avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... OU 148/13.11.2005 -Stimulent pentru inceperea lucrului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

OU 148/13.11.2005 -Stimulent pentru inceperea lucrului din concediul de crestere a copilului ?

Eu sunt in concediu de crestere a copilului de 1 an si 6 luni si vreau sa ma intorc la serviciu de la 1 ianuarie dar in alta parte decat la firma care mi-a platit pana acum indemnizatia, . Deja mi-am facut lichidarea si incheierea concediului cu data de 1 ianuarie 2006, de cand intra in vigoare OU 148 care stipuleaza un stimulent de 300RON pt mamicile care lucreaza in timpul de 2 ani dupa nastere. intrebarea mea este daca ma incadrez in OU si daca sa cer acest stimulent si cum ? Depun cerere la angajator sau la primarie. Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2005
anaradut, utilizator
Cel mai recent răspuns: sirbu elena , utilizator 19:37, 30 Octombrie 2006
as vrea si eu o lamurire: este posibil ca unei persoane care are in cele 12 luni anterioare nasterii copilului lucrate doar 11 luni si 3 zile, sa nu i se acorde indemnizatia de crestere a copilului?
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2006
alexxadavyd, utilizator
da, atata timp cat ordonanta prevede 12 luni, poate sa nu ii acorde indemnizatia pentru concediu de maternitate.
Am o nelamurire in legatura cu stimulentul pentru cresterea copilului... Eu tocmai am reluat serviciul dupa 9 luni de stat acasa cu bebe si am depus dosar pentru acordarea stimulentului de 3oo RON. Am inteles ca legea spune (mai nou) ca pentru a beneficia de acesti bani trebuie sa aduci dovada ( factura) de la cresa unde iti duci copilul, insa eu l-am lasat cu mama ... Daca este cumva adevarat ceea ce am auzit... e o mare pacaleala ceea ce statul face cu tinerele mamici...
din cate cunosc eu, cresele nu primesc copii mai mici de 6 luni. cum ar putea cineva sa imi pretinda sa duc dovada de la cresa daca eu ma intorc in campul muncii doar dupa 3 luni?????? mi se pare aberant.
Din cate stiu eu este vorba despre altceva... E vorba despre tichetele de cresa in valoare de 300 RON. Stimulentul este altceva. Stimulentul se acorda daca te intorci la munca pe perioada celor 2 ani. Tichetele de cresa se acorda daca nu esti in concediu de crestere copil si duci copilul la cresa si este aditional stimulentului. Sper sa nu ma insel dar in lege asa scrie:
"Valoarea tichetelor de creşă se cumulează cu alocaţia destat pentru copii acordată conform prevederilor Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, şi cu stimulentul care se acordă la reluarea activităţii, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului cu modificările ulterioare."

Ce nu inteleg eu este daca se acorda doar pana la 2 ani sau pana la 3 ani (nu numai in caz de handicap).
"Tichetele de creşă se acordă angajaţilor care nubeneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3ani în cazul copilului cu handicap"

Aceeasi lege spune:
"(2) Suma individuală acordată pentru creşterea copilului pânăla împlinirea vârstei de trei ani sub forma tichetelor de creşă, se asigură integral din costuri de către angajator."

1. Si adica? Voi ce intelegeti? Se da doar pana la 2 ani sau pana la 3 ani?
Eu sunt in situatia in care fetita maine face 2 anisori. Mai am oare dreptul la aceste tichete daca o duc la cresa?

2. Si o alta intrebare.. Oare numai la unitatile administrative de "stat" functioneaza? Se pot oare folosi si in cadrul creselor particulare?

So.. am lamurit o intrebare si am pus doua :)
Daca cineva stie raspunsul astept cu viu interes :)

Alte discuții în legătură

Renuntare cic vs reintoarcere la munca mona_lisa mona_lisa Buna ziua! Sunt angajata unei societati de asigurari in acest moment in concediu de crestere a copilului. Ce drepturi am in cazul in care doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou pt mamicile aflate in cic enis enis Mamicile profesoare aflate in cic primesc tichete cadou? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 77way 77way Buna seara. Am nascut pe 14 decembrie 2010 si pe 1 decembrie 2012 ma intorc la serviciu. Spuneti-mi va rog daca mai primesc indemnizatie in luna decembrie? Si ... (vezi toată discuția)