avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
V am scris primele 5 grile din cartea pe care v-am recomandat-o!

I. Teoria actului juridic civil. Prescriptia extinctiva
1. Intra in categoria incapacitatilor civile speciale:
a) interzicerea dreptului de a fi tutore sau curator;
b) interzicerea drepturilor parintesti;
c) dobândirea de catre tutore a unor bunuri din patrimoniul celui aflat sub tutela.
2. Nu au capacitatea de a primi donatii:
a) persoana fizica neconceputa si organizatiile care au dobândit personalitate juridica;
b) medicii si farmacistii si persoanele care practica ilegal profesia de medic sau farmacist, care au tratat o persoana in boala de care a decedat;
c) minorii si persoanele puse sub interdictie.
3. Constituie eroare obstacol situatia in care:
a) instrainatorul a facut dovada ca a dorit sa incheie un contract de intretinere si nu de vânzare-cumparare;
b) o persoanä dobândeste prin cumparare o bijuterie crezând ca este din aur, dar in realitate este din bronz;
c) o parte crede ca a cumparat un imobil care se afla situat in Bucuresti, iar cealalta parte crede ca a vândut imobilul situat in Cluj.
4. Constituie error in substantiam situatia când:
a) o persoana se obliga sa plateasca o datorie care nu existä;
b) o parte vinde un pian cu placa de fier, iar cealalta parte este convinsa ca a cumparat pianul cu placa de bronz;
c) o parte crede ca a cumparat autoturismul proprietarului, marca ,,Opel”, iar proprietarul a inteles ca este vorba despre autoturismul marca ,,Ford”.
5. Dolul:
a) e o eroare provocata;
b) poate interveni in momentul incheierii actului;
c) e o eroare spontana.

1 c
2 b
3 a
4 b
5 a
I. Teoria actului juridic civil. Prescriptia extinctiva
1. Intra in categoria incapacitatilor civile speciale:
a) interzicerea dreptului de a fi tutore sau curator;
b) interzicerea drepturilor parintesti;
c) dobândirea de catre tutore a unor bunuri din patrimoniul celui aflat sub tutela.
2. Nu au capacitatea de a primi donatii:
a) persoana fizica neconceputa si organizatiile care au dobândit personalitate juridica;
b) medicii si farmacistii si persoanele care practica ilegal profesia de medic sau farmacist, care au tratat o persoana in boala de care a decedat;
c) minorii si persoanele puse sub interdictie.
3. Constituie eroare obstacol situatia in care:
a) instrainatorul a facut dovada ca a dorit sa incheie un contract de intretinere si nu de vânzare-cumparare;
b) o persoanä dobândeste prin cumparare o bijuterie crezând ca este din aur, dar in realitate este din bronz;
c) o parte crede ca a cumparat un imobil care se afla situat in Bucuresti, iar cealalta parte crede ca a vândut imobilul situat in Cluj.
4. Constituie error in substantiam situatia când:
a) o persoana se obliga sa plateasca o datorie care nu existä;
b) o parte vinde un pian cu placa de fier, iar cealalta parte este convinsa ca a cumparat pianul cu placa de bronz;
c) o parte crede ca a cumparat autoturismul proprietarului, marca ,,Opel”, iar proprietarul a inteles ca este vorba despre autoturismul marca ,,Ford”.
5. Dolul:
a) e o eroare provocata;
b) poate interveni in momentul incheierii actului;
c) e o eroare spontana.

raspunsurile din carte sunt urmatoarele:
1 c
2 b
3 a,c
4 b
5 a,b
adrin a scris:

deci fertilitatea si lipsa copiiilor e o incapacitate?

reiau - sunt fertil, nu am copii si vreau sa donez pt "o clipa'' un bun (motive se gasesc multe) stiind f bine ca daca il vreau inapoi se poate. Deci donez sub conditia potestativa sa fac ce pot face cand vreau... Discutia se poate invarti intre caracterul pur sau simplu al conditiei... cu toate ca mie mi se pare mai pur decat simplu...:)

edit..nu e mixt, caci pe mine ma intereseaza bunul, nu persoana. poate fi oricine...

pentru a face un copil este nevoie de doua persoane, obligatoriu, deci nu poate fi vorba de o conditie potestativa pura sau simpla ci de o conditie mixta.
:) Daca ti-as dona eu ceva sub conditia rezolutorie sa fac un copil (indiferent cu cine, si oricum e devreme si pt mine sa stiu...), te-ai simti la adapost de revocare? dar poate e si conceput la momentul donatiei, dar dat fiind ca interesul copilului e sa fie considerat inexistent, revocarea e la fel de inevitabila. Si se naste copilul, spune-mi, cum te aperi tu de actiunea in restituire? invocand conditia mixta??? Oricum, nu stiu voua, dar mie mi s-a parut f ciudata cauza asta de revocare inca de cand am auzit-o prima data...
1.in cazul gestiunii intereselor altuia:
a)gerantul este obligat sa dea socoteala geratului cu privire la operatiunile efectuate;
b)geratul este obligat sa ratifice gestiunea,daca aceasta i-a fost utila;
c)gerantul are un drept de retentie in limita cheltuielilor efectuate pt gerat.

2. actiunea intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza:
a)este prescriptibila in termen de 3 ani de la data la care a fost facuta plata;
b)presupune, printre alte conditii, micsorarea unui patrimoniu pe seama maririi altui patr;
c)presupune, printre alte conditii, ca plata a fost facuta din eroare.

3. raspunderea este solidara:
a)in cazul rasp contractuale in privinta obligatiei de plata a daunelor;
b)in cazul coautoratului la raspunderea civila delictuala
c) intotdeauna in materie delictuala;

4. daca in contract a fost prev o clauza penala:
a) in caz de neexecutare a obligatiei decatre debitor, creditorul poate cere fie indeplinirea oblig, fie clauza penala;
b) debitorul poate refuza executarea oblig, oferind clauza penala;
c)nici debitoul, nici creditorul nu au dreptul de a opta intre indeplinirea obligatiei si clauza penala.

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Manuale recomandate admitere magistratura lyl02 lyl02 Este vorba despre admniterea in magistratura a a candidatilor care au o vechime de 5 ani, nu de admiterea la INM. Va rog sa-mi recomandati manuale, ... (vezi toată discuția)