avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... OU 148/13.11.2005 -Stimulent pentru inceperea lucrului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

OU 148/13.11.2005 -Stimulent pentru inceperea lucrului din concediul de crestere a copilului ?

Eu sunt in concediu de crestere a copilului de 1 an si 6 luni si vreau sa ma intorc la serviciu de la 1 ianuarie dar in alta parte decat la firma care mi-a platit pana acum indemnizatia, . Deja mi-am facut lichidarea si incheierea concediului cu data de 1 ianuarie 2006, de cand intra in vigoare OU 148 care stipuleaza un stimulent de 300RON pt mamicile care lucreaza in timpul de 2 ani dupa nastere. intrebarea mea este daca ma incadrez in OU si daca sa cer acest stimulent si cum ? Depun cerere la angajator sau la primarie. Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2005
anaradut, utilizator
Cel mai recent răspuns: sirbu elena , utilizator 19:37, 30 Octombrie 2006
mai departe iti arat articolele din normele de aplicare ale OUG 148/2005 care reglementeaza termenle in care se acorda stimulenteul:
Art. 17. - (1) Cererile prevazute la art. 15 se solutioneaza în termen de 15 zile lucratoare de la data înregistrarii la directia teritoriala, prin decizie de aprobare sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv.
(2) Decizia prevazuta la alin. (1) se comunica solicitantului în termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii, direct sau prin posta, si se întocmeste potrivit modelului prevazut în anexele nr. 2a) si 2b).

Art. 19. - (1) Plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, a stimulentului si a alocatiei de stat pentru copii se efectueaza începând cu luna urmatoare aprobarii cererii prin decizie a directorului executiv.

pai sunt termene si termene..
Caz concret: Eu am nascut in Octombrie 2004. Teoretic mai am dreptul la stimulent pana in Octombrie 2006 pentru ca am inceput serviciul din Februari 2005.
Am depus dosarul la Directia aia de Protectie Copil pe data de 25 ianuarie (asta pentru ca EI au deschis biroul abia pe 13 ianuarie si a durat pana am cules informatia cu ce trebe sa cuprinda dosarul).
Deci, teoretic ordonanta intra in vigoare cu 1 ianuarie. Tot teoretic am dreptul la stimulent pentru perioada ianuarie 2006 - octombrie 2006.

Art. 19. - (1) Plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, a stimulentului si a alocatiei de stat pentru copii se efectueaza începând cu luna urmatoare aprobarii cererii prin decizie a directorului executiv.

Asta se refera doar la plata efectiv... Dar suma?? Este retroactiva din 1 ianuarie? De cand intra in vigoare ordonanta? Sau este retroactiva de la data depunerii dosarului? Sau de la data aprobarii? Sau pur si simplu pierd 2 luni de stimulent si voi lua in martie 1 sg stimulent pe martie fara retroactiv pentru ca e o "plata" la luna dupa aprobare?
Incurcate si "printre randuri" sunt legile astea....

daca ai depus dosarul pana pe 20 ale lunii ianuarie, pana pe 10 feb. primaria le trimite catre casa de asigurari pana pe 10 feb, aici sau 15 zile, se intorc la primarie si in termne de 5 zile ei trebuie sa-ti comunice decizia. Deci pe la inceputul lui marite o sa primesti decizia.
oki.. asta am inteles. se refera la decizie. Problema este.. Se da retroactiv pentru perioada cat a durat toata hartogaria asta? O luna dupa ce iau ei decizia.. juma de luna pana iau ei decizia si tot asa.
Adica, iau direct stimulentul pentru martie si pierd stimulentul pentru ianuarie, februarie? Sau mi se da retroactiv?
PS: Nu am putut depune pana pe 20 pentru ca cei de la Directie nici nu stiau pe ce lume sunt pe data de 13 cand au deschis biroul. S-au luminat spre sfarsitul lunii. De-aia a duart si am depus pe 25, pentru ca ei au zis ca se accepta cereri pana pe 31 intrucat ei sunt vinovati de intarziere.
dar nu cred ca ai depus corect dosarul pentru acordarea stimulentului pentru ca, uite ce spune art 15 alin. (1) Cererea privind acordarea drepturilor prevazute de ordonanta de urgenta, însotita de actele doveditoare, se depune, dupa caz, de una dintre persoanele îndreptatite, la primaria localitatii sau, dupa caz, la primaria sectorului municipiului Bucuresti, în a carei raza teritoriala are domiciliul sau, dupa caz, resedinta. din OUG 148/2005.

Alte discuții în legătură

Renuntare cic vs reintoarcere la munca mona_lisa mona_lisa Buna ziua! Sunt angajata unei societati de asigurari in acest moment in concediu de crestere a copilului. Ce drepturi am in cazul in care doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou pt mamicile aflate in cic enis enis Mamicile profesoare aflate in cic primesc tichete cadou? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 77way 77way Buna seara. Am nascut pe 14 decembrie 2010 si pe 1 decembrie 2012 ma intorc la serviciu. Spuneti-mi va rog daca mai primesc indemnizatie in luna decembrie? Si ... (vezi toată discuția)