avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Numire curator prin instanta de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Numire curator prin instanta de judecata

Buna ziua,

Ma poate ajuta cineva cu un model de actiune in instanta prin care tatal unei minore doreste sa fie numit curatorul acesteia pentru a se putea demara la registrul comertului procedura de continuare a societatii cu mostenitorii si pentru ca minora sa poata fi reprezentata ca si asociat pana cand implineste varsta legala?

Mentionez faptul ca din partea primariei nu am primit niciun ajutor in acest sens iar notarul care a facut succesiunea la acel moment spune ca nu ma mai poate ajuta deoarece nu mai sunt in procedura succesiunii, insa nici la momentul succesiunii nu s a sesizat in acest sens din oficiu potrivit art. 150 (3) NCC.


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: madalina bobeica , utilizator 14:48, 20 Martie 2017
da, tatal si doar el detine parti sociale la acea societate.
Deoarece tatal are propriile interese in firma respectiva si poate avea intentii prezumate de a-si prejudicia copilul minor, in favoarea sa, se impune numirea unui curator special. Acesta poate fi si tatal, dar toate actiunile lui in numele minorului vor fi avizate si controlate atent de autoritatea tutelara, care are atributiile unei instante de tutela, deocamdata.
Cu privire la bunurile minorului(patrimoniu) se aplica regulile de la tutela-art.502 C.c.. Am situatie concreta in care fiica e si tutorele mamei interzisa judecatoresc, dar pentru toate actele in care are si ea propriile interese, s-a desemnat curator special de catre Autoritatea tutelara si cu dispozitie punctuala a acesteia pentru fiecare act in parte.
Dacâ tatâl este minoritar în mixul de actionari, conflictul de interese este actat!
Dacâ cumulul de actiuni, copilul minor + pârinte, dépâseste pragul statutar al societâtii definind actionarul majoritar cu putere decizionarâ existâ riscul ca pârintele sâ nu gestioneze în bun "tatâ de familie", deci interesele copilului vor trebui apârate si raporturi anuale vor trebui prezentate autoritâtii de tutelâ.
În caz contrar ar trebui stiut dacâ tatâl este actionar majoritar cu putere de decizie conf statutului societâtii (caz în care conflictul nu mai poate avea loc).
si eu am avut aceeasi speta, fara sa detin parti sociale in societate ci numai minorii si tot prin judecatorie a fost numit un curator special (o cunostinta) pentru copii, dupa ce initial mi-a respins numirea ca si curator special (ca mama se pare ca as fi avut un interes)

Alte discuții în legătură

Cine este reprezentantul legal al copilului?! cher cher Un copil ce provine din relatia de concubinaj a parintilor( recunoscut de tata), mosteneste dupa moartea tatalui jumatate dintr- o casa si suma de bani. Casa ... (vezi toată discuția)
Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)
Tutela acordata bunicilor atunci cand un parinte e in viata Iuliaiudit Iuliaiudit Buna seara. In acest an mi-a decedat sotul. Cei doi copii minori pe care ii avem au ramas in grija mea. La cateva luni dupa moartea lui am vrut sa vand ... (vezi toată discuția)