avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1150 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita, refuzul minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita, refuzul minorului

Buna ziua. Mama este divortata de un an, cu un copil de 14 ani pe care instanta i l-a incredintat la divort..
Copilul desi are locuinta proprietate, in ea locuieste tatal cu concubina pe motiv ca nu are unde altundeva sa se duca, tatal si-a alungat copilul, iar minorul locuieste cu chirie impreuna cu mama lui.
La divort instanta a dat vina lui exclusiva.Nemultumit, a facut apel in care singura dorinta a fost ca instanta sa stabileasca domiciliul copilului in alta casa, nicidecum in proprietatea acestuia din urma.
Acum tatal a deschis dosar pentru vizitare minor,
Pe copil nu l-a cautat de un an, nu il ajuta cu nimic financiar.
Minorul nici nu vrea sa auda de el, va fi audiat la instanta si probabil va spune ca nu vrea relatii cu tatal.
Ce pateste mama in acest caz?
pai e clar ca vrea niste bani, pentru ca isi ascunde veniturile si teoretic este la limita subzistentei :weg:
cine este cel responsabil de calculul penalitatilor?
cum poate tatal sa dovedeasca faptul ca minorul nu merge la el pentru ca e invatat de mama?
in sentinta de divort se mentioneaza clar ca mama si minorul au fost alungati din locuinta, exista sesizari la politie si la dgaspc
De ce sa ia statul bani aiurea?

Problema este ca aceasta modalitate de constrangere poate fi folosita sa se faca rau si nu bine.

E posibil sa fi auzit de obtinerea de bani prin refuzul copilului si sa actioneze in consecinta...

Din pacate legea poate produce efecte nefaste si scopul legii nu acesta ar fi trebuit sa fie...

De la 16 ani eu cred ca lucrurile se pot schimba deoarece copilul incepe sa aiba anumite drepturi in plus.Apararea se poate face intr-un mod si mai complex.

In plus, ceea ce este rau cu legea cu penalitatile este si faptul ca nu conteaza ca v-a dat afara cu copil cu tot intrucat legea nu distinge si de aceea culpa tatalui la crearea acestei situatii duce la un avantaj financiar pentru el.Adica platiti pentru fapta altuia...si acesta nu este minor ( tatal...)
Cei care au dat legea nu au gandit si au dat-o pur si simplu...
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Martie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Stimată doamnă aşa cum v-au explicat antepostatorii mei, legile actuale permit unor profitori să obţină bani pe spinarea părintelui care are în grijă copilul.În situaţia dvs., copilul este traumatizat din fragedă pruncie, de dinainte de divorţ, din cauza violenţei tatălui şi pentru că v-a gonit din casă., dar sunt cazuri în care cel cu dreptul de vizită se poartă urât cu copilul tocmai pentru a-l face să-i fie frică de el şi să refuze plecarea, pentru a putea obţine penalizări :(
cum poate tatal sa dovedeasca faptul ca minorul nu merge la el pentru ca e invatat de mama?

După teoria unor asociaţii care susţin drepturile părinţilor la care nu locuiesc copiii, vina exclusivă pentru refuzul minorului o are părintele care-l creşte; aceştia au promovat teoria alienării parentale şi au generalizat-o , iar csm a ţinut cursuri de prelucrare a instanţelor de minori cu accent pe acest aspect, prin care vina mamei se subânţelege, fiindcă la ea a locuit minorul .
Legea e clară, fără nici o portiţă de scăpare:
1.copilul refuză plecarea cu tata, executorul scrie un proces verbal, nu poate face altceva
2.Instanţa stabileşte consiliere psihologică nu mai mult de 3 luni, nu contează că minorul a mai fost la consiliere şi anul trecut, şi luna trecută - instanţa nu are de ales
3.după consiliere, se reia executarea silită, indiferent de ce a constatat psihologul (de ex. că minorul a fost bătut, batjocorit, abuzat psihic)
4.La cererea părintelui cu dreptul de vizită, se calculează penalităţile pe zile calendaristice de întârziere , ( dar nu mai mult de 3 luni) chiar dacă are program un weekend/lună, zilele se socotesc până în ziua în care copilul a plecat cu părintele la program; exemplu de calcul: a avut program în sâmbăta din 4 martie şi nu a plecat, dar pleacă în 6 mai, penalităţile nu se calculează de 2 ori 2 zile nepetrecute cu tata, ci exact 62 de zile.
Nu se ţine cont că domnul nu a plătit pensie alimentară sau că nu s-a interesat de copil 10 ani :(
De aceea vă spuneam că băiatul dvs. e mare şi probabil merge singur la şcoală, cunoaşte drumul spre casă. În caz de executare silită, în faţa executorului poate spune că el nu a spus că nu merge, de ce a venit cu executor? pleacă cu el până în oraş şi de acolo vine înapoi, că doar nu îl leagă în lanţuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Martie 2017
Martonze, utilizator
legea este aberanta in acest caz!
deocamdata nu merg pe ideea de penalizari,
executorul judecatoresc pe care l-am contactat sa imi dea si el o idee cu ce se va intampla a zis sa astept hotararea instantei si apoi vom vedea. Dupa parerea lui, ideea de alienare este o prostie!
oricum, eu nu pot sa conving un copil de 14 ani ca tatal este un Fat Ffrumos care va veni pe cal alb sa il scalde in lapte si miere...in conditiile in care el stie ce a trait...
va multumesc pentru toate sfaturile pe care mi le-ati oferit! voi relua discutia dupa ce terminam procesul
Da, deocamdata nu aveti probleme cu penalitatile iar eu v-am explicat de ce este bine sa se intarzie pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa se poata pune in executare.
Aici e important sa lucrati.

Cat priveste plecarea copilului de 14 ani cu tatal si dupa 10 minute acesta sa plece singur acasa este o varianta cat se poate de simpla si de viabila.Martonze a aratat foarte bine.
Nu cunosc niciun caz in care instanta ar putea aprecia ca...tot mama este de vina...dar nu ar fi exclus sa fie asa...
Practic este o situatie juridica care duce spre absurd...asa cum se observa clar...

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Se ia sau nu în considerare într-un proces civil o expertiză psihiatrică a minorului? Martonze Martonze Bună ziua, În procesul de modificare a programului de relaţii cu copilul, tatăl cere expertizarea psihiatrică a acestuia la Serviciul de medicină ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului ZorbaGrecu ZorbaGrecu Buna seara Va solicit explicatii referitor la aceasta infractiune prevazuta in vechiul cod penal dar in cel actual : Art. 379 (1) [i]Reţinerea de ... (vezi toată discuția)