avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am fost disponibilizat fara demisie sau concediere, ce ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am fost disponibilizat fara demisie sau concediere, ce pot face?

am lucrat intr-o firma de distributie si la 1 iulie am fost data afara pe motiv ca se reduc cheltuielile, ca treaba nu mai merge, bla,bla.totul s-a facut verbal, fara demisie din partea mea, fara nimic scris din partea lor.au trecut 2 luni si jumatate si eu nu am nici acum cartea de munca.ce pot face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 12:48, 16 Septembrie 2009
Contractul de munca nu se desface verbal: nu trebuia sa acceptati concedierea fara macar o hartie, hartiuta pe care sa scrie ca incetaza contractul indiferent de motiv, de promisiuni, de orice.
Acuma, ce s-a intamplat s-a intamplat, asta e, haideti sa vedem cum se drege:
1. mergeti la ITM, si intrebati daca s-a depus ceva sau nu: decizie de inceatre contract, cartea dvs. de munca, sau chiar vedeti daca ati avut contract de la bun inceput.
2. reveniti sa ne spuneti ce ati aflat la ITM, lucrurile vor fi mai clare atunci
3. exista mai multe variante "uzuale" prin care puteati fi concediata:
a) desfiintare/rstructurare de post, ceea ce va da dreptul la somaj, daca indepliniti si celelalte conditii.
In cazul acestui tip de concediere, ar fi trebuit sa primiti un preaviz de 20 de zile (prin hartie scrisa, pe care sa o semnati), si minim un salariu compensator.
b) demisie sau incetare cu acordul partilor.
asta ar presupune ca angajatorul sa fi avut o cerere de-a dvs., sau sa fi falsificat una, in care sa va dati demisia.
nu primiti salariu compensator, nici somaj, in aceste cazuri
c) disciplinar: pentru absente, in cazul dvs.
Se mai intampla ca patronul sa zica "de maine nu mai vii la munca, esti concediat", dar sa nu de nimic in scris, si nici sa nu mai recunoasca ce a zis.
Si va lasa asa, o zi, doua, o saptamana, o luna, dupa care "hopa, cutare n-a mai venit la lucru, nu e in concediu, nici in medical, deci lipseste nemotivat, deci hai sa-l dam afara". Dvs., neavand nici o dovada ca v-a zis sa nu mai veniti la lucru, nu prea ati avea cum sa va aparati...
Nici aici nu se da somaj, nici salariu compensator...
4. Indiferent cum ati fost concediata, trebui sa primiti (in afara de praviz, sau alte hartii), o decizie de concediere. Neaparat scrisa, si o primeati fie sub semmnatura direct la lucru, fie va venea prin posta, cu confirmare de primire.
Asa este legal.
5. Poate ca de fapt nici nu v-a fost incetat contractul, si sunteti inca angajata...
6. Orice aflati la ITM, si oricate ilegalitati ar fi facut firma (o gramada, numai la prima vedere), nu este timpul pierdut pentru o contestatie in instanta.
Se face in 30 de zile de cand ati primit decizia de concediere (nu de cand nu v-ati mai dus la lucru). Cum nu ati primit o astfel de decizie, inca nu a trecut termenul, si mai sunt unele sanse sa indreptati ceva.
Daca veti lua o copie dupa decizia de la ITM, atunci incep se curga cele 30 de zile.
7.V-ati gandit sa sunati la firma sa intrebati ce si cum? Poate exista o explicatie foarte simpla (zic si eu, fara sa cred pre mult...)

Repet, totul depinde de ce aflati la ITM, eu incerc sa ma gandesc la scenarii posibile, dar nu stii niciodata. In afara de cele da mai sus, mai sunt multe variante, legale sau pe langa lege: inventivitatea patronilor uneori depaseste orice previziune.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva Apollo_ro Apollo_ro Buna ziua La 1 octombrie firma la care lucrez a disponibilizat 100 de angajati. Acum, dupa mai bine de o luna, firma refuza sa elibereze cartile de munca, ... (vezi toată discuția)
Preaviz Lary_13 Lary_13 Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)