Renta viagera:
a. presupune indivizibilitatea activa si pasiva a obligatiei de plata a rentei, avand caracter alimentar
b. e nula daca in momentul constituirii ei cu titlu gratuit, credirentierul incetase din viata, acceptand oferta
c. e nula cand tertul-beneficiar in favoarea cariua s-a stipulat renta, constituita cu titlu gtatuit, decedeaza, bolnav fiind, in a 20-a zi de la data constituirii
d. in ipoteza de la pct. c), renta se poate plati si stipulantului.
a) Obiectul prestaţiei credirentierului poate să fie atât un bun imobil, cât si un bun
mobil, inclusiv o sumă de bani, iar obiectul obligaţiei debirentierului va consta într-o sumă de bani (sau anumite cantităţi de bunuri fungibile), plătibilă la anumite intervale de timp (deci poate avea si caracter alimentar - nu se confunda cu intretinerea care presupune o obligatie complexa alimente, haine, locuinta etc.) Indivizibilitatea se retine din situaţia în care în calitate de debirentieri stau mai multe persoane, credirentierul putand să pretindă renta de la oricare dintre ei, iar cel care a plătit se poate regresa împotriva celorlalţi (obligaţie indivizibilă cu pluralitate de debitor).
b) odata ce credirentierul a decedat chiar daca a acceptat obligatia de a presta renta viagera se stinge- de altfel subliniata in chiar denumirea ei- obligatia nu subzista decat pe durata vietii (de aici denumirea de renta
viagera)iar daca obligatia nu s-a executat atunci devine nul.Vezi explicatia de la punctul c). Alta este situatia cand moare debirentierul, obligatia de plata se transmite mostenitorilor acestuia pana la moartea credirentierului.
c)-În cazul în care credirentierul (sau terţul de viaţa căruia părţile leagă existenţa
contractului) era decedat la data încheierii acestuia sau dacă constituirea rentei s-a făcut în favoarea unei persoane bolnave, care a decedat din cauza acelei boli în următoarele 20 zile de la încheierea contractului, acesta este nul (art. 1644-1645 C. civ).
d) renta viagera are cracter personal nu se transmite mostenitorilor prin urmare nu se va plati nici stipulantului.
:) -Eu cam asa vad contractul de renta viagera nu stiu daca v-am ajutat sau mai rau v-am incurcat. Daca sunt obiectiuni corectati-ma va rog prefer sa o fac cu voi aici decat cu profii la examen...
In privinta donatiei - nu se poate constitui nici sub conditie potetestativa simpla nici sub conditie potestativa pura, deoarece ar lipsi elementul esential
animus donandi - cauza actului juridic consta in intentia de a gratifica, iar lipsa acesteia se sanctioneaza cu nulitatea absoluta - expresia
pentru o clipa denota insasi lipsa intentiei de a gratifica - tu ce vrei este un imprumut sub conditie potestativa rezolutorie.
Donatia se revoca si in cazul adoptiei - desi doctrina este impartita in jurisprudenta exista solutii - vezi Dec. civ. Tribulalul Valcea nr. 1384/1981