avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Denuntare unilaterala contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Denuntare unilaterala contract inchiriere

Buna seara,

Din ce am citit pe internet si prin articolele noi ale Codului Civil am inteles ca un contract de inchiriere poate fi denuntat unilateral de catre locator cu respectarea unui preaviz de 60 de zile si ca aceasta denuntare trebuie facuta in scris catre locatarul imobilului.
Eu am in contract aceasta clauza specificata: "Denuntarea unilaterala se face cu acordul ambelor parti cu un preaviz de 30 de zile".
Asta inseamna ca mai poate denunta locatorul contractul fara acordul meu ca locatar?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Aprilie 2017
ctbv2015, utilizator
Cel mai recent răspuns: ctbv2015 , utilizator 23:23, 17 Aprilie 2017
Multumesc de raspuns. Asa m-am gandit si eu dupa ce am citit articolele din codul civil, ca nu prea are sens clauza care de altfel era inclusa in contractul tip de la agentia imobiliara. Dar din cate am inteles, denuntarea se face in scris si nu verbal si are acest preaviz de 30 de zile. Deci pana nu imi prezinta scris ca vrea sa denunte contractul, noi nu avem de ce sa ne mutam si sa incepem sa numaram cele 30 de zile.
Si iarasi intreb pentru ca ori cu acea clauza ori fara acea clauza denuntarea unilaterala e prevazuta de lege oricum si el ar fi putut denunta oricum contractul de data asta cu termenul de preaviz prevazut de lege adica de 60 de zile.
De ce mai semnam contracte atunci daca oricum legea iti da dreptul sa il incalci in orice moment? Asta nu inteleg. E prima oara cand aud de lucrul asta si nu vreau sa ma mai lovesc de o astfel de stupiditate in viitor. Daca exista vreo cale legala de a stopa asa ceva, va rog sa ma sfatuiti pentru ca eu chiar nu am chef sa ma mut in fiecare luna pentru ca proprietarul se razgandeste si denunta unilateral contractul de inchiriere.
Posibilitatea denuntarii unilaterale de catre oricare dintre parti este prevazuta de codul civil in materie de locatiune, pentru situatia in care locatiunea s-a incheiat fara determinarea duratei. Deci, nu orice contract de locatiune da posibilitatea partilor sa se razgandeasca (unilateral) in orice moment, ci doar cel incheiat pe perioada nedeterminata.
Inchirierea locuintei este o varietate a contractului de locatiune, cu reguli particulare. Astfel, art. 1825 alin.(2) NCC reglementeaza situatia in care locatorul poate denunta unilateral contractul incheiat pe o perioada determinata:
-daca s-a prevazut in contract- ceea ce inseamna ca partile, la incheierea contractului, au cazut de acord cu privire la acest aspect
-daca motivul acestei denuntari este “satisfacerea nevoilor locative proprii sau ale familiei sale”
Cu precizarea prealabila a faptului ca nu sunt practician, m-as hazarda sa afirm ca nu deslusesc motivatia legiuitorului cu privire la acest aspect , avand in vedere faptul ca dovada in sens contrar mi se pare greu de imaginat pentru ceva ce urmeaza sa se intample in viitor. Mai exact, cum as putea sa combat, in calitate de chirias, declaratia locatorului ca a ales sa denunte unilateral contractul deoarece urmeaza sa-si satisfaca, dupa incetarea locatiunii, nevoi locative proprii sau ale familiei sale?
- daca respecta un termen de preaviz de minim 60 zile ( nu 30) , in cazul in care intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o luna sau mai mare.
Legat de intrebarea dumneavoastra in privinta a ceea ce ati putea face pe viitor... un prim pas ar fi sa nu acceptati o asemenea clauza, cand veti semna urmatorul contract de inchiriere, daca nu sunteti de acord.
Legat de cealalta intrebare :” De ce mai semnam contracte atunci daca oricum legea iti da dreptul sa il incalci in orice moment?” , nu este chiar asa. In mod absolut discretionar, denuntarea unilaterala de catre locator este permisa doar in cazul locatiunilor incheiate pe durata nedeterminata. Dupa cum inteleg eu, logica ar fi aici urmatoarea: ti-am inchiriat casa mea si am omis sa precizez pentru cata vreme. Daca nu mi s-ar permite sa denunt unilateral un asemenea contract si chiriasul nu-si incalca in niciun mod obligatiile, nici nu intentioneaza sa cada vreodata de acord sa incetam contractul, cum as mai ajunge sa ma bucur vreodata de bunul meu? Cred ca aceasta ar fi ratiunea pentru care posibilitatea denuntarii unilaterale reprezinta o exceptie de la principiul irevocabilitatii actului juridic bilateral, fiind permis sa i se puna capat prin manifestarea de vointa doar a uneia dintre parti.
In schimb, daca se incheie contractul pe o perioada determinata, locatorul nu se mai bucura de acest drept decat daca sunt indeplinite conditiile pe care le-am precizat anterior.
Stimat utilizator,dv nu ati inteles esenta si anume ca in orice conventie este obligatoriu necesar sa existe un interes bilateral de respect si de buna credinta
De pomana se incheie un contract daca locatorul=proprietarul de fapt are un interes prioritar sa obtina 1 chirie pe 2 luni si 1 garantie -pe care poate fi obligat de instanta sa o restituie,
dupa eventuala parcurgere procedura in instanta
Raspunsul este pt utilizatorul anda2016:

Am inteles acum. Multumesc pentru sfat.
Ultima modificare: Duminică, 16 Aprilie 2017
ctbv2015, utilizator
Raspunsul este pt utilizatorul ynocentta:

Eu am inteles doar ca datorita acelui rand pe care l-am considerat lipsit de importanta trebuie sa ma mut... IAR. De instanta nici nu-mi bat capul pentru ca ar dura secole. Voi cere in schimb sa-mi dea in scris ca vrea sa denunte contractul si sa respecte termenul de preaviz. Din cate am inteles (cu sau fara contract de inchiriere) nici politia nu poate da afara un chirias fara hotarare judecatoreasca. In cazul asta voi putea sta atat cat am platit si ma voi muta la termenul stabilit, fiind atent pe viitor sa nu mai accept in veci o astfel de clauza, daca contractul este pe perioada determinata.
Multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Duminică, 16 Aprilie 2017
ctbv2015, utilizator

Alte discuții în legătură

Proprietarii vor să ne dea afară din apartament. ce valoare mai are un contract de închiriere în condițiile în care ei pot vinde și pot da afară chiriașii oricând vor?! ContSters433623 ContSters433623 Buna ziua, Avem contract de inchiriere pe 3 ani (pana in 2020) si proprietarii vor sa vanda apartamentul, prin urmare ne-au dat scris de ei si semnat, o ... (vezi toată discuția)
Reziliere unilaterala contract inchiriere - proprietar abuziv Cosmin_Andrei Cosmin_Andrei Buna ziua. Am o intrebare privind un contract de inchiriere pe o durata de un an, efectuat in luna septembrie a anului trecut. La Rezilierea contractului este ... (vezi toată discuția)
Plata chiriei specificate in contract, mai mica decat cea reala geoeric geoeric Am incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul unui spatiu comercial pe o per de 2 ani si suma de 500 lei, dar in realitate ii dau 2000 lei. De luna ... (vezi toată discuția)