea va vor ajuta oricum sa va aparati, sa va formati o imagine cat mai clara si sa anticipati ce se urmareste.
Succes si sa fie bine