avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
adrin a scris:

rino83 a scris:

adrin a scris:

Renta viagera:
a. presupune indivizibilitatea activa si pasiva a obligatiei de plata a rentei, avand caracter alimentar
b. e nula daca in momentul constituirii ei cu titlu gratuit, credirentierul incetase din viata, acceptand oferta
c. e nula cand tertul-beneficiar in favoarea cariua s-a stipulat renta, constituita cu titlu gtatuit, decedeaza, bolnav fiind, in a 20-a zi de la data constituirii
d. in ipoteza de la pct. c), renta se poate plati si stipulantului.

mulumesc daca ati putea si argumenta raspunsul, caci pt mine caracterul aleatoriu al rentei viagere se intinde si asupra notiunii ei.:))

Ma incumet eu sa raspund, desi nu prea stapanesc subiectul

a) s-ar putea sa fie
c) nu are cum sa fie, fiindca moartea tertului beneficiar , prin exceptia instituita de art. 1645, trebuie sa se datoreze bolii EXISTENTE in momentul constituirii rentei...dar fiind o exceptie, aceasta e supusa unei interpretari restrictive si nu stiu daca se aplica si tertului-credirentier...oricum, in ambele cazuri, renta nu e nula, ci doar inceteaza obligatia platii ei, riscul fiind suportat de credirentier.
b) in principiu nu e nula, daca credirentierul a acceptat oferta,...si in cazul acesta, consecinta e sistarea platii rentei
d) eu zic ca nu e, fiindca, fiind un contract aleatoriu, asta e, stipulantul va trebui sa suporte riscul mortii tertului beneficiar...asta in ipoteza in care renta a fost constituita cu titlu oneros renta...daca a fost constituita cu titlu gratuit, stipulantul nu va suporta nici un risc, neanstrainand nimic in schimbul platii rentei catre tertul credirentier.

in concluzie, cred ca a) e un raspuns corect :)

Multumesc pt incumetare! cateva precizari...
a) Pe langa acestea Deak mai spune ca renta e prin excelenta divizibila, spre deosebire de intretinere...oare el cum a retinut?
b) nu e nula, insa inceteaza, dupa cum ai zis. Daca nu ar fi acceptat, ar fi fost nula.
c) fireste ca boala era preexistenta, greu de imaginat ca s-ar fi imbolnavit imediat dupa constituire si ar fi murit asa de repede din cauza ei (nu-mi trece prin cap o boala asa de devastatoare, fara sa fie accident). Ei, aici Deak zice ca renta are caracter comutativ, deci cauza (iar cauza...) exista, nefiind temei pt nulitate.
d) e continuarea situatiei de la c)... nefiind nula, obligatia de plata subzista si nimic nu impiedica ca aceasta sa se faca celui ramas in viata-stipulantul, daca acesta vrea, caci tocmai prin vointa lui a deturnat plata spre tertul decedat. Sau trebuie sa fie de acord si debirentierul-promitent? amintesc ca ipoteza este cea a unei donatii indirecte prin stipulatie pt altul grefata pe o liberalitate(renta)

a) Renta are caracter alimentar? Poate intretinerea.
b) Nu pot sa inteleg din formulare cum incetase din viata in momentul constituirii, dar acceptase oferta: daca incetase deja din viata in momentul constituirii, cand a mai apucat sa o accepte, daca a apucat sa o accepte, inseamna ca nu era mort in momentul constituirii...
la ultimele grile
1.a
2.c
3.ac
4.c
5.a

driaana - moare dupa acceptare si inainte ca deb sa primeasca raspunsul... eu asa vad, numai intre absenti, nu stiu cum se poate intre prezenti ca creditorul sa fie mort in timpul constituirii....
Ultima modificare: Joi, 29 Iulie 2010
adrin, utilizator
driaana- in multe dintre cazuri renta are caracter alimentar...intr-adevar intretinerea are caracter exclusiv alimentar, dar asta nu exclude faptul ca si renta poate avea caracter alimentar.
adrin-nu vad de ce donatiile aratate de tine ar contraveni principiului irevocabilitatii donatiilor..depinde cat de tanar esti...daca esti minor, atunci nu poti dispune prin donatii...in rest, nu vad de ce nu poti dona.
de unde e grila asta cu renta si care e rasp dat?
nici mie nu mi se pare normal, dar asa zice Deak, ca are caracter alimentar si ca ar trebui sa poata fi revizuite de instanta....

In privinta donatiei, am crezut ca e destul de explicit... Uite, sa zicem ca tu donezi ceva driaanei, e totul in regula, dar cat de simplu e, ca dupa 9 luni sau chiar mai putin daca era pregatit, sa ceri revocarea pt survenienta de copil...vrei bunul inapoi,uite o solutie, cat de greu poate fi? cat o conditie pur potestativa...

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)