Azi 15.03.2017, a avut loc sedinta extraordinara reconvocata a adunarii generale a asociatiei de proprietari (bloc cu 4 scari si 58 apartamente) pentru alegeri comitet executiv si comisie de cenzori, dat fiind faptul k fostii membrii ai comitetului executiv s-au mutat sau au decedat in urma cu mai multi ani.
La adunare au participat initial 10 persoane si au fost alese 3 persoane in comitetul executiv cu nr egal de voturi. Dintre cei 3 alesi 2 sunt proprietari si al treile (eu) sunt fiul al unuia dintre proprietari. Ceilalti 2 alesi nu vor sa isi asume nici unul functia de presedinte, insa ambii sunt de acord k eu sa imi insusesc aceasta functie daca legea permite.
Care sunt demersurile in acest sens.
Mentionez k locuiesc in acest condominium de 30 de ani.
Lasand gluma la o parte raspndeti la intrebarea principala cea cu nulitatea hotararilor AG daca un neproprietar este ales membru al CE al asociatiei de proprietari.
@gambette, orice act care produce efecte juridice si care nu a fost emis cu respectarea legii se considera ca poate fi nul. Nu sunt jurist sau avocat sa dau explicatii punctuale dar este logic ca un act emis fara respectarea legii nu poate produce obligatii juridice sau de alta natura.
Presedintele reprezinta asociatia, este lreprezentantul egal al asociatiei. Dar cum el a fost ales nelegal se intelege ca documentele si deciziile semnate de el nu sunt legale.`
Art. 31
(1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.
Un presedinte de asociatie care nu a fost ales cu respectarea prevederilor legale poate fi oricand tras la raspundere pentru deciziile luate si pentru producerea prejudiciilor proprietarilor.
V-am spus parerea mea, acum raspundeti si dvs la intrebarile de mai jos:
1. Daca nu a fost ales legal presedintele poate reprezenta asociatia in instanta sau in contractele incheiate cu furnizorii?
2. Presedintele neproprietar angajeaza un administrator fara atestat. Decizia angajarii este legala sau nu?
Cyan argumentatia in care va lansati este eronata porniti de la o premiza falsa cand afirmati ca" Presedintele reprezinta asociatia, este lreprezentantul egal al asociatiei. Dar cum el a fost ales nelegal se intelege ca documentele si deciziile semnate de el nu sunt legale." Daca conditiile de procedura ale alegerii presedintelui au fost indeplinite de ce este ilegala alegerea lui? Raspuns 1: Da o poate reprezenta atat timp cat nu exista o dispozitie a instantei privind intreruperea executarii hotararii prin care a fost ales.
2: Art. 35 L230/2007
(1) Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari sau care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplica in mod corespunzator prevederile art.21 alin.(2) si art.22 din prezenta lege.
Atunci se poate lua de pe strada orice trecator si pus presedinte la asociatie.
Iar daca nu contesta nimeni in instanta in termenul de 45 zile se poate considera ca tanti Aglaia care isi plimba intamplator catelul in momentul alegerilor din asociatie are drepturi depline sa reprezinte asociatia.
La prima intrebare ati raspuns cu "da", la a doua ati dat un raspuns tip parlamentar.
Inteleg ca fiind ales legal atunci si decizia de a angaja un administrator fara atestat este legala.