avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... OU 148/13.11.2005 -Stimulent pentru inceperea lucrului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

OU 148/13.11.2005 -Stimulent pentru inceperea lucrului din concediul de crestere a copilului ?

Eu sunt in concediu de crestere a copilului de 1 an si 6 luni si vreau sa ma intorc la serviciu de la 1 ianuarie dar in alta parte decat la firma care mi-a platit pana acum indemnizatia, . Deja mi-am facut lichidarea si incheierea concediului cu data de 1 ianuarie 2006, de cand intra in vigoare OU 148 care stipuleaza un stimulent de 300RON pt mamicile care lucreaza in timpul de 2 ani dupa nastere. intrebarea mea este daca ma incadrez in OU si daca sa cer acest stimulent si cum ? Depun cerere la angajator sau la primarie. Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2005
anaradut, utilizator
Cel mai recent răspuns: sirbu elena , utilizator 19:37, 30 Octombrie 2006
cred ca m-am lamurit si eu si te pot lamuri si pe tine in privinta acestor tichete de cresa.
1. in primul rand vorbim de tichete de cresa si de aceea se vor acorda pana la implinirea varstei de 3 ani;
2. tu ai dreptul la aceste tichete de cresa din momentul in care nu mai beneficiezi de indemnizatia de crestere a copilului de pana la 2 ani, ceea ce inseamna ca de acum 1 an de zile poti beneciz de acest bonus din partea angajatorului. legea mai spune ca "valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii acordata conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, si cu stimulentul care se acorda la reluarea activitatii in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile ulterioare" de unde eu inteleg ca beneficiezi de tichete si in cazul in care te intorci la munca inainte de implinirea vartei de 2 ani de catre copil si beneficiezi de stimulentul prevazut de og 148/2005;
3. legea 193/2006 spune ca tichetele de cresa pot fi utilizate in relatia cu cresele cu care unitatile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.
sper sa te fi lamurit intr-o mare masura. daca mai ai si alte intrebari, te astept.
in privinta problemei ridicate de o_mirela, ea vorbeste de stimulent si nu de tichete de masa. e adevarat ca sumele sunt aceleasi si pentru tichete si pentru stimulent, dar ea spune de stimulent. cred ca ari fi bine sa ne lamureasca ea.
Hai sa o luam metodic :)

Am nascut. Stau cele 126 sau 128 de zile (nu mai stiu exact) acasa (daca nu cumva mi-am luat din el inainte sa nasc) si apoi ma hotarasc sa ma intorc la munca.
Situatia prezentata este cazul meu deci e verificata. Cand ma intorc la munca intrucat am dreptul legal la 2 ani de concediu crestere copil solicit stimulentul de 300 RON.

Din pacate pt mine legea s-a dat destul de tarziu si am beneficiat de el dupa 1 an dar tot mi s-a dat cu toate ca stiu o groaza de mamici care necunoscand aceasta lege stau la job si nu iau acesti bani pt ca nimeni nu le spune.

Iei acest stimulent pana face copilul 2 ani indiferent daca este la cresa sau nu. Il iei pt ca te-ai intors la munca.

PS: Mie mi s-a dat acest stimulent si retroactiv pe 2 luni ianuarie februarie 2006 intrucat ei inca habar nu aveau ce trebuie facut si s-au intarziat hartiile (nu aparusera normele iar eu cererea am depus-o prin martie)... Deci daca se mentine procedura vei primi retroactiv pe per incepand de cand ai inceput serviciul pana cand puiul face 2 anisori.

Daca pe perioada aceasta de 2 ani sau 3 ani (aici am eu nelamurire daca se acorda si pe perioada de la 2 la 3 ani) duci copilul la cresa, primesti si acele tichete de cresa de 300 RON care se folosesc DOAR pt a plati cresa.

So.. sper ca acum sa se inteleaga.. Singura mea nelamurire e daca tichetele se acorda si pe perioada de la 2 la 3 ani chiar daca copilul nu e cu handicap.. doamne fereste.

Viv
redau art. 3 alin. 2 si art. 4 alin. 4 din L193/2006:
"(2) Suma individuala acordata pentru cresterea copilului pâna la implinirea vârstei de 3 ani sub forma tichetelor de cresa se asigura integral din costuri de catre angajator."
"(4) Valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii acordata conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, si cu stimulentul care se acorda la reluarea activitatii in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile ulterioare. "
sper ca acum sa te fi lamurit: primesti tichete pana face bebe trei ani. nu stiu de unde ti-a venit ideea ca ai beneficia de acest bonus numai pana la implinirea de catre bebe a varstei de 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare cic vs reintoarcere la munca mona_lisa mona_lisa Buna ziua! Sunt angajata unei societati de asigurari in acest moment in concediu de crestere a copilului. Ce drepturi am in cazul in care doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou pt mamicile aflate in cic enis enis Mamicile profesoare aflate in cic primesc tichete cadou? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 77way 77way Buna seara. Am nascut pe 14 decembrie 2010 si pe 1 decembrie 2012 ma intorc la serviciu. Spuneti-mi va rog daca mai primesc indemnizatie in luna decembrie? Si ... (vezi toată discuția)