avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Alegeri comitet executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Alegeri comitet executiv

Azi 15.03.2017, a avut loc sedinta extraordinara reconvocata a adunarii generale a asociatiei de proprietari (bloc cu 4 scari si 58 apartamente) pentru alegeri comitet executiv si comisie de cenzori, dat fiind faptul k fostii membrii ai comitetului executiv s-au mutat sau au decedat in urma cu mai multi ani.
La adunare au participat initial 10 persoane si au fost alese 3 persoane in comitetul executiv cu nr egal de voturi. Dintre cei 3 alesi 2 sunt proprietari si al treile (eu) sunt fiul al unuia dintre proprietari. Ceilalti 2 alesi nu vor sa isi asume nici unul functia de presedinte, insa ambii sunt de acord k eu sa imi insusesc aceasta functie daca legea permite.
Care sunt demersurile in acest sens.
Mentionez k locuiesc in acest condominium de 30 de ani.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:09, 1 Aprilie 2017
@cyan

In Romania orce venit este supus taxelor.



 Sub aspectul contribuţiilor sociale obligatorii, potrivit art. 296^4 alin. (1) din titlul IX^2 „Contribuţii sociale obligatorii” al Legii nr. 571/2003, persoanele fizice pentru câştigul brut realizat din activităţi dependente datorează contribuţiile sociale individuale, astfel: − contribuţia individuală de asigurări sociale - 10,5% − contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate -5,5% − contribuţia individuală la bugetul asigurărilor de şomaj - 0,5%

EXCEPTII DE LA DATORAREA CONTRIBUTIILOR:

1. PENSIONARII: La art. 296^16 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal se precizează că pentru veniturile din activităţi dependente realizate de persoanele fizice, care au calitatea de pensionari nu se datorează contribuţia individuală de asigurări pentru şomaj şi nici contribuţia la bugetul asigurărilor de şomaj datorată de angajator.
2. PRESEDINTELE si CENZORUL: La art. 296^16 alin. (4) lit. b) se precizează că pentru veniturile din activităţi dependente realizate de catre presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari in baza contractului de mandat, nu se datoreaza contributia individuala
de asigurari pentru somaj si nici contributia la bugetul asigurarilor de somaj datorata de angajator.
Suntem in 2017, codul fiscal a fost aprobat prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Ce preferati, neplata unor contributii ptr un cenzor care trece cu vederea respectarea legii de catre presedinte si admnistrator sau plata unei firme de cenzorat careia ii puteti solicita despagubiri in cazul nerespectarii clauzelor contractuale?

Cele mai multe probleme intr-o asociatie apar pentru ca cenzorii nu isi indeplinesc atributiile de verificare a gestiunii financiar contabile, eu inteleg in primul rand prin asta verificarea platilor catre furnizori.

Este adevarat ca si comitetul are obligatia de a verifica incasarile si platile dar in lege se mentioneaza ca "supravegheaza situatia incasarilor si a platilor lunare", in timp ce cenzorii "verifica".

In plus cenzorul este angajat de catre comitet si trebuie sa aiba studii de specialitate, membrii comitetului nu sunt obligati sa aiba o pregatire anume, pot avea si 4 clase sau pot fi analfabeti.

In opinia mea este o scapare in lege, cenzorul intern trebuie sa aiba cel putin studii medii (art 21-2) iar cel extern trebuie sa aiba studii de specialitate (art. 21-1).

O persoana care are numai studii medii (liceu cu sau fara diploma de bac) fara a urma cursurile unui liceu de specialitate (profil economic) nu poate indeplini atributiile unui cenzor din lege.

Cum verifica un cenzor intern o gestiune financiar-contabila daca a urmat un liceu cu profil tehnologic sau sportiv?

Cea mai buna solutie, cenzor extern de specialitate!
Clar firma de cenzorat. Deja am vb si pt 6 lei de apartament sinun contract pe 2 ani, bonus imi va verifica si un an in urma.
Cyan dixit :"Daca nu ati avut imputernicire si ati votat atunci hotararile ag(r) sunt nule.
Iar daca a fost contorizat atat votul dvs cat si al parintelui iar nu este in regula.
Toate deciziile comitetului ex din care ati face parte vor fi nule de drept ptr ca nu aveti dreptul sa faceti parte din CEx". Poate ne explicati si noua cum e cu regimul nulitatii in dreptul civil!! A propos dl Cyan aveti inregistrata o firma de cenzorat pe nmele dvs.?
gambette a scris:

A propos dl Cyan aveti inregistrata o firma de cenzorat pe nmele dvs.?


Da, am. Una de cenzorat si una de administrare imobile.
In viitorul apropiat vreau sa deschid filiale in Italia si Spania iar in cel departat in Australia, insula Kiribati, Trinidad si Tobago.

Alte discuții în legătură

Din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari pot face parte reprezentati ai proprietarilor justexpect justexpect La o Adunare Generala a Asociatiei de Proprietari, la care erau prezenti reprezentati ai unor membri ai asociatiei de proprietari, acesti reprezentati au ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie de proprietari vlsdan vlsdan Presedintele asociatiei de proprietari este ales obligatoriu din randurile proprietarilor sau poate fi un membru de familie al unui proprietar ori alta ... (vezi toată discuția)
Situatie asociatie proprietari andra_pm andra_pm Asociatia de proprietari in care ma aflu are 59 de membri (intre care si Dezvoltatorul imobilului), si de 156 apartamente (dintre care 48 detinute de ... (vezi toată discuția)