avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
Am priceput, acum vrei sa donezi sub conditie potestativa...inainte doar erai tanar si n-aveai copii si vroiai sa donezi...un singur lucru mi-e clar: CA VREI SA DONEZI, in rest mi-e greu sa te inteleg :)
rino, sunt sigur ca daca te mai gandesti o sa vezi legatura...
Astept si alte pareri...
Renta viagera:
a. presupune indivizibilitatea activa si pasiva a obligatiei de plata a rentei, avand caracter alimentar
b. e nula daca in momentul constituirii ei cu titlu gratuit, credirentierul incetase din viata, acceptand oferta
c. e nula cand tertul-beneficiar in favoarea cariua s-a stipulat renta, constituita cu titlu gtatuit, decedeaza, bolnav fiind, in a 20-a zi de la data constituirii
d. in ipoteza de la pct. c), renta se poate plati si stipulantului.

a) Obiectul prestaţiei credirentierului poate să fie atât un bun imobil, cât si un bun
mobil, inclusiv o sumă de bani, iar obiectul obligaţiei debirentierului va consta într-o sumă de bani (sau anumite cantităţi de bunuri fungibile), plătibilă la anumite intervale de timp (deci poate avea si caracter alimentar - nu se confunda cu intretinerea care presupune o obligatie complexa alimente, haine, locuinta etc.) Indivizibilitatea se retine din situaţia în care în calitate de debirentieri stau mai multe persoane, credirentierul putand să pretindă renta de la oricare dintre ei, iar cel care a plătit se poate regresa împotriva celorlalţi (obligaţie indivizibilă cu pluralitate de debitor).
b) odata ce credirentierul a decedat chiar daca a acceptat obligatia de a presta renta viagera se stinge- de altfel subliniata in chiar denumirea ei- obligatia nu subzista decat pe durata vietii (de aici denumirea de renta viagera)iar daca obligatia nu s-a executat atunci devine nul.Vezi explicatia de la punctul c). Alta este situatia cand moare debirentierul, obligatia de plata se transmite mostenitorilor acestuia pana la moartea credirentierului.
c)-În cazul în care credirentierul (sau terţul de viaţa căruia părţile leagă existenţa
contractului) era decedat la data încheierii acestuia sau dacă constituirea rentei s-a făcut în favoarea unei persoane bolnave, care a decedat din cauza acelei boli în următoarele 20 zile de la încheierea contractului, acesta este nul (art. 1644-1645 C. civ).
d) renta viagera are cracter personal nu se transmite mostenitorilor prin urmare nu se va plati nici stipulantului.
:) -Eu cam asa vad contractul de renta viagera nu stiu daca v-am ajutat sau mai rau v-am incurcat. Daca sunt obiectiuni corectati-ma va rog prefer sa o fac cu voi aici decat cu profii la examen...

In privinta donatiei - nu se poate constitui nici sub conditie potetestativa simpla nici sub conditie potestativa pura, deoarece ar lipsi elementul esential animus donandi - cauza actului juridic consta in intentia de a gratifica, iar lipsa acesteia se sanctioneaza cu nulitatea absoluta - expresia pentru o clipa denota insasi lipsa intentiei de a gratifica - tu ce vrei este un imprumut sub conditie potestativa rezolutorie.
Donatia se revoca si in cazul adoptiei - desi doctrina este impartita in jurisprudenta exista solutii - vezi Dec. civ. Tribulalul Valcea nr. 1384/1981
Ultima modificare: Joi, 29 Iulie 2010
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Mey, am inteles ideea ta, ca poti revoca oricand donatia pt survenienta de copil, asta echivaland practic cu o conditie potestativa rezolutorie, care e incompatibila cu principiul irevocabilitatii donatiilor...dar eu ti-am dat un exemplu prin care e lipsit de siport tot ceea ce spui tu...la asta se reduce tot.
Profit de bunavointa colegilor de pe forum si mai adresez o intrebare. :)

Nu mi-e f. clar in situatia in care o minora de 14 ani intretine raporturi sexuale constranse cu un major ce retin.

Din punctul meu de vedere se poate retine violul in forma de art. 197 alin. 3 (constrangerea victimei + victima cu varsta sub 15 ani) SAU act sexual cu un minor, art. 198 alin. 4 (act sexual cu un minor de 15 ani, savarsit prin constrangerea minorului).

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)